Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Solidní něco jako western, ve kterém jsou náznaky Howardovy režisérské zručnosti, ale jako celek se jedná o záležitost celkem průměrnou a snadno zapomenutelnou. Natočené je to hezky, Cate Blanchett i Tommy Lee Jones jsou výborní, ale možná je to přílišnou předvítaleností a malou porcí originality - na víc jak 3 hvězdičky to není. (HD, orig.) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Když umřou Brake i Emiliano a ztratí se dcera Lily, nezbývá Meggie nic jinýho, než spojit své odhodlání s dovednostmi svého nenáviděného otce, který se stal bílým indiánem se zvláštním jménem Cha-duu-ba-its-iidan. Pokuď vás láká velmi zajímavé prostředí zobrazené perfektní kamerou a hudbou, dobře natočený a zajímavý příběh s trochou šamanství, neváhejte. Odměnou vám budou také herecké výkony C.Blanchett a pro mě neskutečně zajímavého T.L.Jonese, který má opravdu z prdele štěstí. R.Howard o sobě dá vědět hlavně ve scéně přepadení, kdy na vás působí hrůza, aniž by jste cokoli viděli. A vraťte se do setmění! ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Atmosférické, napínavé, dobre napísané, skvele zahrané a... trestuhodne nedocenené. Viac psychologicko-mystický thriller než klasický dobrodružný western, ale ani akčných scén a prestreliek nie je vo filme málo. Možno to v Howardovej filmografii vyzerá ako "bokovka", ale ak filmu doprajete aspoň jedno opakované zhliadnutie, uvedomíte si, aký je prepracovaný a precízne natočený. A po piatich pozretiach zistíte, že je to jeden z najlepších filmov tohto režiséra. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná indiánka, mísící klasický příběh s lehce psychologickými aspekty. Nádherné reálie vystřihuje vynikající výprava, scény ozvučuje standadrní, ale jako vždy skvělá Hornerova hudba a herecké výkony jsou v rámci naskytnutých možností. Howard správně vsadil spíše na naturálnější zobrazení krvavosti vzpurných indiánů, vynechal nepříjemné vtipkování zobrazených osob (film je servírován spíše jako seriózní drama) a třebaže je příběh celkem předvídatelný a je již od začátku jasné, že někdo z klaďasů to se zdravou kůží do finále nedotáhne, já se dobře bavil. Přestože film rozhodně nepřináší nic nového a v podstatě je jen standardní fuškou v rámci žánru. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

Tak najprv k hercom, tí boli pre mňa jeden z dôvodov tento film sledovať a vôbec nesklamali. Tommy Lee je podľa mňa bohovský indián, veril som mu na 100%. Blanchettka podobne, neviem si predstaviť vhodnejšiu osobu pre postavu tvrdej ženskej žijúcej v pustatine. Filmík ako taký rozhodne nenudí len neviem dojsť na nič čo by ho dostalo z priemerných príbehových vôd. Čo sa mi páčilo asi najviac bola výborná chladná farebná atmosféra. 6/10 ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Tommy Lee Jones a Eric Schweig se kvůli filmu učili mluvit Chiricahuansky. Jejich učitelé byli dva ze tří lidí, kteří ještě umí plynule mluvit tímto jazykem. (viperblade)
  • Ve filmu se sešli dva představitelé postavy Harvey Two-Face (Tommy Lee Jones a Aaron Eckhart) a jeden představitel Batmana (Val Kilmer). (viperblade)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Last Ride", který napsal Thomas Eidson. (Terva)

Reklama

Reklama