Reklama

Reklama

Hranice

  • Polsko Zielona granica (více)
Trailer 1
Polsko / Česko / Francie / Belgie, 2023, 147 min

Kamera:

Tomasz Naumiuk

Hrají:

Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Behi Djanati Atai, Tomasz Włosok, Mohamad Al Rashi, Dalia Naous, Joely Mbundu, Piotr Stramowski, Marta Stalmierska (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Psycholožka Julia (Maja Ostaszewska) se po přestěhování do Suwalského kraje stává nedobrovolnou svědkyní a účastnicí dramatických událostí na polsko-běloruské hranici. Rozhodne se vzdát se svého pohodlného života a přidá se ke skupině aktivistů, kteří poskytují pomoc uprchlíkům. Současně s tím jsou syrská rodina prchající před občanskou válkou a její doprovod, učitelka z Afghánistánu, podvedeni Bělorusy a násilně převezeni do uprchlického tábora nedaleko hranic s Polskem. Ve snaze uniknout se vydávají na zoufalou a nebezpečnou cestu neznámým a nepřátelským územím. V Polsku se jejich osud protne s osudem Juliiným a mladého pohraničníka Jana (Tomasz Włosok). Události, které je potkají, navždy změní život nejen jim, ale i dalším migrantům a aktivistům zapojeným do jejich příběhu. (Bioscop)

(více)

Diskuze

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

caligari

Jak jsem psal, když člověk viděl dřív (a měl tu možnost), tak se na požádání hodnocení a možnost komentovat běžně povoluje. Mně a několika dalším byly dřív odemknuty tituly ze Sundance, protože festival za poplatek anebo na akreditaci zpřístupňuje snímky i online, a tak tam není třeba jet. 

Jinak je možné vyjadřovat názor v diskuzích. Zrovna mě by zajímalo, jestli je Hranice opravdu tak nečernobílá, protože zrovna častá obhajoba Hollandové ("nedělá černobílé filmy") dle mého ne vždy platí (Šarlatán je ukázkový příklad). 

caligari

caligari (hodnocení, recenze)

Bluntman

Děkuji za vysvětlení, tak já jsem asi zamrznul na ČSFD model 2003, těchto děsivých novinek, kdy se všechno strašně moc řeší nejsem znalý, jen jsem chtěl dopředu mým fanouškům svým hodnocením naznačit, jestli stojí za to  jít za měsíc do kina nebo ne, no nic počkám si tedy ve frontě na oficiální slavnostní den odemknutí tohoto pro mě určitě zajímavého filmu, o kterém se bude asi hodně diskutovat, protože téma je to hodně žhavé a Agnieszka pokládá otázky a nutí k zamyšlení. Ještě jednou díky 😁👍

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

caligari

Eh, se nezakazuje hodnocení, jenom se uzavírá do oficiální premiéry, což se u větších projektů dělává naprosto běžně a je tomu tak dlouhodobě. A pokud se něco neodemyká pro všechny předběžně s obavou cíleného review bombingu xenofobů, nacionalistů apod., tak to s komunismem souvisí jak přesně (na databázi, která je velmi benevolentní, co nechává v nemoderovaných diskuzích k filmům a co zaznívá v komentářů od lidí s mentalitou krajní pravice)? Není jedno, kdy se co odemkne, protože ČSFD je známá, lidi se podle ní rozhodují - a byla by škoda, kdyby někdo nešel na dle dosavadních ohlasů velmi dobrý film jenom proto, že banda nahnědlých nabobů cíleně kazí hodnocení. Jinak lidem, kteří titul vidí dřív, se na požádání možnost hodnotit a komentovat před premiérou běžně umožňuje, pokud nepanuje nějaké plošné embargo, které ale povětšinou určují zahraniční studia (převážně americká). 

na příspěvěk reagoval caligari

caligari

caligari (hodnocení, recenze)

Oficiálně jsem přes formulář požádal o odemčení hodnocení u tohoto filmu, jsem zvědavý jestli má žádost má šanci na úspěch, netuším co se to tady s nějakým zamykáním hrají za podivné a hlavně zbytečné hry, není úplně jedno, kdy tam kdo ty odpady nahází?  Postupně se stejně to hodnocení ustálí. Pokud nemám možnost ohodnotit film, který jsem viděl, pak navrhuji aby se tato databáze přejmenovala na Česko Slovenská komunistická filmová databáze....

na příspěvěk reagoval Bluntman, Dadel

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

poz3n

Pokud se nepožádá o odemčení, protože festivalové uvedení, tak se odemyká až s premiérou. Důvod je jasno odhadnutelný: nahrnuli by se zde uživatelé, kteří to neviděli, ale natolik je popouzí téma, že by rovnou dali odpad. (Čím víc uživatelů a uživatelek, tím víc rozmanitosti - a tím i přítomnost xenofobů, rasistů, homofobů apod., kteří mají odpady jako formu sebevalidace či co.) Hodnocení by bylo zkreslené ještě před premiérou, potenciálně by snímku škodilo. Už teď je zde jeden odpad a dvě pětihvězdy - a minimálně u toho odpadáře pochybuji, že to viděl/a. A protiargument, že před premiérou se dá vyselektovat, kdo to neviděl, a tak smazat odpadáře, by narážel na to, že odpadáři by nasázeli odpad z jiného multiúčtu, případně si další založili. To je zde údajně běžné. 

Uživatel Bluntman smazal svůj příspěvek.

Hanzek

Hanzek (hodnocení, recenze)

To Dadelovi nedělejte. Nemůžete přeci diskutovat o snímku dva dny po premiéře, u kterého si vymodlil zákaz hodnocení v den premiéry...

na příspěvěk reagoval Dadel

caligari

caligari (hodnocení, recenze)

prkalil

Tak tady je zvláštních více věcí, třeba že jsem viděl film, mám z něho čerstvé dojmy a nemohu ho ohodnotit, protože je zamčené hodnocení, aby záškodníci neházeli odpady, které stejně nahází o měsíc později:-)

Oproti tomu si POMO jako jediný ohodnotí a napíše komentář k filmu Killers of the Flower Moon a pak to hodnocení uzamkne, hodně zvláštní přístup, ale Čsfd je jeho dítě, takže to respektuji, i když mám výhrady.....

na příspěvěk reagoval prkalil

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

caligari

Já se vůbec nezlobím, napsala jsem to jen tak z legrace. :)

Jo, já si to taky obvykle hledávám přes Agnieszku, ale zrovna mě napadlo udělat to jinak a pobavilo mě to. Už ale vím, že to vyhledávání tady mají poněkud zvláštní. A možná úmyslně (aby se víc naklikalo), že... 

na příspěvěk reagoval caligari

caligari

caligari (hodnocení, recenze)

prkalil

Omlouvám se, při psaní jsem nedomyslel možné spoilery, vůbec mě to nenapadlo, moje chyba.

Jinak já to hledám trochu jednodušeji - najdu si Agnieszku Holland a kliknu na to v její filmografii:-)

na příspěvěk reagoval prkalil

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

caligari

Pozdě, drahoušku, já už si to přečetla... :-|  No ale nezaskočilo mi, tohle není film, kde by člověk neměl ponětí, jak to dopadne. :)

Zajímavé je, že jsem napsala Hranice do vyhledávání - a Agnieszka 2023 nikde! Musí se dát 'všechny filmy' - zase nic - tak 'další nalezené filmy' - a tam je to až ten poslední řádek dole... :D

na příspěvěk reagoval caligari

caligari

caligari (hodnocení, recenze)

Jistě, kdo to bude chtít potopit hodí tam odpad bez ohledu na to, kdy bude hodnocení aktivní a to samé i naopak....

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Tak jistě každý z nás má zájem na tom, aby hodnocení bylo objektivní, že.

caligari

caligari (hodnocení, recenze)

Tak Dadelovi se splnil sen, hodnocení je uzamčeno a my co jsme už film viděli, si počkáme na oficiální českou premiéru a ohodnotíme poté, není problém.

Téma uprchlictví je samozřejmě silným tématem a Agnieszka Holland je zručným řemeslníkem, takže natočené je to pěkně syrově, i když ten černobílý formát se mi zdá jako čistý kalkul, aby film vypadal nebo působil víc uměleckým dojmem, přece jen  se děj odehrává  kolem roku 2020 a vidět uprchlíky s mobily v rukou a pohraniční stráž na moderních čtyřkolkách v černobílém trochu postrádá smysl, ale budiž. Pokud je ovšem pravda, že si Poláci a Bělorusové přehazovali utečence přes ostnatý drát jako horké brambory tam a zpátky a tito lidé se v podstatě dostali do bezvýchodné situace, pak Agnieszka Holland vlepila Kaczyńskému a celé polské vládě brutální facku a ten pán určitě nebude mít klidné spaní. V mikroroličce jako řidič dodávky se mihne i Milan Šteindler a i když místy kolísá tempo vyprávění, emoce jsou tady hodně silné (viz scéna s lahví vody za 50 euro!!!) a ty 4 hvězdy si to určitě zaslouží a zase jednou vstoupí do českých kin trochu kvality. Viděno 23.9. 2023 v Cinema City v polském městě Slezského Vojvodství Rybnik.

caligari

caligari (hodnocení, recenze)

Dadel

Dadel : proč by to měli zamykat? Film od včerejška běží v polských kinech, sám se na něho do Polska chystám, jelikož to mám kousek, uklidni se prosím tě...

Související novinky

36. Evropské filmové ceny - nominace

36. Evropské filmové ceny - nominace

08.11.2023

V úterý 7. listopadu byly zveřejněny nominace pro 36. ročník Evropských filmových cen, jež by měly upozornit na nejvýznamnější filmové počiny z Evropy za rok 2023. V kategorii pro nejlepší evropský… (více)

Finále Plzeň začne 22. září

Finále Plzeň začne 22. září

08.09.2023

Film-iálový inter-kino-vizní festival. Jen na Finále uvidíte průřez kompletní českou audiovizuální tvorbou – filmy a seriály, které jsou v kině, v televizi nebo na internetu. Kromě projekcí je… (více)

Reklama

Reklama