Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones a Cate Blanchett jsou skvělí a film mohl být také takový, kdyby nebyl tak nemístně dlouhý (nedokážu si představit jeho o dvacet minut delší režisérskou verzi) a především čas od času tak nudný. Ne snad, že by mi vadilo, že se ve westernu nestřílí, to ani náhodou. Ale zkrátka dobře se to během závěrečné třičtvrtěhodiny až příliš vleklo, ničím to nepřekvapilo... A finální konfrontace také nic moc. Čas od času jsem si vzpomněl na Plíživý měsíc s Gregorym Peckem, k němuž mohou Ztracené jen obdivně vzhlížet. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem to viděl, protože jsem se u toho nějak extrémně nenudil, ale bylo to asi moc dlouhé. Vůbec mi tam nezapadla scéna s šamanem, kterej kouzlama onemocněl tu Maggie, protože to zavánělo mysterióznem. A to se mi do westernu moc nehodilo. Ale budiž. Zajímavě provedené byly některá umrtí. Příroda taky pěkná, i když na to nebyl dáván velký důraz. Tommy Lee Jones měl roli přímo na tělo. ()

Reklama

fmash 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, jestli se mi líbilo ještě něco kromě Bruja, nečekané Jonesovy mařeny a Cate Blanchett. A jak tak přemýšlím, nic mě nenapadá, protože si po tom týdnu vlastně nemůžu vzpomenout, čím byl ten film zajímavý kromě krávy, která nepozná, když ji přijde někdo zachránit zadek (a další ty věci). A trochy indiánského vůdů. Tak toho snad radši nechám. Vstup mezi klasiku bych tomu teda radši nepředpovídal. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

Tak najprv k hercom, tí boli pre mňa jeden z dôvodov tento film sledovať a vôbec nesklamali. Tommy Lee je podľa mňa bohovský indián, veril som mu na 100%. Blanchettka podobne, neviem si predstaviť vhodnejšiu osobu pre postavu tvrdej ženskej žijúcej v pustatine. Filmík ako taký rozhodne nenudí len neviem dojsť na nič čo by ho dostalo z priemerných príbehových vôd. Čo sa mi páčilo asi najviac bola výborná chladná farebná atmosféra. 6/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Musíš byť na svoj kmeň hrdý.“ – „Ty tiež.“ Ron Howard (OHEŇ, APOLLO 13, GRINCH, ČISTÁ DUŠA) sa s rozpakmi snaží o (anti)western a ak sa na NEZVESTNÉ dá pozerať, je to skôr zásluha prírody, kameramana, skladateľa a scenáru, ktorý podáva Divoký západ bezcitne, surovo a reálne (zub, Blanchettová na záchode). Blanchettová však nestíha a Tommy Lee Jones ponúka iba entú variáciu na zjazveného mlčanlivého muža, ktorému na nikom nezáleží, ale napriek tomu má dobré srdce. Prekvapivo najlepšie výkony podávajú Val Kilmer (ktorý s Howardom spolupracoval už na WILLOW) a Aaron Eckhart (na ktorého scény s „údeným vrecom“ nezabudnete). Snímka nemá amatérske chyby, ale jednak je hrozne dlhá a jednak nudná a jednak napriek neochote byť priemernou je priemerná až-až. Napriek tomu je potešiteľné, že tu konečne máme western, v ktorom všetci vedia jazdiť na koňoch (vrátane detí) a je úsmevnou zaujímavosťou, že sa tu stretli dvaja predstavitelia Harveyho Denta. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Last Ride", který napsal Thomas Eidson. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. [Zdroj: Týdeník televize] (M.B)
  • Tommy Lee Jones a Eric Schweig se kvůli filmu učili mluvit Chiricahuansky. Jejich učitelé byli dva ze tří lidí, kteří ještě umí plynule mluvit tímto jazykem. (viperblade)

Reklama

Reklama