Reklama

Reklama

Alraune

  • Česko Alrúna (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Bohatý profesor (Paul Wegener) prehovorí svojho synovca (Iván Petrovich), aby mu zohnal mladú ženu z najnižšej vrstvy spoločnosti a vykoná na nej genetický experiment. Z Alraune (Brigitte Helm) vyrastie krásna mladá žena, ale napriek anjelským črtám tváre sa pod povrchom skrýva pokrivený charakter. (Flego)

Recenze (10)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že zálibu dávných filmařů o Ewersův román o Alraune moc nechápu. V tématu o vytváření lidí daleko lépe uspěli všichni ti Frankensteinové, golemové a já nevím kdo ještě. Králem tohoto filmu tak pro mě byl především Paul Wegener, který sice od dob pražského studenta poněkud zestárl a ztloustnul, ale přesto je to nejzajímavější, co jistá Galeenova režie nabízí. Brigitte Helm sice má hodně uhrančivý kukuč, při scéně se lvy v kleci nebo nad spícím Wegenerem bych se jí fakt bál, ale jinak hezká není, a ani když má na sobě sexy šaty, nijak lépe nepůsobí. Sice hraje výborně, ale pořád je to spíš robotka z Metropolis než femme fatale. Snímek začíná nádherným záběrem na popraviště, ten bych vyzdvihl, i nadále se celkem slušně daří držet atmosféru, ale některé scény se neúměrně prodlužují. Ať je to cesta ve vlaku, nebo varietní vystoupení. Problém je, že stěžejní scéna filmu - prozrazení Alraunina původu - je natočená hrubě nevýrazně a vlastně zanedbatelně, chybí jakýkoli dramatický prvek. Na druhou stranu, jestli něco si zaslouží ocenění, tak jsou sexuálně podbarvené scény: jednak jde o Alraunino početí (prý existují dvě verze - buď pomocí kořene mandragory, nebo semenem oběšence), a především incestně svádivou scénu mezi "otcem" Wegenerem a "dcerou" Alraune. To za vidění stojí. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Brigitte Helm. Herečka s pravdepodobne najzlovestnejším pohľadom v histórii filmu. A je mrzuté, že sa jej talent neuplatnil v niečom, načo úvodné minúty tohto snímku lákali. Na expesionistickú lahôdku ( kratučké minúty na popravisku sú pravdepodobne vizuálne najlepšie v celom filme ), ktorá poteší priaznivcov jak už spomenutého štýlu, tak aj milovníkov mysterióznych hororov nemej éry. Lenže všetko sa to prehupne do nudnej melodrámy, kde je Brigittin kukuč tým najšťavnatejším čoho sa nám dostane. ()

Reklama

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Alraune vznikla jako genetický pokus šíleného vědce, který vzal dva představitele lidské spodiny a přidal kouzlo mandragory. Výsledek je ale podivný. Nepoznala jsem totiž, co je na Alraune v podání Brigitte Helm ďábelského nebo šíleného. I když měla horší morálku, nebyla zločinná, stejně jako měla city, nebyla psychopat apod. A tak jen sledujeme cestu mladé ženy od jednoho milence k druhému, aby nakonec vytrestala svého stvořitele. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

(2x) Ewersova Alraune je přirozeným průsečíkem mezi klasickým příběhem o Golemovi a Frankensteinovi Mary Shelley. V Galeenově interpretaci je na celém vyprávění nejdominantnější incestní vztah dcerušky Helm a jejího stvořitele Wegenera, což už samo o sobě může dovést diváky k extasy. Každý pohled a pohyb Brigitte Helm je něčím, kvůli čemu stojí za to žít i zemřít. Její sošný profil dává falešné naděje, její démonické tělo vzbuzuje vášeň a její mysl dokáže zastřít rozum. #LFŠ ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Brigitte Helm sa diabolsky zvodná a postavu Alraune si vyslovene užíva. Vôbec nie je poznať, že je na počiatku svojej kariéry, ak je na scéne, nekompromisne strháva pozornosť na seba. Príbeh rozpráva o genetickom pokuse zvráteného profesora, ktorý roztočí kolotoč udalostí. Nejde o sci-fi ani horror, ako sa snaží podsúvať IMDb, ale skôr o slušne vykreslenú drámu zainteresovaných osôb. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu H.H. Ewerse. (Hans.)

Reklama

Reklama