Reklama

Reklama

V roce 1959 potkává čtrnáctiletá Priscilla Beaulieu (Cailee Spaeny) na vojenské základně o deset let staršího Elvise Presleyho (Jacob Elordi). Jejich setkání je osudové. Po boku krále rock'n'rollu na ni čeká život plný pozlátka a večírků, ale i hádek a citové manipulace. Držitelka Oscara Sofia Coppola (Ztraceno v překladu) představuje odvrácenou tvář popové ikony ve stylovém portrétu jednoho z největších milostných příběhů dvacátého století. (Aerofilms)

(více)

Recenze (23)

Morien 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem byla jako "doprčic, ten film nemá žádnou osobnost, proč je každý záběr tak bez chuti", a jen se to přehouplo za hodinu stopáže, tak jsem celá "no sakra, že by to bylo naschvál". Škoda, ale možná by to bylo až moc trápení jen kvůli filmu, že se v hlavní roli neobjevila mladší herečka. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Smutky slečny Priscilly. Život s Elvisem byl asi párty, jen se na ní jeho manželka musela cítit hodně osaměle. A tuhle esenci umí Sofia, se svým empatickým přístupem, zachytit jako málokdo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mnozí dodnes věří, že nezemřel a jednou se vrátí, já si myslím, že to byl pěkný kokot. Alespoň tak ho vykresluje Sofia Coppola, která znovu dokazuje, že v práci s ženskými postavami je její hlavní síla. Zase na to jde neotřele a poutavě, její vize se má dostat pod kůži Priscilly, které se splnil sen tisíců dívek, který ale místy připomínal spíš nefalšovanou noční můru. Bylo mezi nimi přesně deset let, jenže naivní dívence bylo teprve čtrnáct, když ji během své vojenské služby v Německu Elvis poprvé oslovil. Láska a štěstí tu vystupují za zvláštní pojmy, protože léky zobající král rock 'n' rollu je tu za nátlakového a zároveň slabošského debila, jelikož ona nemůže mít brigádu, musí nosit takové oblečení, takový účes i takovou barvu vlasů a vlastně i na odhalování a poznávání svých citlivých erotogenních míst, ačkoliv chce, může zapomenout. Takže jen tu a tam něco špitne, občas projeví nesouhlas a mezi množstvím Elvisových přátel si snaží ukrojit trochu pro sebe. A Elvis pokaždé kamsi zmizí s kapelou nebo na natáčení dalšího z filmů, které ale nesplňovaly jeho očekávaní. A určitě tam nedrží celibát. A roky plynou… Stojí jí to všechno za ten luxus? Má vůbec právo si stěžovat? Film se neschovává a jasně tvrdí, že je předkládaný úhlem pohledu své protagonistky. Osobně je mi šumák, zda jde o určitý druh terapie samotné Priscilly Presley, zajímá mě výsledek. A ten je solidní. Každopádně i nadále platí, že se Coppola tak nějak „stáhla“, od Marie Antoinetty nenatočila nic, co bych si chtěl pustit znovu a opět variuje její dobře známé téma osamělosti a prázdnoty života. Navíc škoda, že v druhé polovině tak moc skáče v prostoru. Herecky samozřejmě velká spokojenost. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ženský, psychologický film. Z Coppolovej to najviac pripomína Máriu Antoinettu. Herci nemajú úplne moc priestoru sa prejaviť, ale typovo je to presné. Caillee je zlatíčko a Elrodi dobrý imitátor. V druhej polovici by to možno znieslo trochu skrátiť. 75% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dcéra s týmto zobrazením otca nesúhlasila, žiaľ potom zomrela, matka a skutočná Priscilla to ale produkovala, sú to jej memoáre a je to jej pohľad. Je pravda, že Elordi ma vo svojej role dosť sral, to bol skutočný Elvis fakt taký lenivo artikulujúci pobuda? V samotnom príbehu a celkovo historke je čosi nechutné, keď zrejme len kvôli sláve dali rodičia 14, potom 16 ročné dievča 26 ročnému... Samotný film je inak pomerne nevýrazný, nijaká efektná zápletka tu nie je, Spaeny ale za herecký výkon chválim, no hoci film bol hlavne o Priscille, tak mne skôr tkvie to, že Graceland bola zlatá klietka, kde sa konzumovali rôzne tabletočky u malátno-agresívneho pánka, čo nemal problém s maloletými. A ešte ho volajú kráľ. No našťastie si to nehovoril sám ako Rytmus. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

První půlka je skvělá, krásně ukazuje, že Coppola je mistryně vypravěčka. Postupem času se ale úplně rozjebe tempo. Scéna střídá scénu, aniž by na sebe nějak navazovaly, skáče se v čase a je to celé hrozně uspěchané. Ten film mě skoro úplně ztratil. Ve výsledku 3,5 a velice pomotaná hlava, jak to s tím Elvisem asi ve skutečnosti bylo. ()

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

Kostýmově parádní, herecky nepřekvapivě kvalitní (Jacob jako Elvis jasná trefa), příběhově sterilní. Já vím, že se jedná o film již vyzrálé Sofie Coppoly, ale přeci jen... možná, že jsem čekal návrat do kapku divočejších vod za dob Marie Antoinetty? Pokud člověk viděl pár romancí, tak vývoj vztahu Priscilly s Elvisem pro něj bude poměrně předvídatelný, aniž byste kdy o této dvojici předtím slyšeli. Nezbývá proto než koukat na pěknou interiérovou výpravu. Vyloženě hluchá místa zde naštěstí chybí ale na to, že má tahle komorní podívaná necelé dvě hodiny, tak jsem se znatelně víc než minulý rok od Baze o vztahu Priscilly s králem rock 'n' rollu nedozvěděl. [Viennale 2023] ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Priscilla bol pre mňa dlho očakávaný film, na ktorý som sa tešila skoro tak, ako sa malé dieťa teší na Vianoce, nielen na film, ale na celkovú atmosféru festivalu. Som veľmi spokojná, presne takto nejako som si ho predstavovala. Sofii Coppole sa naozaj podarilo natočiť životopisný film, ktorý je od začiatku až do konca pútavo vyrozprávaný, nenudila som sa ani chvíľku. Cailee aj Jacob boli naozaj skvelou voľbou. Je zaujímavé, že vekovo sú rovnako starí, hoci pritom Priscilla bola od Elvisa o desať rokov mladšia, tu však ten rozdiel vôbec nebadať. Asi jediné, čo som čakala, že vo filme samozrejme bude a ono to tam samozrejme nebolo, bola Elvisova hudba, lenže to by Coppola na to musela dostať povolenie. Tak fakt jedine to ma málinko sklamalo, na druhej strane ma zase veľmi potešilo "I Will Always Love You" od Dolly Parton. Okrem hereckých výkonov sa mi páčila ešte výprava a celková retro atmosféra, plus kostýmy, účesy, make-up. Spomeniem ešte jednu vec. Ak o Elvisovi náhodou toho až tak veľa neviete alebo si už nepamätáte, tak by som asi pred zhliadnutím tohto filmu odporúčila pozrieť si aj film o Elvisovi. Minulý rok som mala možnosť vidieť v kine film ELVIS a tak dnes, keď sa v Priscille spomínal Colonel, bola som vo výhode napríklad v porovnaní s kamarátkou, ktorá netušila o koho ide. Ale nie je to nutnosť samozrejme. Toto je film o Priscille. Pohľad očami ženy. Elvis je tu vykreslený v oveľa negatívnejšom svetle ako už v spomínanom filme Elvis (2022). Aspoň ja som ho tu takto vnímala. Som rada, že Priscilla Presley spolupracovala s režisérkou, dodáva to na uveriteľnosti. Muselo byť ťažké od Elvisa odísť, muselo byť ťažké s ním žiť. Filmu by som udelila aspoň tých 80% a zvyšné body sú za jedinečnú atmosféru filmového festivalu👌. [72. IFFMH] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Sice hezky natočené a dobře zahrané, ale jinak celkem sterilní a chvílemi až zdlouhavé. Jak už tu v komentářích padlo, v jádru to o vztahu Elvise a Priscilly neřekne o moc víc než Luhrmannův Elvis. Jenže zatímco Baz to zvládal průběžně na ploše pár desítek minut, tady to zabere skoro dvě hodiny…60% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Príbeh Priscilly Presley je skutočne smutný. Ako mladé dievča sa nechala Elvisom zbaliť a oprávnene sa tešila jeho záujmu. Po pár rokoch sa ocitla v zlatej klietke zvanej Graceland, kde jej rola pripomínala skôr život život sultánových harem girls. Celé dni len sedela, čakala a dúfala. A keď prišiel "pán kráľ" Elvis, tak sa jej chvíľu povenoval, a potom zas kdesi zmizol. Samozrejme, žiadne výhrady a nároky si dovoliť nemohla, a namiesto toho musela znášať Elvisove manické nálady a romániky. Úprimne mi jej bolo fakt ľúto. Aj keď si treba uvedomiť, že celý príbeh je výhradne prostredníctvom pohľadu Priscilly, takže tam bude asi vysoká miera subjektivity. Ale tak či tak jej akosi dôverujem a mne osobne Elvis ako človek nie je vôbec sympatický (aj keď jeho hudobné aktivity uznávam). 3* ()

campix 

všechny recenze uživatele

Nuda. Nuda. Nuda. Sofia Coppola natočila akademickou nudu týkající se vztahu mezi Elvisem a Priscillou. Z pohledu samotné Priscilly a vycházejíc z jejich pamětí. Jak byste možná uhádli. Jednalo se o poměrně komplikovaný vztah. Vyzdvihl bych roztomilou Cailee Spaeny v hlavní roli a poměrně mě překvapil i Jacob Elordi jako Elvis, kterého od dob Euforie opravdu nemusím. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem měla tušení, že je v tom Coppola zapletena, aniž bych si přečetla její jméno ve filmu. Její rukopis nějak poznám. Zajímavý pohled na život páru z pohledu Priscilly, která se na filmu podílela. Je to vlastně od začátku až do konce neskutečně smutné. A to je smutné...Nicméně dvojice Spaeny a Elordi to zvládly skvěle. Dala bych za 3* ale ne :) ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Priscilla nepřekročí stin děvčátka a Elvis jako přerostlé dvoumetrové dítě bez testosteronu...Coppola nenatočila od Marie Antoinetty opravdu dobrý film... ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Sofia Coppola natočila pro A24 životopisný film o Priscille Presley, může se na téhle kombinaci něco pokazit? Víceméně ne, funguje to jako dobrej protipól Baz Luhrmannova loňskýho ADHD cirkusu "Elvis", kdy je ten samý příběh sledován pohledem ženy, která jeho slávu sledovala prímárně skrze klaustrofobní nudu v Gracelandu. Elvis je tu vykreslenej jako manipulativní nedospělej narcis, kterej od ní primárně chtěl, aby byla jeho poslušným hezkým přívěškem a věděla, kde je její místo. A u kterýho relativně brzy zjistila, jak se nenechat nachytat na jeho citový vydírání (a během toho sama tvrdnula, přičemž tahle její proměna je z hlediska hereckých výkonů na filmu to nejzajímavější). Celou dobu to osciluje mezi vyprázděnou tlumeností a pomíjivou zdánlivou rozverností. Nejzajímavější jsou momenty, kdy probleskává její starej režijní styl alá Marie Antoinetta (moderní hudba v kontrastu s historickými kulisami apod.). Je otázka, zda fakt, že jich tam bohužel zase tolik není, je cílená práce ve stylu "méně je více", nebo prostě jen to, že už se její režijní styl stal více usedlým a normálním. Btw Priscilla ten film produkovala a je to natočený podle její knihy. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Tak musim priznat,ze som zmateny a to kvoli postave Elvisa,ktora je v jednom filme vykreslena ako pohodova aj rodinna,no v druhom sa sprava ako ko*ot voci svojej manzelke i dietatu,absolutne na nich je*e,takze si kladiem otazku,ze kde je pravda a aky bol naozaj slavny Presley,ale to riesit nebudem,kedze tato zivotopisna drama je o jeho manzelke Priscille,ktora sa mi ratala,vyzerala byt fakt mila a aj rodinne zalozena osobka a aj herecka Cailee Spaeny ju zahrala do spokojnosti na rozdiel od Jacoba Elordiho,ktory ma nepresvedcil o svojom hereckom vykone a ani tento movie nie je ziadna pecka,skor taky priemer...:⁠-⁠) ()

kersten 

všechny recenze uživatele

Veľké sklamanie. Asi som čakala viac Elvisa, viac jeho hudby, viac dramatickosti v ich vzťahu, čo sa dialo po rozvode, po smrti. Nič z toho mi tento film neponúkol. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

S půvabem natočené a solidně zahrané, ale jde jen o sterilní ilustraci vztahu ze strany ženy.(max.50%) ()

TOMEK17 

všechny recenze uživatele

8/10. Je to zajímavý film, který zkoumá notoricky známý vztah mezi Priscillou a Elvisem se silnou režií, dobrou produkcí a silnými hereckými výkony členů obsazení. Sofia Coppola je zajímavá filmařka, protože v minulosti natočila několik skvělých filmů jako „The Virgin Suicides“ a „Lost in Translation“. Zde byla její režie dobrá, protože její režie dokázala velmi dobře zvládnout témata, tón a atmosféru prostřednictvím upřímného zobrazení. Řada inscenací, kostýmů a make-upu pomáhá dokonale zachytit jeho časovou éru. Přestože je psaní předvídatelné, protože vyprávění je standardním životopisným příběhem, zůstává zajímavé, protože odvádí docela dobrou práci při zkoumání témat izolace, okrádání nevinnosti, žalu, samoty a hvězdné slávy. Soundtrack byl opravdu dobrý spolu s kamerou a produkčním designem. Všechny výkony jsou docela dobré, protože Callie Spaney odvádí fantastickou práci postavy Priscilly a Jacob Elordi také odvedl docela dobrou práci při ztvárnění Elvise. Dialogy mezi postavami byly docela dobré, i když v Elordiho dialogu byly určité momenty, které byly trochu tlumené. Většina tempa je dobrá, ale vyskytly se nějaké problémy se tempem, které film trochu táhly. Obzvláště u druhého dějství, protože druhé dějství bylo trochu ztracené a některé barevné prezentace byly trochu nudné, což by mohlo vyžadovat určitá vylepšení. ()

Fin_429 

všechny recenze uživatele

Začátek byl naprosto krásný a hodil se (i) do  Elvisova stylu. Postupem času, jakmile byli Priscilla a Elvis spolu, všímal jsem si jednoho; toho, jak film vykresluje Elvise. V Priscille je to totiž takový, dejme tomu že, padouch. Je to manipulátor a Jacob Elordi ho hraje dobře. Ale díky režii to vše tak nějak vyplyne a já nebyl u konce ani tak moc zabraný do děje jako do krásné Cailee. Ovšem za úžasný produkční design, který na mě zapůsobil asi nejvíce; 6/10 ()

Související novinky

Reklama

Reklama