Reklama

Reklama

Divoké devadesátky. Šusťákové soupravy, pestrobarevná saka, velké kazeťáky, videopřehrávače, kýčovitá techno hudba, videopůjčovny na každém kroku, nové společenské poměry, záplava různých podvodníků, začínající organizovaný zločin. V této době a prostředí anonymního maloměsta se odehrává příběh Laca, na svou profesi hrdého údržbáře místního muzea, který se kvůli své výbušné povaze ocitá v nesprávném čase na nesprávném místě a po setkání s drsnými podvodníky skončí na vozíku. Když pak zjistí, že spravedlnost je nedosažitelnou utopií, rozhodne se vzít věci do vlastních údržbářských rukou. Začíná pomsta, jakou jste ještě neviděli. A poznáte přátelství, jaké by vás ani nenapadlo. (Cinemart)

(více)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (471)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V porovnání s tím, co jsem v rámci současné slovenské kinematografie dosud viděl, je Invalida malý filmový zázrak. Nekompromisní, černá, hulvátská komedie, která ale není vůbec hloupá a v žádném případě nekarikuje. Navíc tu pro hatery Zdeněk Godla dokazuje, že hrát opravdu umí. Zíral jsem, co všechno tvůrcům prošlo a dostalo se do filmu. Kdyby podobný námět natočilo divadlo Sklep v raných devadesátých letech, nikdo by se nedivil. Ale dnes? Respekt. Hodně jsem se pobavil. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Slovenská óda na stylové absurdní černé komedie. A i náznak sociální satiry je přítomen. Zdeněk Godla coby Gabo, oděný v nacistické uniformě, sedí zadržený na policejní stanici v obklopení dvou vyslýchajících vyšetřovatelů a počíná vyprávět absurdní příběh o svém kamarádovi Lacovi, ze kterého se stal po pádu do kanálu bez poklopu pomstychtivý invalida připoutaný na invalidní vozík. Celá ta historka z jeho života je poměrně objemná, vine se celým filmem a u všech momentů z jeho života Gabo rozhodně nemohl být. Divák se postupně seznamuje s charakterem hlavní postavy. Ví o něm, že byl zaměstnancem muzea a vynikal v opravách všeho druhu. Jen není úplně zřejmé, co se na začátku semlelo, až byl nutný zásah policejního komanda. K rozuzlení se dostaneme různými dějovými oklikami v samotném závěru. Zasazeno do devadesátých let.  Natočeno je to schopně. Jonáš Karásek se celkem ve specifickém žánru vyzná a umí nasadit styl. Scénář je ale výraznou slabinou. Známý hudebník Tomáš Dušička, lze ho zahlédnout na začátku filmu jako velitele zásahu, když si sundá kuklu, prostě nedokázal přijít s něčím převratným. Slabiny jsou o to více znát také díky přetažené stopáži filmu, která sahá téměř až ke dvěma hodinám. Gregor Hološka ze Zdenkem Godlou utvořili solidní tandem. Chtěli by být i více komediální, jenže scénář vypráská několik hlášek a potom už se jede bez šťávy, skoro až nudně. Využití nacistické uniformy na cikánovi je extra bizarní vtípek. Další takové bomby už film nabízí pomálu. Gang, v němž se vyskytuje vlasatý Patrik "Rytmus" Vrbovský, silně zavání stylem Guye Ritchieho a v slovenských podmínkách působí poměrně trapně. A raper dostal ve filmu moc málo prostoru. Akční scény s drsným nádechem se povedly a jsou velmi zdárně natočené. Ve filmu se ale více plká než jedná, postupně se vytrácí náboj, který se vynoří až na konci. Režisér a spol. odvedl styl, co slovenské kinematografii chyběl. Jenže v porovnání se západními produkcemi se velký filmový objev nezrodil. 6/10 ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Stylová komediální kriminální jízda, která zvládá dávkovat humor i stylové pasáže, zároveň působí jako něco, co se mohlo velmi snadno rozpadnout, přesto se to nakonec nepovedlo. Výsledkem je výrazná zábavná záležitost, která dokazuje, že kreativita v československé kinematografii rozhodně není nutně mrtvá…. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„Z VÝSLEDKU VAŠEHO VYŠETŘENÍ VYPLÝVÁ, ŽE VAŠE OSOBNOST JE AKCENTOVANÁ DISOCIÁLNÍMI A EMOČNĚ NESTABILNÍMI RYSY HRANIČNÍHO TYPU…“ Věčně nasranej (a) mstící se invalida v akci. Bravo Slováci! Tahle kulervoucí píčovina – díky nadhledu a rasový nekorektnosti, dokáže pocuchat bránici! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Tvůrci chtěli napodobit gangsterky Guy Ritchieho. 2.) Film podbarvuje hudba ve stylu Kusturicových „cikánských“ filmů. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ***  NAPĚTÍ  ne ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

To jsme to, my Čehúni, zase dopracovali! Po dlouhých předlouhých letech kouknu na čobolský můví a nestačím se divit, jak ladně nás strčili do kapsy. Invalid je velice slušnej film s poměrně zábavným námětem, obstojně vtipným scénářem, ale hlavně s kvalitními hereckými výkony. Jakej kontrast oproti našim ubohým nevtipným experimentům plných zoufale ochotnickejch performancí! Samozřejmě to může být ojedinělej úlet, ale rozhodně dalším kusům půjdu v ústrety. Film jsem sledoval na tý progresivistický zaoceánský LGBT MeeToo BLM platformě a hned po skončení na mě vybafla upoutávka na Havlíkův Ostrov. Jen z tý půlminuty jsem se málem okotil, jaká z toho čouhala špatnost a nekvalita. Tak takhle na tom tedy aktuálně (ale vlastně dlouhý leta) my, potomci Lipských a Brdečků, jsme. K pláči je to. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (25)

Související novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama