Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Henry Young je malý kriminálník, kterého pošlou v roce 1938 do Alcatrazu, aby si odseděl trest za krádež 5 dolarů. Spolu s třemi dalšími vězni plánuje útěk. Dozorce Warden Glenn se však o plánu dozví a Young putuje na samotku. Místo povolených 19 dní v ní stráví tři roky. Bez světla, tepla, hygienických prostředků, nábytku. Není divu, že Young z takových podmínek skoro zešílel. Po propuštění na svobodu se okamžitě dopustí vraždy. V soudním procesu mu hrozí trest smrti, ale mladý obhájce James Stamphill se snaží dokázat, že vězení v Alcatrazu by přivedlo každého k šílenství, a tak jeho klient nenese zodpovědnost za svůj čin... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (71)

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Kriminální drama z prostředí věznice zaobírající se vraždou prvního stupně? Nebo jak to vlastně bylo? Slušné herecké obsazení sráží sice trochu kostrbatá stylizace, avšak v celkovém součtu to není příliš na škodu. V zajímavém vyprávění však některé postavy dostávají méně prostoru než by si zasloužily. Příběhově nelze moc co vytknout a tak záleží spíše na konkrétním divákovi, zda se dvouhodinovému příběhu bezpráví a pochybných praktik oddá naplno či nikoliv. Já se velmi dobře bavil a rád se budu vracet. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Príbeh hodný sfilmovania. Je reálne aby došlo po uväznení jedinca k jeho náprave? Väčšina väzňov tvrdí, že dochádza k presnému opaku. Nuž, v dnešnej dobe už žiadny pajác s odňatím slobody nesedí v Alcatraze, kde trávenie "voľného času" určite nebolo prechádzkou v ružovej záhrade. Dnes už je to samé sledovanie hokeja, obedové menu, či basket na nádvorí, takže tomuto hlavnému hrdinovi určite nebolo čo závidieť. Popravde, neviem si predstaviť tráviť týždeň medzi štyrmi stenami môjho prc bytu, nie to ešte 3 roky na samotke. Napriek tomu, že je snímok miestami dostatočne dramatický, k mimoriadne napätým pasážam počas súdneho procesu nedochádza. Mám rád právnické filmy, no tu je uvedený job viacmenej na vedľajšej koľaji, pričom sa tvorcovia omnoho viac snažia zasiahnuť divácku myseľ z pohľadu utrpenia jednotlivca, ktorého zmenu identity zapríčinil samotný nápravný systém. By the Way, v obsahu je chyba. Henry Young nespáchal vraždu na slobode. Daného skutku sa dopustil vo väzení počas obeda po prepustení zo samotky. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Povede se začínajícímu právníkovy (Ch.Slater) dokázat, že mladý delikvent Henry (K.Bacon) není nelítostný vrah, ale oběť nelidského systému legendární věznice Alcatraz v čele s brutálním dozorcem Glennem (G.Oldman). K tomuto vězeňskému dramatu jsem se na doporučení dostal až 15 let po jeho premiéře a musím říct, že nelituji. Ano, konec byl až moc umělí, Kevin Bacon nemusel tak tlačit na hereckou pilu, ale celkově dobře odvedená práce. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechce hodnotit ten film. S americkou povlávající vlajkou, závěrečnou řečí poroty, je to téměř edukativní snímek pro začínající právníky. Ale: ku.va, ku.va, ku.va, co jsme my lidi za příšerná kanibalská zvířata! Když považujeme nepřerušované utrpení za správnou cestu k nápravě. Tomu snad nikdo nevěří, dokonce ani ten, který je strůjcem všeho toho mučení a ponižování. Když se k někomu takhle chováme, jak se asi musí oběť cítit? Odpověď je nasnadě, když se k někomu chováme jako ke zvířeti, on se začne jako zvíře nejenom chovat, ale i cítit. Jaká příšerná zvířata to my, lidi, jsme! ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hnusnýmu Alcatrazu vládne sadistickej Gary Oldman, kterej zrychtuje Kevina Bacona tak, že mu jebne v guli, za což se dostane před soud W.Macyho. Z návštěvy plynové komory se ho snaží dostat Christian Slater jako moralistickej právnicej greenhorn. Pro mě velký překvapení. Herecký výkony odpovídají jménům, to se čekat dalo, ale syrová realističnost celého dění dělá z toho kousku jeden z těch úplně nejlepších filmů ze soudní síně. Mix s krymem tohoto rázu je údernej. Doporučuju! 85% ()

Galerie (78)

Zajímavosti (5)

  • Henri Young sa naozaj snažil uniknúť z Alcatrazu, jeden z jeho spolupáchateľov bol Dale Stamphill, rovnaké priezvisko ako postava Jamesa Stamphilla (Christian Slater). (chesterko)
  • Informace o Henry Youngovi jsou velmi rozporuplné. Na stránkách věznice Alcatraz dokonce najdeme informace o tom, že byl opravdu bankovním lupičem a dokonce vrahem již dříve. A že celý proces měl politické pozadí. Nicméně nezbývá než tento snímek brát do velké míry jako fikci. (sator)

Reklama

Reklama