Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

Beky 

všechny recenze uživatele

….no dobrá Rone!!!!!!...ty si ten týpek co natočil takové filmy jako Apollo 13, Čistá duše, Těžká váha!!!...a taky film Ztracené!!!!....podle mě se jedná o naprosto průměrný film, s průměrnými výkony na všech postech!!!!...jediná zajímavá věc, vlastně dvě, je Tommy L.Jones v roli rádoby indiána a zasazení únosu ne do součastnosti, ale do doby kdy Amerika byla taky země indiánů!!....podle mě chtěli natočit něco velkýho, ale nakonec usoudili ( a je to taky jedno plus filmu ), že na to prostě nemaj...... dostatečně poutavý scénář!!!, proto také postavy Aarona Eckharta a Vala Kilmera zmizely jak jarní vánek před sněhovou bouří…. pravděpodobně se stříhalo a stříhalo, až nakonec vznikl film na který se dá koukat, ale mě se vykouří během 48hodin, proto taky píšu komentář hned po shlédnutí!!!!....dávám čistý 3 hvězdy….. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý šamanský film, jak svým tématem tak i zpracováním..Film není určen jen milovníkům westernu, v tomto případě spíše thrilleru, ač dle mého názoru nemá s typickým westernem mnoho společného. Cate Blanchet s winchestrovkou je jako vždy skvělá a Tommy Lee Jones rovněž, to je záruka. Záporáci se svým obludným psychopatickým náčelníkem zabijákem (Pesh-Chidin-Eric Schweig) nezůstávají pozadu..Menší roličku si zde střihl i Val Kilmer v roli důstojníka. Některé scény berou dech, některé vám naopak vženou slzy do očí. Snímek je hodně atmosferický, mrazivý a, co je důležité, tak i napínavý, ale v některých scénách třeba i drsný . Vadila mi, jak už tu bylo zmíněno mnohými z vás, jen ta přemrštěná stopáž s některými úplně zbytečnými dlouhými a nudnými pasážemi, ale celkově to koukatelné bylo. Divák by měl až do konce vydržet:-) Naděje, odpuštění, zoufalství i láska, to všechno se dá v tomto filmu najít.. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ron Howard nezaváhal a i v tomto westernu potvrdil své režisérské kvality. Sice se zřejmě minul s diváckým očekáváním, ale pro mne rozhodně lepší než jeho pozdější zašifrovaný megahit. Dvojice Cate Blanchett a Tommy Lee Jones by to možná herecky utáhla sama a James Horner sice zrovna nesbíral body za originalitu, ale hudba zněla dobře. Kdyby takhle profesionálně zvládnuté byly všechny hollywoodské filmy, vůbec bych se nezlobil. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Ron Howard ako mainstreamový režisér usilovne brúsi hrany brilantného scenára a i keď si evidentne uvedomuje jeho presah, snaží sa priblížiť to aj bežnému konzumentovi. Tam potom film nutne zlyháva; bežných konzumentov nudí, milovníkov zvláštností občas mierne pobúri. Ani hitovka, ani nezávislý kult, stále ale veľmi slušný pokus o netradične vyrozprávaný príbeh, ktorý prekračuje hranice roky pestovaného konzervativizmu. Škoda, ze nešiel ešte ďalej, tú jednu hviezdičku naviac mu ale zo sympatií rád pridám. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný western, který je opepřen nadpřirozeností indiánských šamanů. Cate a Tommy hrají dobře, hlavně Cate si dává záležet na tvrdosti její postavy. Konec je docela solidně zakončen. Ron Howard natočil dosti netypický western. Aaron Eckhart a Val Kilmer hrají pouhé štěky, tak na ně se kdyžtak netěšte:). 80 %. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu se sešli dva představitelé postavy Harvey Two-Face (Tommy Lee Jones a Aaron Eckhart) a jeden představitel Batmana (Val Kilmer). (viperblade)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Last Ride", který napsal Thomas Eidson. (Terva)
  • Tommy Lee Jones a Eric Schweig se kvůli filmu učili mluvit Chiricahuansky. Jejich učitelé byli dva ze tří lidí, kteří ještě umí plynule mluvit tímto jazykem. (viperblade)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno