Reklama

Reklama

Sisu

Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku druhé světové války najde osamělý prospektor (Jorma Tommila) v divočině Laponska na severu Finska bohatou zlatou žílu. Když se s nově nalezenou kořistí vydá na cestu do nejbližšího města, narazí na ustupující oddíl nacistických vojáků vedený nelítostným obersturmführerem SS (Aksel Hennie), který chce zlato zabavit pro svůj oddíl. Bohužel pro celou vojenskou jednotku se nejedná o obyčejného kopáče, ale o mýtickou „armádu jednoho muže“, která ztělesňuje kvintesenci finského pojmu „sisu“ – blyštivou formu odvahy a nepředstavitelného odhodlání čelit, byť i drtivé přesile. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (476)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Banda nácků ukradne Finskému Santa Clausovi zlato, ale k jejich neštěstí je to páprda z ex-komanda finských elitních zabijáků a moc se mu to nelíbí. Nenechte se zmást popiskem a vzezřením filmu, neboť se nejedná o žádnou seriozní vyvražďovačku, ale o čistou swag satirickou komedii, která jen shodou náhod má námět takový, jaký má. Kdo čeká finského killing spree Johna Wicka, ať jde do filmu opatrně a mírní očekávání, ale kdo chce vidět nasraného SISU dědu trhajícího končetiny, ničícího tanky a rozsekávajícího nácky o stošest v hodně ujetém a za vlasy přitaženém formátu (10minut pod vodou, držení se na letadle a sprintování s prostřelenou nohou…), ten vřele do toho. Obávám se totiž, že tahle “festivalovka” pro úzké spektrum diváků jen tak brzo ke stažení nebude, takže bych využil možnost kino projekce. Ačkoliv to možná nebylo cílem tvůrců, bavil jsem se dobře a ikdyž tenhle nerealistický a přestřelený žánr mnohdy nevyhledávám, tohle mě bavilo. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Kostěj láme náckům kosti... bez nadsázky, bez radosti.“ Neuvěřitelné a úžasné... kolik lidí zde papouškuje slovo nadsázka, jehož význam jim očividně zcela uniká. Jistě, i nadsázka se za polárním kruhem dá najít, například u Wirkoly..., Ale u Helandera? Tady se vše bere smrtelně vážně. A do toho zničehonic  nesmyslná až trapná ptákovina s krumpáčem a letadlem, houby nadsázka, spíš nepovedená odbočka do... parodie? A teď přiložíme k očím OKULÁRY TRIEDRU: [][] Co to tam v tundře vykopal, dědek Omnibus? ΩΩ Alle unsere Minen. ΩΩ Zehn Stangen Pferdesalami. ΩΩ Röster für einen nutzlosen Hund. ΩΩ Joukko suomalaisia ​​huoria, bohužel děvčat studenějších než chlupy na koulích nahého dědka Kostěje. [][] Byť s rape-revenge náckem, přivázaným mstitelkami k hlavni tanku. Finská vodka? Nur 50%. Scheiße! Ale dám 60, neb předešlou objednávku (vražedného nahého dědka) firma Helander vyskladnila správně. O Vánocích pak moje děti radostně výskaly u velké přepravní bedny, s divoce vrčícím Santa Clausem uvnitř. ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Zábavná a kreativními momenty dostatečně plná finská akční řežba, kterou se Jalmari Helander snadno vykupuje a dokazuje, že se pro dobrou akci nemusí hledat pouze v Hollywoodu. Sisu je v tomto ohledu až příjemným akčním zjevením, které krapet sympaticky připomene i filmy, které se dnes netočí. A je ještě větší radost ho díky tomu sledovat.... ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Jalmari Helander měl v rukách něco speciálního, ale úplně to neproměnil. Leč jednoduchá, tak efektivní, zábavná, špinavá, drsná a po čertech chlapácká rubačka, měla našlápnuto se stát skvostným zážitkem, který bych doporučoval kudy bych chodil. Krásné Finsko, zachyceno v krásných záběrech, zachycující špínu a hnusy války má neuvěřitelnou atmosféru až severského westernu s nácky. Náš hlavní hrdina, je ten obávaný rubač, se kterým si nechcete zahrávat, ale zlato které převáží je příliš lákavé. Film krásně vybuduje každou kapitolu, každé střetnutí a překážku pro hlavního hrdinu, kdy si člověk říká, že to už přece nemůže nijak zvládnou ne? A to tvoří efektivní napětí, které vám dá ještě uspokojivější překonání překážek. Jenže co mohlo být přizemnější a chytřejší, se stalo až moc přímočarý a hloupý na úkor drsňáctví. Neberte mě špatně hlavní motiv SISU (Silné vůle a odhodlání) mě zde bavil a já jim i na tu hru přistoupil. I když jezero i benzínka byla na mě přehnaná (radši bych viděl uzemněnější verzi), nakonec jsem chápal proč to tak zvolili. I to letadlo a souboj se záporákem beru. Ale proč je tam ten finální moment navíc? Ten je krom spektáklu fakt o ničem a podrazil mi to úplně. Nebýt toho, se čtyřma hvězdama neváhám, ale takhle to nemůžu doporučit úplně každému a bez rozmyslu. Škoda, příště to chce mít trochu více nohy na zemi a byla by to drsňácká kultovní rubačka, jak vyšitá. Takhle je to "jen dobrý", avšak mohlo to být skvělý. Ovšem pro fandy akčňáků, je to skoro povinnost. Víc podobně laděných filmů prosím! V jednoduchosti je krása. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Do nádherných reálií Laponska je zasazen až karikaturisticky vyvedený příběh, v němž se krví a nápaditými akčními scénami vážně nešetří. Tak zhruba nějak takto lze v jedné větě popsat snímek Sisu režiséra Jalmari Helandera, který nám na střízlivé minutáži nabízí ultimátní grindhouse zážitek, ve kterém jde o historickou stránku až na posledním místě. Pokud tedy akceptujete, že děj nepatří zrovna mezi ty objevné a že vlna absurdity s přibývající stopáží exponenciálně stoupá, tak pak dostanete zábavnou krvavou jednohubku, jež v rámci svých možností dokáže poměrně slušně zabavit. Dobrá práce! ()

Galerie (38)

Zajímavosti (17)

  • Napriek tomu, že sa film odohráva v roku 1944, nemecké jednotky jazdia na tanku T-55, ktorý bol vyrábaný od roku 1947. (Johnny.ARN)
  • Podľa režiséra slúžili ako veľké inšpirácie pre film americký akčný film Rambo z roku 1982 a skutočný fínsky vojenský ostreľovač Simo Häyhä. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama