Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (450)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Snažím sa vyhýbať označeniu výkonov ako herecký koncert. Ešte som ho nepoužil, takže to môžem urobiť v prípade výkonu P.S.Hoffmana. V Lumetovej labutej piesni kariéry je jeho postava tak odporná, ako dokáže v iných filmoch vzbudzovať súcit, byť precitlivelou ľudskou troskou alebo iba byť "normálny". Scenár tohto filmu je jeden z najlepších za posledné roky a dejové zvraty pripravujú obzvlášť mrazivý emocionálny zážitok. Záver vás dostane viac ako tu spomínaný Kasandrin sen. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mal by si si nájsť ženu alebo psychiatra.“ – „Ženu už mám.“ – „Tak psychiatra.“Hoci má film viacero vypätých okamihov, ktoré sú doslova trilerové (v závere padne niekoľko riadne nepríjemných až mrazivých výstrelov) a sem-tam dokonca niekto nepekne umrie, nakoniec má vďaka až príliš (na triler) prepracovaným postavám bližšie skôr k dráme, než k trileru. Potvrdilo sa, že keď má triler vynikajúce postavy, stáva sa poriadnou šupu.. zároveň ale možno tak troška prestáva byť trilerom a stáva sa niečím „viac“. Osobne si myslím, že v tomto prípade to neprekáža. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na to, ze je Lumetovi pres 80, se fakt vytah. Pribehove je film hodne zajimavej, otazka je, jesli to prehazovani casu bylo skutecne nutny, neodhalujou se tady zadne prekvapive veci, takze se podle me vubec v case litat nemuselo, ale zrejme to chteli nejak ozvlastnit, pak si ale holt museli napomahat vysvetlivkama, kterej je zrovna den, aby se v tom dalo orientovat. Ale prislo mi, ze pribeh neni moc ukoncenej, nedozvime se, co se stalo s Ethanem. Jinak sice se to misty tahne, ale zase to vyvazujou fakt hodne dramaticky, perfektne vygradovany a drsny sceny, takze misty to je fakt narez. Navic se film muze oprit o dokonaly herce, ktery tady predvadej fakt perfektni vykony, hlavne teda Hoffman a Finney. I kdyz jsem se misty drobet nudil, jedna se o hodne nadprumerny drama. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"HE STILL FINDS ME ATTRACTIVE, ALL THE TIME NOT JUST ON VACATION!" --------- Ethan Hawke a krimi žáner je dokonalá symbióza. Lumet nám tu naservíroval extrémne chladnú a psychologicky vyčerpávajúcu drámu, ktorá ani na okamih nemá v pláne pohladiť ťa niečím príjemným a pozitívnym. Ide si svoje, po celé dve hodiny. Mimo skvelých hereckých výkonov filmu nechýba vynikajúci strih a kamera. Bolo by zaujímavé vidieť toto isté, avšak pod taktovkou Joela Schumachera. PS: P.S. Hoffman dal pár minút pred koncom pri finálnej "hádke" s manželkou tak efektný a ukážkový od*eb, že ma normálne dvíhalo zo stoličky. Šéf. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Lidi jsou a vždycky budou svině!! Sidney Lumet se opět vyjadřuje k tématu zločinu a trestu. Before the Devil Knows You're Dead však není primárně o nějaké nepovedené krádeži. Je příběhem o chamtivosti, lásce, bezohlednosti, chatrných rodinných vazbách a hlavně o penězích, na kterých jediných záleží. Právě ty potřebují ze všeho nejvíc i dva povedení bráškové – Andy a Hank. Leccos se ale zvrtne a přichází chvíle na zásadní zvraty, logická (existenční) rozhodnutí, kolotoč přehmatů, hysterické výčitky svědomí, nečekanou brutalitu i nechronologické vyprávění. Takže se tu a tam zastavíme, několik hodin přeskočíme, vzápětí se vrátíme, děj je vyprávěn z několika perspektiv, jenže co je to platné, když to celé vlastně nepřináší příliš nových informací? Dobře, možná rozkrýváme hlouběji motivace jednotlivých postav, nicméně napětí a gradaci děje to nikterak nepřispívá. No, alespoň to celé začíná nahou Marisou Tomei (ano – tou, která permanentně diváka dráždí v nějakém luxusním prádelku nebo v pečlivě sestříhaných scénách, ale až tentokrát se ukáže v plném světle), kterak s obtloustlým Philipem Seymourem Hoffmanem sní o lepším příštím (ten navíc mlží o řídnutí svého konta); a navíc to táhne s oběma bratry. Tím pádem už v úvodu lze tušit, že celá tahle hra o rodinném štěstí je založena na lži. Dlouhé scény bez střihu pak navíc prohlubují viditelnou prázdnotu života obou bratrů-looserů. Legendární režisér navíc vedle svěžího tempa poskládal i doslova šťavnatou hereckou sestavu – již zmiňovaný Philip Seymour Hoffman (Oscar za Capote + další nominace), Albert Finney (5 nominací na Oscara), Ethan Hawke (nominace na Oscara) a vskutku smyslná Marisa Tomei (Oscar za Můj bratranec Vinny + další nominace). Taková antická tragédie z New Yorku, která však brzy odezní!! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • V původní verzi scénáře nebyli Andrew a Hank bratři. Režisér Sidney Lumet také vyškrtl původně plánovanou dceru Andrewa a Giny, aby tak docílil větší dramatičnosti příběhu. (Linkyc)

Reklama

Reklama