Reklama

Reklama

Obleva

(seriál)
Trailer

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Štětín. Konec zimy, začátek jara. V ledové vodě na břehu Odry je nalezeno tělo mladé ženy. Vyšetřování vede Zawieja, třicetiletá policistka, která se nikdy nevzdává. Brzy se ukáže, že nejde o obyčejnou vraždu, protože žena krátce před tragickou smrtí porodila. Ale kde je dítě? Pro hlavní hrdinku se pátrání po novorozenci stává silným, i když zpočátku nevědomým impulsem ke konfrontaci s vlastní situací: je svobodnou matkou, dokonalou policistkou a především ženou, která po manželově smrti prochází krizí. Boj o dítě se mění v zoufalou bitvu o záchranu sebe samé. (HBO Max)

(více)

Recenze uživatele Ronkar k tomuto seriálu (2)

Obleva (2022) 

Pokud si libujete v temně laděných kriminálkách s psychologickým rozměrem, pak vás počin Poláků potěší. Obleva je řemeslně vypiplaná záležitost, která si v rámci televizní produkce nezadá s tím nejlepším v žánru. HBO do toho očividně vrazilo dost peněz a režisér si pohlídal všechny podstatné aspekty. Zdejší depresivní atmosféra podpořená sychravým počasím, zajímavým zločinem, dobře zvoleným soundtrackem, kamerou a kvalitním výkonem Karazyny Wajdy, je cítit od prvních minut. Za to obrovské plus. Obleva formátem připomíná dánský Zločin a má v sobě díky civilní lince hrdinky i něco z nedávné Mare z Eastowenu. Tvůrci si vyhráli s kriminální zápletkou i osobním životem policajtky, kdy vše do sebe dobře zapadá a obojí je dostatečně zajímavé. Ačkoli má Zawieja doma nesmírně roztomilou a hodnou dcerušku, medaili za vzornou matku by fakt nedostala. Potomka pohazuje od jednoho prarodiče k druhému a víc se zajímá o mrtvoly v policejním vyšetřování. K tomu si připočtěte tragický odchod jejího manžela a na citové průsery je zaděláno. Život zdejší hrdinky je zkrátka naruby a případ, do kterého se zamotá, se navíc stane nezdravou posedlostí. Někdy bývají bolístky hrdinů v thrillerech nuda, tady se ale tvůrci předvedli v nejlepším světle, protože právě tyto momenty doručují divákovi funkční emoce. O to víc, že Zawieja je introvertní a navenek působí téměř chladně. Uvnitř je to však jiná písnička a divák dostane příležitost dostat se jí pod kůži. Tvůrci vás přitom traumaty a problémy hrdinky nijak nezahlcuji ale do popředí je dávají smysluplně, s citem a vlastně je i chytře propojují s kriminální linkou. Mohu namítnout, že scénář, byť není vůbec špatný, má mezery. Místy se děj nevyhne klišé a jisté předvídavosti, a finále nepatří mezi to nejlepší, co Obleva nabídne. Ale nenudil jsem se vůbec a naopak si tu zlověstnou atmošku, těžké osudy a zamotaný případ užíval od začátku do konce. Stejně tak civilní výkon fešné Katarzyny Wajdy a dalších herců (především zdejšího psychouše). Zvratů je v každé episodě dost na to, aby seriál udržel pozornost a měli jste chuť do dalšího dílu. Nadprůměrný thriller, kterému k absolutnímu hodnocení něco chybí, ale pořád se jedná o TV záležitost, kterou mě severští sousedé hodně potěšili. ()

Epizoda 1 (2022) (E01) 

Perfektní úvod. Nevlídné počasí, šedivo, sychravo, depresivní a tajemná atmosféra. Velice dobrá kamera (a řemeslo obecně), dobře zvolená hudba a vlastně celková nálada jak to u moderní detektivky "severského typu" má být. Vlastně jsem překvapen, jaká kvalita je za formou. Tomuto seriálu to nesmírně pomáhá k navození správné atmosféry, kterou fanoušek žánru hledá. O ústřední hrdince, fešné policajtce s traumatem z minuli (klasika ale proč to v rámci žánru vyčítat, že?) zatím mohu říct jen klady. Funkční postava, profesionální, nepříliš emociální ale očividně postava na svém místě. Případ zajímavý a jako start je celek hodně fajn. Vlastně nemám výtku, protože to působí realisticky a současně je vidět, že je za tím tým lidí, kteří vědí jak pracovat s narativem, atmoškou, scénář i postavami. Pokud si seriál udrží tuhle úroveň, máme se na co těšit. Velká pochvala tvůrcům do Polska. Tematicky i formou jiné ale vlastně stejně dobré jako česká Pustina. ()

Reklama

Reklama