Reklama

Reklama

Psychiatrička Rose vyšetřuje mladou pacientku na pokraji nervového zhroucení. Žena trpí halucinacemi, pronásledují ji velmi znepokojivé vize, ovšem není to nic, co by zkušená terapeutka nezvládla. Jenže pak se jí po tváři rozlije podivný úsměv a s bohorovným klidem si střepem z rozbité vázy přímo před doktorkou přeřízne krční tepnu. Taková událost by rozhodila každého a Rose není výjimkou. Přestože ji všichni uklidňují, že sebevraždě nemohla zabránit, vracejí se jí psychické problémy z mládí a dětství. Pronásledují ji zneklidňující vize, pod jejichž vlivem se čím dál častěji chová jako blázen. Aspoň její blízcí to tak vnímají. Rose si navíc v hlavě přehrává poslední slova mrtvé pacientky a uvědomuje si, že to, co před smrtí prožívala ona, jí právě klepe na dveře. Zjištění, že mrtvá byla zatím posledním článkem v podivném řetězci sebevražd „usměvavých lidí“, jí také na klidu nepřidá. Je to iracionální, nevysvětlitelné a šílené, ale Rose dojde k závěru, že pokud se jí nepodaří najít začátek řetězce a zlo zastavit, je další na řadě. Že s touhle teorií nenajde u nikoho pochopení, asi nepřekvapí. Jenže zoufalé Rose jde o život a zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Děsivé věci. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 5

Recenze (392)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Lákavý námět, i když ne úplně originální, jelikož podobné motivy už tu byly, je bohužel zpracován tak nudně, až má člověk pocit, že se konce nedobere. Neuvěřitelně utahané a nevyvážené. Pár scén bylo dobrých, ale vaty mezi nimi až příliš. Dle prvních ohlasů jsem očekával strašidelnou jízdu plnou šokujících scén. Vizuálně se mi nejvíce líbil moment ve starém domě, kdy má dojít k pozření. Možné ponaučení - nezvládnuté trauma nás postupně zabije. Což se snadněji řekne, než provede, jak si ostatně vyzkoušely i postavy příběhu. Ke dvěma * přidám jednu malou za úplný konec. Jinak čím více Baconová chátrala, tím více mi připomínala Lili Taylorovou... Zkrácení o půl hodiny by snímku prospělo, žádný velký zázrak by však stejně nevzniknul. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Takhle, kdybych se chtěl Úsměvu vysmát, tak si důvody najdu, protože výtky, které se dočtete vůči generickému scénáři jsou pravdivé (například z It Follows si to půjčuje nejenom námět, ale i celé scény), a třeba ta sekvence, v níž hlavní hrdinka obíhá příbuzné, známé a kamarády a snaží se je přesvědčit, že je prokletá, je napsaná fakt srandovně. Rozhodl jsem se ale, že vůči tomu filmu budu vstřícný. A to proto, že v době, kdy velké množství žánrových snímků zapomíná na to nejdůležitější, tedy o snahu diváka postrašit, se Smile snaží sakra intenzivně. Ne vždycky to vyjde, ale schválně jsem si teď připomněl, jaké horory šly zatím tenhle rok do české kinodistribuce, a Smile je v tomhle ohledu zatím s přehledem nejefektivnější. Vypilovat scénář co do chování postav a hloubky probíraných témat, bylo by to i na spokojenost při nesnížených očekáváních, řemeslo je to víc než solidní. Ale co, přivřu oči a dám tomu sedmičku. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námět je bez diskuze výborný a orginální. Pokud dojde na lekání a strašení, tak Finn dokázal, že umí pracovat s atmosférou a napětím způsobem, který by mu mohl leckdo ze zkušenějších kolegů závidět. Takže spokojenost i tady. A konečně režisér se do toho nebojí šlápnout a ukázat i nějakou tu explicitní scénu, přičemž u mě vede podřezávání krku střepem. Naopak co se nepovedlo je konec, který mi připadal podivně a hlavně účelově poslepovaný a moc mi neseděla ani Sosie Bacon v hlavní roli. Nebo spíš její postava, která se vzhledem ke své profesi začala chovat iracionálně od prvního baf. Navíc měla na svědomí i několik logických lapsů, které se bez patřičných sympatií k hlavní hrdince nedaly úplně přehlédnout. Ale jinak je to jako debut fajn a jsem zvědav, jestli to Finn v příštím filmu potvrdí. 70% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[55%] Viděno v kině. I když, zde hodnocení je na současné horory nadprůměrné, přesto jsem tušil, že to bude klasický novodobý horůrek točený přes kopírák. A nezmýlil jsem se. Samozřejmě nemůžu říci, že je to úplná blbost. Má to své kvality, ale i také nedostatky. O nějaký originální nápad se zde nezavadí, ale taková technická stránka je docela slušná a k tomu ten audiovizuál – konkrétní scénky jsou pěkně ozvučené. K tomu hlavní hrdinka, která mě bavila od začátku do konce. Jen po hororové stránce to bylo takové neúplné a už vůbec ne děsivé. Rko je využito tak nějak napůl. K tomu finále mi přišlo hodně zdlouhavé a už vůbec šlo mimo mě. Takže víc bych se v tom nepitval. Sice moc dobře nechápu, že je to zde hodnocením kolem 70%, ale nikomu to neberu. To 1 vidění jsem přežil, ale stále jsem nedostal nic lepšího než tyto současné duchařinky. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zcela promarněný potenciál. Už mě začíná rozčilovat ten trend současných instantních kino hororů, kdy tvůrci postaví film na nějakém samoúčelném monstru, ale zcela rezignují na scénář, který by se zdráhal cokoli vysvětlit. Nápad postavit zápletku na křečovitě se usmívajícím šmejdu, před kterým není úniku, je pravda dost geniální sám o sobě, ale tvůrci z tohoto hororového potenciálu tahají naprosté minimum. Místo budovaného tísnivého znepokojení jsem dostal směsici předvídatelného strašení, které nemá žádný logický vzorec, předvídatelných jump scarů a polodementního chování hlavní postavy, jež se není ani schopna vyjádřit tak, aby ji lidé okolo ní uvěřili a nepůsobila okamžitě jako blázen. O to větší bizár to je, že se jedná o vystudovanou psychiatričku. Díky alespoň za luxusní soundtrack, který tahá děs i z naprosto běžných každodenních scén. Jinak si ale radši dejte asi tak 10x lepší It Follows. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (11)

  • Aby producenti propagovali film před uvedením do kin, začali umisťovat náhodné lidi na různá veřejná prostředí se znepokojivým úsměvem z filmu, včetně za domácí metou na několika zápasech Major League Baseball, a dokonce i během vysílání pořadu ABC Good Morning America (od r. 1975). (noelcoward73)
  • Jessie T. Usher (Trevor) uvedl, že nejnáročnější scénou bylo, když Trevor s Rose (Sosie Bacon) vstupují do domu a kolem probíhá kočka, protože kočka příliš nespolupracovala. (StrYke)
  • Prokletí „lidé s úsměvem“ nosí jasné pastelové barvy, zatímco Rose (Sosie Bacon) nosí tmavé kontrastní barvy, které ukazují rozdíl mezi šťastným a smutným. (noelcoward73)

Reklama

Reklama