Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka všech českých pohádek o pyšné princezně Krasomile, která odmítla vzít si za muže krále Miroslava. Ten si to však nenechal líbit a v přestrojení za zahradníka se dostal do služby na její zámek. Pomocí práce a lásky napravil princezninu pýchu, nejdřív však pro ni vypěstoval zpívající květinu. A to nebylo v Půlnočním království jen tak – díky proradným rádcům král zakázal v celé své zemi zpívat. Než se vše v dobré obrátilo, museli Král Miroslav s princeznou Krasomilou uprchnout ze zámku, cestou se skrývat u prostých lidí, a tím se princezně otevřely ještě více věci, o kterých neměla dosud ani tušení… Tato půvabná filmová pohádka režiséra Bořivoje Zemana lámala rekordy v návštěvnosti a doposud se bez jejího uvedení neobešly snad žádné Vánoce. Jeho uvedení však potěší v kteroukoli roční dobu. Princeznu Krasomilu si zahrála mladá Alena Vránová, v době natáčení a prvního uvedení filmu se však skutečně jmenovala ještě Kohoutová. (TV Prima)

(více)

Recenze (462)

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené a krásné. V pohádce je dobrý král Miroslav, který poctivě a spravedlivě vládne. Dokáže i tu nejvíc pyšnou princeznu naučit milovat. Výborné. Tenhle příběh mám skutečně rád. Navíc, je to taková krásná ukázka národního socialismu, jak si pracovití Češi pomáhají a stojí při sobě bok po boku. Zvolí si spravedlivého vládce a mají ho skutečně rádi. Je to pro mnohé sice taková utopická představa, ale hezky se na to dívá. Kéžby takový král Miroslav vládl i dnes a kéžby i dnešní lidé byli tak pracovití a tak solidární. 100% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další z mých oblíbených pohádek z dětství, kterou jsem viděl už tolikrát, že to snad ani nedokážu spočítat. Snad i proto že Vladimír Ráž byl bratrancem mojí babky. To ale nic nemění na tom, že se mi to líbilo i tak. Alena Vránová coby princezna co by si zpočátku zasloužila dostat pořádně přes svůj milý obličej, se z rolí popasovala dobře a Ráž zcela dominoval. Ani zde samozřejmě nechybí spousta humorných situací (nakládačka v mlýně), jízda na kládě sice nutně přehnaná, ale to prostě do pohádek patří. V mých očích jasná klasika, kterou si prostě nenechám ujít ani dnes, když už mi táhne na 40…. ()

Reklama

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Krásná česká klasika. Ty nemocný lidi, co všude vidí ten zlý komunismus... No jdou opravdu nemocní a hloupí. Totalitu vytvořili lidé, kteří chtěli udržet moc, ne myšlenka toho, že pracující lid dělá stát. To je pravda, která nikdy nebude jiná. Řemeslník ti postaví dům, upeče chléb... Ne tvá zaslepenost. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Úplně první a jedna z nejhezčích českých pohádek. Je pravda, že se podle některých výroků nechá poznat, kdy byl film natočen, ale ta propaganda je úplně neškodná. Výborně napsaný scénář, který v žádném případě není hloupý a pochopí ho i ty nejmenší děti. K vynikajícímu hereckému obsazení (Alena Vránová, Vladimír Ráž, Stanislav Neumann, Miloš Kopecký...) nemusím nic dodávat. To by bylo nošení dříví do lesa. Nestárnoucí klasika a symbol Štědrého večera. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zlatý fond, ktorý sa z dnešnými rozprávkami typu Řachanda nemôže ani porovnávať. Je totiž v inej galaxii. Pred viac ako šiestimi desaťročiami vedeli tvorcovia bez materiálu a techniky, ako je dnes vytvoirť niečo krásne, atmosférické, romantické, proste rozprávkové. Dnešní tvorcovia nemajú scenár a zdá sa, že ani hercov. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (60)

  • Představitelka princezny Krasomily Alena Vránová byla posluchačkou prvního ročníku konzervatoře, když za ní přišla asistentka režie Věra Pečinková a zeptala se, zda by nechtěla zkusit hereckou zkoušku pro film. Alena Vránová souhlasila a dostavila se na Barrandov na kamerovou zkoušku, kde jí byla nasazena korunka a podán velký míč. Herečka okamžitě hodila míč režisérovi Bořivoji Zemanovi a poručila: „Hoď mi můj míč!“ Vedle kamery se pak jen ozvalo: „To je ona!“ (Komiks)
  • Medvíďata, která pobývala v lese u uhlíře (František Hanus), byla přivážená z liberecké zoo. (Teres)
  • Na vůbec prvním záběru filmu můžeme vidět zámek v Českém Krumlově. (Robbi)

Související novinky

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama