Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Policista není spokojený s výsledkem vyšetřování vraždy, ke které došlo ve varšavské komunitě gayů, a rozhodne se odhalit pravdu. Příběh z komunistického Polska 80. let. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

claudel 

všechny recenze uživatele

Polské filmy mi dělají radost a zase ta zvláštní atmosféra osmdesátých let. Vůbec jsem netušil o operaci Hyacint, takže reálný základ můžeme dohledat. I když jsem nakonec nabyl pocit, že ta kriminální linie v druhé půli nebyla zase tolik důležitá, že se příběh hodně soustředí na proměnu hlavní postavy a jeho rozpolcenost. Navzdory delší stopáži snímek rozhodně nenudí a dokáže udržet v napětí až do samotného konce. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Poláci mě svou filmografií pokaždé překvapí. Snímek Hyacint mě úplně dostal především naprosto autentickou atmosférou 80. let minulého století a skvělou kamerou. Ta úžasným způsobem pracuje se světlem a stínem a díky tomu se tísnivost celého filmu přenáší i na diváka. Hyacint byl název operace polské Státní bezpečnosti proti lidem z queer komunity, kteří si nejen v komunistickém Polsku nemohli být jisti svým životem. Vše začíná vraždou jednoho gaye, která ale pro mladého policistu Roberta není uspokojivě vyřešena, tudíž se rozhodne zjistit pravdu na vlastní pěst. Hyacint je silné drama, které se vám zaryje pod kůži a nedá vám vydechnout až do konce. V porovnání s českými filmy o této éře rozhodně. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No Poláci umí i líp. Hlavně ten konec teda to nebylo úplně z kategorie "věřím ti" . Retro atmosféra dobrá, prostředí homoušů sice nemusím, ale když se divám na film, kde je jasně daný že je to z tohoto prostředí nemůžu se pak divit, že je to hodně homosexuální. Hlavní hrdina mě extremně připomínal "delonovi policajty", ale mám pocit že větší napěti bylo hratelný. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Film si zaslouží pochválit za věrné zobrazení homofóbního Polska z 80.let. Policejní zátahy a sexuální zmatek provází celý film, ale ke škodě je jeho předvídatelná thrillerová šablona a pomalé tempo. Kdo prožil komunismus ve východní Evropě bude filmu rozumět víc, protože Operace Hyacint rozhodně není špatný film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na dobovou polskou detektivku, ale nakonec jsem končil film s pocitem, jak kdyby Polákům za poslední léta kvalita utekla někam do Východního Německa. Šedivý filtr na šedivou dobu je fajn, ale nespasí celý film. Téma je hrozně divný a to, že se vlastně jedná o kriminálku, bych z filmu vlastně ani nevyčetl. Moc mě to nebavilo, byť to má lepší chvilky. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama