Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Skupina Evropanů se při útěku z válkou ohrožené Indie dostává za záhadných okolností do Tibetu. Zde stráví delší čas v před civilizací ukryté lamaserii Shangri Lah, kde, narozdíl od okolního světa vládne mír, harmonie a dokonalost. Toto mysteriózní, duchovnem protkané prostředí působí na charaktery návštěvníků spolu s faktem, že jejich příchod a pobyt nejsou zcela dobrovolné. Každý z nich se s rozporem, zda vyměnit nový život v pozemském ráji za nejistotu a utrpením vykoupenou svobodu, vyrovnává po svém. Film je adaptací knihy Jamese Hiltona a obsahuje ztracené a nově zrekonstruované scény, v nichž jsou často po létech znovuobjevené dialogy doprovázeny ilustrativními fotografiemi. (revere)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak na jednu stranu to má skutečně přestřelenou délku a zbytečně dlouhé a doslovné scény, jenže na druhou stranu v tom všem Capra dokáže vytvořit určitou poutavost a atmosféru, takže si to naštěstí drželo moji pozornost a zvědavost ohledně toho, kam se to posune dál. Navíc je to taky naprosto skvěle natočené a docela dobře zahrané, jenže i tak jsem z toho většinu času měl jenom průměrné dojmy. Těch jsem se ale naštěstí částečně zbavil, když mi došlo, jak hodně chytře do pozadí skryl Capra hrozbu blížící se druhé světové války. Přece jenom, film z roku 1937 vyprávějící o bájném místě, kde je vše dokonalé, všichni lidé se mezi sebou mají skutečně rádi a vzájemně si neubližují... už jen z toho obsahu to plyne, ta touha utéct z kruté šedé reality do takového bezchybného světa. Kvůli tomu to pro mě má nějakou hlubší hodnotu a kvůli ní nakonec ty slabé čtyři hvězdičky dám. Ale i tak to celé mohlo vypadat o něco líp. Slabé 4* ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Na Ztracený obzor odkazuje jak Spielberg v Chrámu zkázy (motiv uneseného letadla), tak třeba Conran ve Světu zítřka (Shangri La). Dále vám film poskytne vysvětlení, proč je stupidní halasně slavit narozeniny, nabídne velkorysou výpravu a (pro reřiséra typické) myšlenky o dokonalém světě. Ad kyselina: natáčení "uprostřed druhé světové války"?! Ta snad začala až 1.9.1939 (naopak, během války byly z filmu některé promluvy kvůli pacifistickému vyznění odstraněny). ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je tu podobnosť s mnohými filmami, či románmi o stratených svetoch, či civilizáciách ( námatkovo táka SHE z roku 1935 - román z roku 1887 ). Čím sa dostávam možno k najväčšiemu problému tohto snímku. Spieva sa - ´´nič nové na svete, dáme si repete´´, v tomto prípade ale repete technicky zdatné a rozhodne nie nudné a to aj napriek tomu, že sa vo filme vlastne nedočkáme žiadnej, vyslovene akčnej či dobrodružnej scény. Hollywood to pred 80timy rokmi vedel aj bez prestreliek a výbuchov. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zajímavý a podnětný film. Člověk si tak říká: "Mohla by taková utopická společnost jako Shangri Lah existovat?" Kdo z nás by se na takový místo nechtěl jednou dostat? Obzvláště se mi líbilo to pravidlo, že pokud hodně chcete ženu jiného muže, je velice slušné, pokud vám jí ten muž přenechá. To by se někdy hodilo :-))))) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek s hlubokými myšlenkami o životě, lepším světě a zhýralosti světa za střechou světa. To, že se film nedochoval v celé délce a musel být doplněn fotografiemi, je škoda, avšak i v této formě má Ztracený obzor své kouzlo. Soundtrack Tiomkina je klasicky zdařilý, Frank Capra režijně také potěšil, stejně jako Ronald Colman ve své roli. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (9)

  • Silně překročený rozpočet vedl k narušení vztahů Franka Capra a studia Columbia. Trvalo pět let, než se alespoň vrátily vydané náklady. (Terva)
  • Pro scénu sněhové bouře byli použity vybělené corn flaky. (Mol)
  • Starce otce Parraulta, kterému bylo 250 let, si zahrál Sam Jaffe v době, kdy mu bylo „pouhých“ 46 let. Vytvoření masky trvalo maskérům dlouhé hodiny. (sator)

Reklama

Reklama