Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Skupina Evropanů se při útěku z válkou ohrožené Indie dostává za záhadných okolností do Tibetu. Zde stráví delší čas v před civilizací ukryté lamaserii Shangri Lah, kde, narozdíl od okolního světa vládne mír, harmonie a dokonalost. Toto mysteriózní, duchovnem protkané prostředí působí na charaktery návštěvníků spolu s faktem, že jejich příchod a pobyt nejsou zcela dobrovolné. Každý z nich se s rozporem, zda vyměnit nový život v pozemském ráji za nejistotu a utrpením vykoupenou svobodu, vyrovnává po svém. Film je adaptací knihy Jamese Hiltona a obsahuje ztracené a nově zrekonstruované scény, v nichž jsou často po létech znovuobjevené dialogy doprovázeny ilustrativními fotografiemi. (revere)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem četl knížku Jamese Hiltona, vzápětí se podíval na krásně zrestaurovaný film. Nepřestává mě udivovat schopnost těch nejlepších hollywoodských filmařů jako byl právě Frank Capra vzít knižní námět a přetvořit ho tak, aby perfektně fungoval i v jiném médiu, tedy filmu. Kniha byla napsaná ve třicátých letech a slouží jako varování před válkou. Ve filmu jsem ale mnohem víc než v knize vnímal obyvatele Shangri-La jako určité eskapisty, kteří si žijí své skvělé životy uchráněny před hrozbami "civilizovaného" světa, ale zároveň dělají pramálo (nic?), aby nějaké dobro i aktivně šířili. A kromě toho jsou to takoví kolonialisté - běloši, kteří dají domorodým obyvatelům potrubí a kulturu... Dneska se tomu člověk musí smát, ale tenkrát na tom určitě nikdo neviděl nic špatného, to je mi jasné. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek s hlubokými myšlenkami o životě, lepším světě a zhýralosti světa za střechou světa. To, že se film nedochoval v celé délce a musel být doplněn fotografiemi, je škoda, avšak i v této formě má Ztracený obzor své kouzlo. Soundtrack Tiomkina je klasicky zdařilý, Frank Capra režijně také potěšil, stejně jako Ronald Colman ve své roli. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Vizuálne nádherné so skvelým námetom. Bohužiaľ hlavná časť filmu mi príliš nesadla. Namiesto toho aby sa v mestečku Shangri Lah niečo dialo, sa nudne filozofuje a aj napriek dobrým hercom a tradične výbornej réžii som strácal záujem, ktorý som získal späť až v poslednej dvadsaťminútovke. Predloha bola zjavne príliš málo filmová. Za mňa najslabší Capra, no na druhej strane môžme byť radi že sa film zachoval aspoň v takejto polepenej podobe. 7/10 ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Inu jo, každý má jiné požadavky na ráj. Co je pro jednoho rájem, může být pro druhého peklem. Taková intelektuálnější varianta příběhů typu "Lost Kingdom" . Jen namísto Oparu či země vládkyně Ayeshi je zde vzorový parabudhistický klášter a namísto hory pokladů zlata a klenotů a plnokrevné domorodé princezny nádavkem se zde dočkáme hory duchovních pokladů a intelektuálně založené zbloudilé čínské princezny. V první části je to pěkný dobrodružný příběh jak z Indiany Jonese (úprk před vraždící soldateskou, únos letadla, ztroskotání v pustinách Himaláje),který se následně láme do psychologického dramatu, ale na přitažlivosti tím tento film vůbec netratí. Pro mne osobně je okouzlující ta výtvarná stránka, práce se světlem, malebná tlupa horských nomádů zajišťující dočerpání paliva, ten nádherný a futuristicky pojatý klášter. A úžasný závěr, ten výraz, který se objeví na tváři zuboženého Conwaye, když uzří mezi sněžnou bouří hnanými vířícími vločkami záblesk svého ztraceného ráje. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Frank Capra /Mr. Deeds goes to Town, State of the Union/ natocil nadherny film o ludoch - Europanoch, ktori travia isty svoj cas v Tibete, na streche sveta. usli z jednej vojnou ohrozenej krajiny /India/ a tu nasli mier, harmoniu, toleranciu a pokoj. Ovsem ich prichod nebol dobrovolny, a kazda jedna osoba rozmysla, ci si ponechat tento svet harmonie, pokoja a kludu, alebo ist zase spat do realneho sveta zmietaneho nepokojmi a moznymi vojnami. Dialogy su vyborne, velhory su este krajsie, akurat herci boli mne neznami. Film som videl na iwannawatch.to : 90 % ()

Galerie (42)

Zajímavosti (9)

  • Pro scénu sněhové bouře byli použity vybělené corn flaky. (Mol)
  • Silně překročený rozpočet vedl k narušení vztahů Franka Capra a studia Columbia. Trvalo pět let, než se alespoň vrátily vydané náklady. (Terva)
  • Když se v březnu 1937 poprvé uváděl tento snímek, byla jeho promítací doba 132 minut. Časem bylo vypuštěno téměř 25minut a uváděly se různé zkrácené verze. V roce 1967 se původní nitrátový negativ zkazil a snímek se v plné podobě nezachoval. Rekonstrukce filmu začala roku 1973. Americký filmový institut podnikl důkladné pátrání ve světových archivech, aby objevil všechny zachovalé exempláře. Nakonec se našlo celých 132 minut zvuku, ale chybělo sedm minut obrazu. I technická kvalita nalezených materiálů byla rozdílná. K dosažení co nejlepší kvality využily Sony Pictures Entertainment a Filmový a televizní archiv UCLA nových laboratoří a digitálních technologií. Protože obraz zůstal o sedm minut kratší než zvuk, byly zbývající scény doplněny znehybněmými záběry z filmu a dochovanými fotografiemi. (formelin)

Reklama

Reklama