Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do výdajne obedov pre bezdomovcov príde jeden muž a napadne kňaza, ktorý rozdáva nešťastným ľuďom obedy. Kňaz pred ním uteká, dokonca na neho vystrelí, ale svoj život si nezachráni. Obaja muži vyletia cez presklené okno von ... Tým mužom je spisovateľ Ben Mears (Rob Lowe). Ben sa pred istým časom vrátil do mestečka Salem´s Lot, kde vyrastal a zažil jedno temné dobrodružstvo. Teraz by chcel o tom napísať knihu. Nikto z obyvateľov mestečka ani len netuší, aké diabolské nešťastie na nich čaká a aké temné sily ich začnú ohrozovať ... Mysteriózny 2-dielny príbeh nakrútil Mikael Salomon podľa predlohy slávneho Stephena Kinga. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (111)

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre zvládnutá adptácia (vzhľadom na to čo podľa Kinga točia). Rob Lowe perfektný, Rutger Hauer trochu smiešny, Sutherland dotatočne slizký (aj keď pomerne odlišný predlohe) a pomerne zlá Samantha Mathis (absolútne tam nesedí a úplne sa vymyká knihe)... Hustá atmosféra, obstojné zobrazeie upírov. Ukážka, že Kingovkám najlepšie sedia televízne miniseriály... ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála Kingových adaptací, která se (až na pár opravdu drobných detailů a závěr, jenž se odehrává po "dočištění" Salem's Lotu a nikoli před ním) skutečně drží předlohy. Je mi obrovskou záhadou, jak může tolik lidí napsat, že "film otrocky kopíruje knihu", a vzápětí udělit pouhé dvě hvězdy; není snad právě dodržení knižních předloh při jejich chystaných audio-vizuálních převedeních požadavkem a snem každého, kdo dané knihy četl a komu se líbily?!? Jediné, co mohu tomuto dvojdílnému TV filmu vytknout, je onen zmiňovaný závěr (já prostě jsem zastánkyní otrockého kopírování), nízký rozpočet (za který ovšem nikdo nemůže, neboť projekt vznikl pro televizi a nikoli pro plátna kin) a herecké obsazení (lhala bych, kdybych řekla, že mi nesedl nikdo, ale moc jich nebylo). V rámci televizních filmů nicméně hodně vysoký level (spolu s třídílným "Domem v růžích" kingovský TV top).;-) ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

Chjo, horor.. Takové silné téma, zvláště pokud jde o tak slavného a dokonalého autora jakým je King, se pokud jsou peníze musí zpracovávat jedna radost.. Bohužel většinou nebývají a tak vznikají béčkové až céčkové a mnohdy i déčkové filmy, na které se fanoušek hororů nevydrží dívat a člověk, který hororu zrovna neholduje, si o něm dělá ještě horší iluze, než by měly být.. Filmová adaptace "Salem´s Lotu" si zaslouží 3*, i když trpí spoustou nedostatků.. Příšerné herecké obsazení, které podává dosti žalostné herecké výkony (vyjma filmových veteránů Donalda Sutherlanda a Jamese Cromwella), ale na televizní film v podstatě stačí.. Postrádám nějakou tajemnější, děsivější a temnější atmosféru, chybí napětí, naprosto jsou vynechány "lekavé" scény a nějaké to bubububu, které vám zvedne kapku hladinu adrenalinu v krvi, obsahuje jen velmi laciné vizuální efekty, ale to je spíš otázkou rozpočtu.. Na vampejřinskej filmeček příliš málo krve a na horor příliš málo "fujtajbl" scén, např. nemohli toho psa na vratech aspoň vykuchat apod. Chválím, že se "skoro úplně" drželi, až na pár odchylek" předlohy.. Velmi mdlé :-( Je pár minut po půlnoci, jsem osoba něžného pohlaví a v klídku jdu venčit sama ven do tmy psa.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kingova literární předloha patří k jeho nejlepším dílům a podle takové silné látky je radost natočit film. I když trpí řadou tradičních neduhů kingovských adaptací. Prokletí Salemu má proti jiným televizním kingovským projektům výhodu pouze dvoudílné verze, takže odpadá většina tradiční vaty, kdy oproti jiným televizákům by stačilo vystříhat pouhé minuty a věty tam, kde by jinde stálo za to vyhodit desítky minut a celé dlouhé scény. Původně jsem uvažoval o čtyřech hvězdičkách, ale druhý díl se řítí kvalitou dolů jak parašutista bez padáku. Scénář je jen průměrný a nevyužívá všech možností Kingovy předlohy, stejně tak režie by mohla být nápaditější a herecké výkony přesvědčivější, zejména v případě hlavního hrdiny. Slušný byl výkon Donalda Sutherlanda, naproti tomu Rutger Hauer mohl přitvrdit - jeho postava měla být démoničtější. Celkový dojem s přihlédnutím na televizní charakter filmu: 50 %. ()

jacksax 

všechny recenze uživatele

Čistě průměrná Kingova adaptace, která je tím horší, čím větší má děj spád. Vždycky musím dumat nad tím, co vede tvůrce adaptací k tomu, aby měnili charaktery a osudy postav. Myslí si, že jsou schopnější než autor předlohy? Celkově únosná záležitost se solidním začátkem, která se bohužel v průběhu času potápí sice pomalu, ale stejně nezadržitelně jako Titanik. 3 je až dost ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Donald Sutherland (zde hrající Richarda Strykera) je v reálu otcem Kiefera Sutherlanda, jenž hrál v jiné Kingově adaptaci - Stůj při mně a později hrál hlavní roli v seriálu 24 hodin, kde James Cromwell (zde ztvárnil otce Callahana) hraje jeho otce. (Othello)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Stephen King v roce 1975. (Terva)
  • V jedné scéně mladík zpívá karaoke na píseň „Stand by Me“, což je jasná narážka na jinou Kingovu adaptaci, film Stůj při mně . (Othello)

Reklama

Reklama