Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zatímco na kontinentu se šíří epidemie španělské chřipky, kněz a jeho syn se vrací z misie na Madagaskaru domů k rodině na norský venkov. Kněz dostal za úkol rozhodnout o umístění nového kostelu pro místní hornickou společnost. Mají jej postavit na starém laponském pohřebišti. Když se kněz rozhodne nechat vykopat a odklidit lidské pozůstatky, mrtví ožívají a pronásledují osadníky. I když se příběh odehrává na začátku 20. století, jeho poselství je mrazivě aktuální. Jeho východiskem je totiž epidemie španělské chřipky, na jejímž pozadí film odhaluje temnotu lidské povahy pod nezvladatelným tlakem. (Film Europe)

(více)

Recenze (21)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak nemůžu říct, že by to byl vyloženě průser ale ani to není film, kterej bych s klidným srdcem a vědomím někomu doporučil. Já sám z něho mám dost rozporuplný pocity. Každopádně je vidět, že nejde o americkej kousek, protože je to prostě jiný. Mám to mezi 2-3hvězdami ale v tomhle případě se přikloním ke třem slabším hvězdám. PS: Reverend byl pěknej zmrdeček(slušně řečeno respektive napsáno). ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Tohle je umění. Umění, jehož hlavním posláním je unudit diváka k smrti (nekecám - reálně máte pocit, že je to delší než Babylon a Avatar dohromady). Při snaze nekoukat na hodinky (protože pak se ten čas vleče ještě pomaleji) tak jen zoufale dumám nad tím, proč ten film sakra vznikl. Výsledkem je totiž mdlá a nezajímavá kreatura, která sice čas od času zahrozí fajn atmosférou, ale do půl minuty už se zase plácá na místě... Takže pokud se mě někdo zeptá, proč si před Scandi příště radši přečtu nějaké ty recenze, tohle je přesně ten důvod. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Posedlost je mysteriózní drama s přesahem do paganhororu. Pokud si odmyslíme fantastickou rovinu, pak zůstane příběh o střetu postav, který dostává podobu balady. Navrátivší se reverend má velké plány, jenže se postupně ukáže, kým ve skutečnosti je. Despotický kněz na jedné straně straší věřící Peklem a nevěřící věčným zatracením, pokud nepřijmou Boha, na straně druhé páchá jeden hřích za druhým. A nejsou to jen ledabylé lidské malichernosti, nýbrž hříchy nejtěžšího kalibru - zrada, smilstvo, vražda. Není divu, že místo pevné a láskyplné víry přináší zkázu a zmar. Působivý vizuál. Symbolické obrazy - zlatá moucha ukazující děvčátku cestu, levitující dívka, šerosvitné výjevy se svíčkami a petrolejovými lampami, drsná krajina a chladná voda divoké bystřiny. Pro běžného diváka bude asi snímek pomalejší, ale mě přišlo, že se celým příběhem vine neklidná nit temného napětí. Stavět kostel na dávném pohřebišti původních obyvatel není chytrý nápad už proto, že je nemorální. Jenže kněz se chová, jako by nebylo 20. století, nýbrž třinácté. A jak správně několikrát říká, za hříchy se platí. Mýlí se však, když míní, že Bůh od hříchů očisťuje, páč k tomu slouží Očistec... ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

SPOILER! Žháři odpustil, pokřtil ho... a utopil!“ Amen. Kdepak edukativní pořad o norském rasismu a nemytých, hloupých Sámech s mongoloidními obličeji. Humorný casting to otočil. Pro sámskou holčičku vybrali čistokrevný nordický typ, výstavní kousek z Lebensbornu, zatímco křesťanský pastor byl hrozná držka, očividně kříženec soba a lední medvědice. Sveřepý kazatel nyní ve zmrzlé norské prdeli zkoumá, zda mu náboženská pšenka pokvete i za polárním kruhem. Jojo, vykropit půl černé Afriky, to svede i blbec, ale postavit na sámských kostech kostel na víc než jedno použití, to už chce fištrón. A do toho španělský covid, stádo (i pochybnostmi) nakažených oveček, na schodech nahatý a chlupatý Oskar věštící temné zítřky a slepá, na blatech zprzněná Agáta se v pokojíčku vznáší jako nějaká vzducholoď. Docela peklo. OKÉNKO ZPOVĚDNICE [][] Co je to zázrak? A) Když Bůh dá ďáblovi za pravdu. B) Když ve sklepě kostřičky sámských nemluvňat začnou mluvit. C) Když se ve zpovědním prostěradle, oddělujícím pastora od hříšnice, příhodně objeví otvor o průměru 4 cm. D) Když Suzanne otěhotní, přestože manžel přes ni už 6 let žádné prostěradlo s dírou nepřehodil. [][] Sex, incest a bohabojný zmrd, to zní dobře, ale ne v nezáživném a pustém filmu. Jen kříže hrobů a elektrické stožáry trčí z kamenité půdy, toť vše. Dvakrát otčenáš postačí. Třetí odříkám za křesťanskou poslední večeři a za nečekaný western s paroháčem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Atmosférou film ešte ujde, vo všeobecnosti však trvá dosť dlho a v chaotickom deji sa vlastne skoro nič nedeje. Násilie, kliatba, spotený pastor a všade sexualita, no vo výsledku žiadny horor a jeden z tých filmov, kde trailer je desať krát lepší než samotný film. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní pochmurné drama z dálného severu, které přináší nesporné důkazy toho, že běloši nebyli rasistická a násilnická hovada pouze v Africe, Americe, Asii a Austrálii, ale i na severu jejich evropské otčiny. Laponci (respektive Sámové) by mohli vyprávět. A nejhorší ze všech byli asi pastoři, protože mladý tvůrce (režie i scénář v jednom) personifikoval ty nejhnusnější vlastnosti i nejnižší pudy do takřka ďábelské postavy pastora. Výjimečně silná a zapamatováníhodná filmová figura. A mimořádně odporný chlap. Poněkud mimo pak na mě působily dějové prvky mystické i laponské, které mi přišly trochu vyumělkované, do děje příliš křečovitě naroubované a bez kterých bych se býval obešel a spokojil se "pouze" s temným a syrovým severským thrillerem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Obyčejně pomalé filmy plné náznaků moc nemusím, ale tohle mi nějakým záhadným způsobem sedlo. Jednak je to trošku netradiční zasazení, protože Norsko na sklonku I.SV není úplně standardním filmovým prostředím. Kor v kombinaci se sámskou kulturou. Dalším důležitým aspektem je sychravá atmoféra, ze které na vás leze zima i ve vytopené místnosti. Zapomenout by se nemělo ani na určitý sociální nádech, který diváka seznamuje s životem na severu Norska. No a nakonec jsou tu herci, kteří byli do jednoho skvělí ať už se jedná o Sælida v roli reverenda, nebo o představitelky nevlastních sester. Co se týče hororové stránky věci, tak tu nebylo snad nic. Snad jen jedna ze závěrečných scén žánr připomínala, ale jinak jde spíš jen o lehké myst náznaky. Nicméně to vůbec nevadí, protože v daném pojetí by nějaké výraznější nadpřirozené blbnutí působilo spíš rušivě. Za mě příjemné překvapení. 75% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film mapuje ťažké obdobie Európskych dejín. Kde ešte ani neskončila prvá svetová vojna a Európu sužuje ďalšia tragédia a tou je Španielska chrípka, ktorá ešte viac prehĺbila útrapy nešťastného ľudu. Hovorí sa, že Kam nechodí slnko, tam chodí lekár a tu zas, kde nepríde lekár, tam príde pastor. Lebo práve on je tu sudca, kat aj trúchliaci a vidieť, že každý má pred nim rešpekt a nik nevie, ako sa v ten moment zachová. Film plynie pomaly, ale, že by bol nudným ja osobne povedat nemôžem.  Veľa sa toho tu dialo od levitujúcej dievčiny cez krst a razom hned aj pohreb až po finálnu vybíjanú. Režisér myslel aj na drsnú, chladnú a zároveň aj uchvatnú prírodu. A to cele bolo nádherne remeselne stvárnené a kamerovo to bolo tiež ukážkové. Pri týchto zvykoch , tradíciách a hlavne pravidlách, si ani neviem predstaviť, že by film bol svižnejší a popravde, ani by som nechcel aby taký bol, lebo potom by už nebol sám sebou, ale tým kým ho chce niekto iný. Preto takáto individuálnosť mi pri tejto krajine veľmi sedela a u mna bol tým jedinečný a zaujímavý. A páčila sa mi aj ta ponurosť, ktorá sa niesla celým filmom, na takú nie som v tomto období vobec zvyknutý. Herci boli uveriteľní a pochopiteľne hlavne Jan Sælid, ktorý bezcitného reverenda zahral ukážkovo. Pomalé tempo, ale ktoré tomuto filmu neznižovalo úroveň, ale práve naopak, takéto tempo mu pristalo. Slabé 4*. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Žít v područí necitelného, téměř bezbožného pastora se musí začít zajídat i hodně otrlým jedincům. (Jako já bych to nedala ani náhodou.) Kde však hledat pomoc, když před ním prostě není úniku... Ze všeho tu sálá hrozný chlad, ještě teď se cítím fyzicky nepříjemně. Ani vlastně pořádně nevím, co si o tomhle filmu mám myslet. Každopádně musím ocenit, že je řemeslně dobře natočený a disponuje celkem slušnou atmosférou. (55%) ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

To bola zase jedna z radu poriadnych blbostí! Miš-maš bez logiky, prepojenia a triezveho rozumu. Ani neviem, o čom to vlastne bolo. Môžem definovať iba pokryteckého, arogantného, despotického zmrda - v podaní farára, ktorý vyzerá ako ropucha. A jeho deti - slepú dcéru a syna, ktorého vláčil so sebou v nejakom Madagaskare či kde, a vrátil sa s ním aj s papagájom na pleci domov do Nórska. A majú tam problémy, ako španielsku chrípku a etnickú skupinu Sámov. Čo kresťania vždy riešili tak, že by najradšej zabili všetkých, ktorí rozmýšľajú inak. Čiže typické kresťanské pokrytecké čurákovanie a aleluja neviem čo. Jediné hororové prvky tam boli trápne, možno nijaké - vznášanie sa nad posteľou a nejaký podivný ohnivý sob či čo, ktorý sa zjavil asi raz. Toto nebol horor. Ale aj keď nemám rada deti vo filmoch (a asi aj všeobecne), to dievčatko so sámskymi koreňmi bolo fajn. ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

„Tí najlepší nás opúšťajú prví.“ „Preto niet divu, pátre, že vy tu stále ste.“ alebo ako jeden despotický budiškničema dokáže zničiť celú rodinu a dedinu. Za mňa mal film výborné tempo, mnoho magických alebo nevypovedaných momentov, v kine bola zima, tak to pozitívne doplnilo chladnú a krutú atmosféru filmu. Na konci filmu bola silná scéna, ako ten tučný debil večeria poslednýkrát so svojimi deťmi. ()

Daiker 

všechny recenze uživatele

Dobové drama s prvky nadpřirozena. Pošahaní pánbíčkáři tam nesměli chybět a sledovat je byl pro mě asi největší horor. Tam by se Freud asi vyřádil. Jinak to má dobrou atmosféru a pomalé tempo mi nevadilo... ()

SilentMemory 

všechny recenze uživatele

Totálny chaos. Človek čaká do poslednej minúty a aj tak nedôjde k vygradovaniu a vysvetleniu skrytého významu. Jediné plus je, že sa človek dozvie aspoň niečo málo o dobovej atmosfére vtedajšieho Nórska. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Hororový snímok toto možno asi ťažko hodnotiť, možno Škandinávci majú inú predstavu o kvalitnom horore, ale ako taký jemne bizarný thriller to pôsobí celkom fajn. Dejovo je to síce nudné a až priveľmi pritiahnuté za vlasy, ale film priniesol slušne vybudovanú dobovú atmosféru. Jednu hviezdu pridám ešte za toho starého páprdu, ktorého som mal chuť zaškrtiť, a to je asi dobrý znak kvalitného hereckého výkonu Jana Sælida. Inak ale len veľká šeď v rámci žánru. 50 % ()

xxmurphyxx 

všechny recenze uživatele

Byť to Americké, idem možno ešte nižšie. Ale tie Nórske neopozerané ksichty a príroda to ako tak potiahli čosi hore. Okrem toho sa dá pochváliť aj určitá plnosť charakteru postáv, ich rozvoj a určitá snaha poňať to celé viac psychologický ako strašidelne, ale v tej záplave filmov, čo týždenne vidím to je jednoducho slabučký priemer. Neurazí, nenadchne. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Neviem kto bol v príbehu posadnutý, ale isto viem že nuda posadla mňa a tento skoro hrozný príbeh nebudem odporúčať žiadnemu fanúšikovi hororov. Keď som sa zmieril, že toto asi horor nebude tak som očakával španielsku chrípku, gradáciu príbehu, alebo nejakú podstatnú zápletku, ale opäť nič... a tak som sa nadobro rozlúčil s týmto filmom navždy. ()

Willynka 

všechny recenze uživatele

Synopse tu věru zajímavá. Film totiž splní jen její první půlku. Ta hororová část úplně chybí. Zbytečný film. ()

gogo77 

všechny recenze uživatele

7/10 ... psycho ake len v Norsku mozete natocit .... je rok 1918 ... vojna sa pomaly konci a pastor so synom sa vracaju domov z misie z Madagaskaru ... pastor sa rozhodne stavat kostol no pozemok na ktorom ma kostol stat lezi na uzemi povodnych obyvatelov Norska a dokonca by mal prekryvat ich cintorin ... pastor je neskonale sebavedomy nechutny odporny a samozrejme ako kazdy clen cirkvy vodu kaze a vino plnymi duskami pije .... najprv zomiera manzelka ...kostol vyhori do dna... tazbu pre stratu dopytu zatvaraju a do toho vsetkeho prichadza spanielska chripka a ludia hufne umieraju ... plus sa v dome zacnu diat cudne veci ... aky podiel ma na tom samotny pastor? ()

Kaylar 

všechny recenze uživatele

Film byl uveden v rámci festivalu SCANDI a děkuji kinu Kolín za jeho uvedení. Osobně se netajím tím, že mám evropské filmy v oblibě a mezi nimi obzvláště ty ze severu kontinentu. Ponurost a chlad z filmu přímo čiší a herecké výkony jsou velmi působivé, pokud to mohu posoudit. Myslím, že film nemůže nechat diváka netečným a ve mně zanechal silný dojem. Obsahuje spoustu takových těch zdánlivých maličkostí, které však mají významný vliv na děj filmu a divák o nich přemýšlí i později. ()

Reklama

Reklama