Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Henry Young je malý kriminálník, kterého pošlou v roce 1938 do Alcatrazu, aby si odseděl trest za krádež 5 dolarů. Spolu s třemi dalšími vězni plánuje útěk. Dozorce Warden Glenn se však o plánu dozví a Young putuje na samotku. Místo povolených 19 dní v ní stráví tři roky. Bez světla, tepla, hygienických prostředků, nábytku. Není divu, že Young z takových podmínek skoro zešílel. Po propuštění na svobodu se okamžitě dopustí vraždy. V soudním procesu mu hrozí trest smrti, ale mladý obhájce James Stamphill se snaží dokázat, že vězení v Alcatrazu by přivedlo každého k šílenství, a tak jeho klient nenese zodpovědnost za svůj čin... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (71)

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný príbeh s obrovským potenciálom chytiť diváka za srdce a ešte ho aj spravodlivo naštvať. Preto si možno zaslúžil o kvapku viac skúsenejšieho režiséra. Netvrdím, nebolo to po tejto stránke zlé, no určite sa z tak silného príbehu dalo vyťažiť trocha viac, hlavne v emotívnej rovine. Z hercov bol jednoznačne najlepší Gary Oldman, hoci ho tu bolo z hlavnej trojky najmenej, svoj čas využil na sto percent a sadistického správcu väznice zahral s prehľadom presvedčivo a s veľkou charizmou. Naproti tomu taký K. Bacon podľa môjho názoru nepodal svoj najlepší výkon, boli momenty, ktoré sa mi z jeho strany zdali minimálne... no povedzme, že naivne zahrané. Na slabší nadpriemer to ale stačí. 70/100 ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75% ... Človek, ktorý si nezničil život sám, ale človek, ktorého zlomil inštitucionálny systém. Človek, ktorý sa odmalička brodil sračkami a v 17-tich šiel sedieť za ukradnutie 5 dolárov, aby nakŕmil svoju sestru. Človek, ktorý nestihol spoznať ozajstný život. Človek, ktorý morálne vyhral. Aj väzeň je stále ľudskou bytosťou s neodňateľnými základnými právami a keď sa tí čo ho majú strážiť a rehabilitovať uchýlia k násilným praktikám, nerobí to z nich o nič menších kriminálnikov. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vynikající film ze soudního prostředí a definitivně patří k tomu lepšímu materiálu. Film má spousta triumfů, tím hlavním jsou skvělí herci, kde vládne šílený Kevin Bacon, perfektní Christian Slater, který svou suverénností a vynikajícím projevem bere dech, Gary Oldman jako tvrdohlavý šéf Alcatrazu, také mne potěšil i William H. Macy v roli prokurátora, který opět odvedl obdivuhodný výkon. Prostředí špinavého Alcatrazu a fakt, že je film dle skutečné události akorát podtrhuje už tak velmi solidní film. K plnému počtu chybí kousek. 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Další v řadě povedených vězeňsko-soudních dramat a podivném americkém systému trestního práva a vězeňství, který se přes všechny staletími nabyté evropské zkušenosti vrátil o staletí zpět a stavěl a dodnes podstatnou mírou staví na principu pomsty, brutality a zastrašování. Celý realizační ansámbl se vší mocí snaží (jako nespočet jiných před ním) ukázat, jak to nikam nevede a plodí to jen další nespravedlnost. Jeden s těch bojů, které je nutné bojovat i s vědomím, že soupeřem jsou větrné mlýny. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Strašně nerada to říkám, Kevina Bacona mám hodně ráda a považuji ho za výborného herce, ale tak, jak jsem se na tenhle film a na jeho roli "kriminálníka" těšila, jsem byla zklamaná. Nevím, jak je to možné, jeho role skýtala obrovské možnosti a on se jich jistě snažil využít, ale ......ale..... ale ..... prostě jsem v některých momentech měla neodbytný pocit, že ve snaze převalcovat všechny dosavadní "historické" ( a heroické:-)) ) herecké výkony těžce přehrával, někdy mě dokonce přepadl pocit trapnosti. A scénář byl taky tak tendenční a předvídatelný, skoro slovo po slově. Na závěr zas to hektické (když to není tleskání, tak ) mlácení hrnky o mříže...... Přitom postava Garyho Oldmana měla všechno ok, nevím, nebylo to zkrátka ono. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (5)

  • Informace o Henry Youngovi jsou velmi rozporuplné. Na stránkách věznice Alcatraz dokonce najdeme informace o tom, že byl opravdu bankovním lupičem a dokonce vrahem již dříve. A že celý proces měl politické pozadí. Nicméně nezbývá než tento snímek brát do velké míry jako fikci. (sator)
  • Prostitútka, ktorá navštívi Younga (Kevin Bacon) vo väzení, je herečka Kyra Sedgwick. S Baconom tvoria v skutočnom živote manželský pár. (m.a.t.o.)
  • Henri Young sa naozaj snažil uniknúť z Alcatrazu, jeden z jeho spolupáchateľov bol Dale Stamphill, rovnaké priezvisko ako postava Jamesa Stamphilla (Christian Slater). (chesterko)

Reklama

Reklama