Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • USA The Little Mermaid (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ariel je poněkud vzpurná mořská víla, která žije v podvodní říši v Atlantiku. Touží poznat svět lidí, i když ji její otec, vládce podvodní říše Triton, důrazně varuje, že obyvatelé moře to mají přísně zakázáno. Ariel se zamiluje do prince Erika, kterému zachránila život, když jeho loď ztroskotala v bouři. Aby ho mohla znovu spatřit, požádá o pomoc mořskou čarodějnici Ursulu. Ta slíbí, že jí na tři dny přičaruje lidské nohy, výměnou za její krásný hlas. Ale pokud ji během této doby princ z lásky nepolíbí, bude se muset vrátit do moře a navždy čarodějnici sloužit. Ariel na to přistoupí. Netuší ale, že Ursula udělá vše, aby Ariel prince nezískala. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (167)

Mary19 

všechny recenze uživatele

Disney prostě válí... Opět výborný příběh je doplněn krásnou hudbou Alana Menkena (právě z ní ve své pozdější tvorbě nejvíce čerpal) a nádherná animace plná barev jen podporuje příjemnou atmosférou, tolik typickou pro tvorbu studia Disney. Pohádky jako Malá mořská víla mi dnes vážně moc chybí :(... 75% ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Seriál byl hned po Gumídcích z produkce Disneyho mým nejoblíbenějším. Krab Sebastian, rybka Flunder, přísný "Poseidon" Triton a k tomu skvělá hudba, která mi s přestávkami v hlavě zní po celý život. Škoda, že pro jednou neudělali tvůrci výjimku a závěr nezpracovali přesně podle Andersenovy předlohy. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsou v tom chvíle, kdy bych i plný počet dal, ale celkový dojem z toho na víc než lepší 3* nemám. Nemůžu si pomoct, ale i na mě to bylo až moc dětské, většina písniček až na jednu mě taky nijak nezaujala a ačkoli tu původní "pohádku" znám, stejně to na mě bylo až moc romantické, takové zaměřené spíš na holky. Na tom samozřejmě není nic špatně, ale mě jde o to, jak moc to osloví mě, že... Jinak nejlepší postavou tu byl bezkonkurenčně Sebastian, protože nebýt jeho, tak je to podle mě dost mdlé. Takhle jsem si to díky němu aspoň do jisté míry užil. Lepší 3* ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Disneyho animované filmy veľmi obdivujem hlavne kvôli jednej veci. Aj keď je knižná predloha iná, filmy sú spracované tak, že aj keď ste čítali predlohu, zmeny vo filme vám vôbec nebudú vadiť. Jeden z príkladov je Kniha džunglí. Disneyho film sa líši od knihy Rudyarda Kiplinga, no aj tak je to výborný film, ktorý má všetko čo môžeme od Walta očakávať. Takto podobne dopadla aj The Little Mermaid. John Musker a Ron Clements sú výborní režiséri a toto je ďalšia ukážka toho, ako vedia pracovať s príbehom a postavami. Malá morská víla od Hansa Christiana Andersena je veľmi zaujímavá rozprávka, ktorá mi po prečítaní dala veľa. Táto verzia má však jeden veľký rozdiel. Koniec je šťastný. Dalo by sa povedať, že tak tomu bolo aj v rozprávke, len v inom prevedení a dosť záviselo na tom, ako to čitateľ zoberie. Pre tých, ktorí nečítali knižku a ani nevideli film, nechcem spoilovať. Postavy sú veľmi zábavné a hlavne milé. Mám veľmi rád, že takmer v každom z týchto animákov sú, ja im hovorím "sprievodné" postavičky. Sprevádzajú hlavnú postavu celým filmom a humor zvykne byť ich silná stránka - v tomto filme to boli rybka Flounder, krab Sebastian a čajka Scuttle. Tieto postavy sú super, hlavne kvôli tomu, že veľmi zábavnou formou dopĺňajú príbeh. Film sa zároveň odohráva v nádherných prostrediach a má krásne farebné pozadia. A dej sa vlastne odohrával len medzi dvoma prostrediami - Atlantica a hrad Princa Erica. Mne osobne sa ten hrad nesmierne páčil a hlavne jeho okolie a to prostredie! Animácia je tradične u Disneyho prvotriedna a je tu možné si všimnúť aj prvky počítačovej animácie. A asi jedna z najdôležitejších častí filmu je hudba. A tu je umenie filmovej hudby v plnej kráse. Kiss the Girl, Under the Sea a ešte mnohé ďalšie skladby sú výborné. V češtine to však nie je ono a je to o dosť slabšie, takže odporúčam si aspoň skladby vypočuť v angličtine. Film má výborný príbeh, nádhernú animáciu, krásne scenérie a prostredia, a hlavne nesmrteľnú hudbu. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Wow, netušil jsem, že se na Malou mořskou vílu kouknu dřív, než budu svým dětem ukazovat, co frčelo za našeho mládí. Nostalgie u příbuzných však byla silnější, tak se vytáhla véháeska a šlo se na věc. Dlužno poznamenat, že minimálně dnes nostalgická hodnota Malé mořské víly tu skutečnou poměrně převyšuje. I tak byl výlet za Sebastianem a Šupinkou moc fajn... 80% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (61)

  • Film bol naplánovaný ako jeden z najskorších Disneyho projektov. Výroba začala hneď po Snehulienke a sedem trpaslíkov (1937), ale kvôli rôznym okolnostiam bola pozastavená. V 80. rokoch 20. storočia spoločnosť Disney ani len nevedela, že sa jej zakladateľ zamýšľal film vytvoriť. Počas neskoršej výroby bol náhodou objavený Waltov script a mnohé z jeho zmien oproti originálnemu príbehu Hansa Christiana Andersena, sa nakoniec zhodovali so zmenami Walta Disneyho. (LuiCJ)
  • Pri Arieliných pohyboch vlasov pod vodou sa animátori inšpirovali záznamom astronautky Sally Ride v beztiažovom stave. (krasomama)
  • Důvod, proč má Ariela poněkud netradiční zrzavou barvu vlasů je jednoduchý. Aby nebyla spojována s Madison - hlavní postavou komedie Žbluňk!. (AngelLucy)

Související novinky

Lady Gaga v Malé mořské víle?

Lady Gaga v Malé mořské víle?

16.10.2018

Následující novinku si zařaďte do složky „nepotvrzené spekulace“, nicméně podle čerstvých zpráv projevilo studio Disney zájem o zpěvačku a herečku Stefani Germanottovou aka Lady Gagu (Zrodila se… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama