Reklama

Reklama

Muž, který spadl na Zemi

  • Velká Británie The Man Who Fell to Earth (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh výjimečnými schopnostmi nadaného mimozemšťana, jenž v lidské podobě zkoumá možnosti, jak lze naši planetu kolonizovat. Má totiž jednu velkou přednost z větší části ji pokrývá voda; na mimozemšťanově domovské planetě se totiž potýkají se zničujícím suchem a vedrem. Kromě toto, že se po celý film nikdy neusměje, není na něm nic podezřelého, dokonce se zamiluje, ale přesto je od počátku kýmsi sledován. Svou misi však nedokončí, po sérii drastických zážitků končí jako zničený alkoholik bez vlastní vůle... Ač tento snímek spadá žánrově mezi sci-fi, výrazně omezuje jakékoli spektakulární prvky a soustřeďuje se na pobyt záhadného cizince na Zemi, na jeho přítomnost mezi lidskou populací. Hrdina rezignovaně říká, že se jednání lidí nediví; ani na jeho planetě by se k cizinci odjinud nechovali jinak, natož lépe. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (101)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film o povaze lidství. 1) Zajímavé téma, netuctové zpracování. Jedno nemohu snímku upřít - byl jsem zvědavý na pokračování._____ 2) Posouzení filmařského řemesla, zejména nezvyklého střihu a alternativně působící režie, ponechám odborníkům. Pro mě je to prostě divné._____ 3) Bowie o své roli: I just threw my real self into that movie as I was at that time. It was the first thing I'd ever done. I was virtually ignorant of the established procedure [of making movies], so I was going a lot on instinct, and my instinct was pretty dissipated. I just learned the lines for that day and did them the way I was feeling. It wasn't that far off. I actually was feeling as alienated as that character was. It was a pretty natural performance. ... a good exhibition of somebody literally falling apart in front of you. I was totally insecure with about 10 grams [of cocaine] a day in me. I was stoned out of my mind from beginning to end._____ 4) Knižní předlohu jsem (zatím) nečetl._____ 5) Výstižný koment: Cimr._____ 6) Pro znalce angličtiny uvádím roztomilou slovní hříčku. Mary-Lou: What are they like, your children? Thomas Jerome Newton: They're like children. Exactly like children... ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Příliš dlouhý ujetý film s ozvěnami sjetých 70. let, který nelze úplně pochopit správně bez znalosti knihy. Po vypravěčské stránce je to celkem debakl a těží hlavně z bizarností, ufona Bowieho a ujetého sexu. Během 14 dnů jsem viděl už druhý film, kde se nějaká ženská pomočí, což mi přijde jako zajímavá kuriozita. ()

Reklama

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

"They always seem to lead such interesting lives... people who travel. People who write stories must lead kind of interesting lives too. I know I'll never be like a character in a story. I'll just be like everybody else. Well, maybe, maybe, maybe. I don't know. Maybe someday." ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď som videl film ako 14ročný, bol som z neho priam nadšený. Pred pár rokmi už vo mne ale tento dojem nevyvolal. Je to paradox, pretože ako mladší som ešte nechápal všetky súvislosti a myšlienky filmu. Asi je to tým, že podľa mňa film trochu viac zostarol, ako mali tvorcovia v úmysle. Každopádne je táto postava priam stvorená pre Bowieho, je to asi najlepší mimozemšťan v kinematografii. Pre scifi fanatikov je to povinnosť. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je trochu jiný E.T... Film se zcela specifickou a fascinující atmosférou, která ale určitě nemusí být každému blízká. Nicolasi Roegovi se podařilo natočit film (ne poprvé ani naposled, nicméně v tomto případě asi nejsilněji), u kterého se prostě nedá jednoznačně rozhodnout, zda jde o strašné sci-fi béčko a nebo vynikající artový snímek. Triky jsou občas trochu směšné, celkově to působí tak nějak low-budgetově (jiná planeta = lidé ve stříbrném se prochází po poušti), všichni hlavní představitelé a představitelky se ukážou nazí - což není vždy dějem opodstatněno a působí to samoúčelně. A ještě navíc tam David Bowie, sice charismatický, ale přeci jen neherec, pobíhá jako mimozemšťan za zvuků elektrické hudby. To je jedna stránka mince. Ale zároveň jde o velmi pozoruhodné, dojemné a originálně natočené podobenství o tom, že kdo je nějak výjimečný, špatně v tomto světě průměrných dopadá... Mně se to vlastně dost líbilo. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • V jednom momentě křičí Mary-Lou na Tommyho: "Tommy Can You Hear Me?" Jde o odkaz na rockovou operu skupiny The Who s názvem Tommy (1975) a píseň stejného jména. (džanik)
  • V jedné scéně má Thomas Jerome Newton do tváře stažen velký černý klobouk. David Bowie totiž onemocněl, nemohl ten den točit a zaskočila za něj herečka Candy Clarková. (džanik)

Související novinky

Muž, který spadl na Zem má představitele

Muž, který spadl na Zem má představitele

08.02.2021

Herec Chiwetel Ejiofor (Potomci lidí, 12 let v řetězech) si zahraje hlavní roli v seriálové verzi Muže, který spadl na Zem. V originálu z roku 1976 si zahrál zpěvák David Bowie, který za roli získal… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama