Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Ostrá, vtipná a tajomná inšpektorka Annika Strandhed (Nicola Walker) sa aj s dcérou Morgan (Silvie Furneaux) presťahuje z Nórska do Škótska, aby tu vyšetrovala nevysvetliteľné, brutálne a zdanlivo nevyspytateľné vraždy na chladnom pobreží. (Arsenal83)

Recenze (9)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nič extra, plusom je síce vyšetrovateľkin zmysel pre humor, ale tie krimi príbehy sú väčšinou slabé, chýba im nápaditosť, napätie, o prekvapujúcom rozuzlení sa nedá ani snívať. Veľmi ploché mi to prišlo. A tiež tá forma hovorenia hlavnej postavy do kamery, to ma nebaví, vôbec v tom nevidím pridanú hodnotu, skôr naopak. Slabšie tri hviezdy. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál s klidem mohu doporučit, ale nikoliv jako „kriminálku“, protože samotné krimi-zápletky jsou slabé, na úrovni průměrných až podprůměrných obdobných seriálů; v každém díle je honička . Co je naopak velmi osvěžující a podstatné jsou příběhy, které vypráví samotná Annika a které se analogicky promítají do kriminální zápletky a postav. Druhým velkým vkladem je prostě brilantní humor a ironie, kterou místy ani nadprůměrně znalý člověk angličtiny nestíhá. ()

Reklama

dalia 

všechny recenze uživatele

Krimisérie, která nechává dost prostoru i pro pozadí a soukromý život a vztahy jednotlivých postav. Nicola Walker je skvělá jako vždy, i když na motiv, kdy se hlavní postava obrací na kameru s různými úvahami a hláškami, jsem si musela chvíli zvykat. Zajímavé je použití severských bájí a literárních příběhů jako "leitmotivů" jednotlivých dílů, které pak různým způsobem souvisí s daným příběhem. I když samotné kriminální případy jsou spíše průměrné a nijak zvlášť originální, právě tyto zvláštnosti a také vyvíjející se osobní vztahy a pronikání do minulosti hlavních postav mne na tomto seriálu bavily nejvíce. Na další sérii se ráda podívám. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tento britský televizní kriminální seriál nás zavede do Skotska, kam je čerstvě převelena inspektorka nově vzniklé námořní jednotky. Naše hrdinka se jmenuje Annika a přestěhovala se z norského Osla společně se svou dospívající dcerou, aby se ujala své vedoucí funkce. Jako šéfová oddělení asi nemá předchozí zkušenosti s touto funkcí a proto nám může připadat, že se v tom tak trochu plácá jako ryba na suchu. A jelikož na západě už nějakej ten pátek koluje trend pohlavní rovnoprávnosti, kde se musí dodržovat nějaký ty kvoty u vedoucích funkcí, tak jsme svědky tohoto panoptika, kde slabší a méně schopné ženy poroučí zkušenějším chlapům, kteří si to samozřejmě nechají jako trubky líbit a poslouchají na slovo jako koníčci své žokeje na dostihové dráze. Samozřejmě nadřízená naší hrdinky je taktéž žena a od té chvíle, co naše hrdinka dělala tiskovou konferenci, kterou zpackala a musel to za ní dokončit její mužský policejní kolega jsem pochopil, že je to tak trochu parodie na dnešní ulítlou dobu a začal jsem si to užívat plnými doušky. V každém dílu jsme svědky nějakého toho mordu, který se odehraje v blízkosti vody, kam ihned přijede naše speciální jednotka a v průběhu dílu vše objasní. Případy to nejsou nějak složité, takže člověk moc nepoužívá tu svojí mozkovnu. Tady se spíš jedná o celkem originální nápad tvůrců, kdy nechají hlavní hrdinku vést monolog na kameru, kde promlouvá k divákům své vnitřní pochody a dozvídáme se v nich mnoho mouder ze severské mytologie a celkově z literárních příběhů, které se odehrávají na vodě a které jsou vždy propojeny s tím daným případem vraždy. Bystřejší diváci si to dokáží propojit a je to pro ně zábava. Ti, kteří jsou méně sečtělí a jejich kulturní rozhled končí u marvelovských konzumních superhrdinů anebo u přeplácáné a podle mně zpackané Duny, tak jim to nic nedá a nepochopí pointy těch daných dílů a proto budou hodnotit jako průměr. Ale pro nás světaznalé a sečtělé kulturní profesionály je to jednohubka s trochou připepřené ironie. Do toho všeho nádherná krajina skotské vysočiny a chrochtající akcent skotských buranů. Výsledek je takový, že jsem i díky výkonu hlavní představitelky Nicoly Walker přesvědčen o mírně nadprůměrných kvalitách tohoto televizního počinu a proto dávám podle mně zasloužených 70%. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už od traileru na mě tenhle seriál dýchal pohodovu atmosférou a zajímavým nápadem, kdy hl.postava promlouvá k divákovi a vysvětluje své pocity, či jen pomrkne. Na to vlastně v každém dílu na začátku, vypráví nějakou norskou, či vikingskou povídku/legendu, která v daném díle je vlastně přirovnáním k oné vraždě, kterou vyšetřují. Všechny postavy jsou výborně napsané, a každá má něco do sebe, avšak Annika hraná N.Walker je bezkonkurenčí. Její hlášky, prupovídky, dialogy, prostě super. Každý díl má vlastně jedno svoje vyšetřování a celá první sérií je provázána "jen" rodinnými problémi, s dcerou, láska, atd.. Ono se zdá, že to je nuda, ale právě od druhého dílu jsem se nesmírně těšil, na tuhle linku než na to vyšetřování. To jak Annika se baví s dcerou, popichuje se s psychologem, dvojsmyslné vtípky, pak prohodí několik zajímavých monologů k divákovi... Moc se těším na pokračování, jelikož ten konec.....wtf? :D 8/10 ()

Galerie (397)

Reklama

Reklama