Reklama

Reklama

Slepičí úlet

  • Velká Británie Chicken Run (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Zatímco ostatní slepice na farmě ďábelských manželů Tweedyových pouze sní o lepším životě, jejich inteligentní družka Ginger spřádá plány, jak odtud uletí! Jenže problém je v tom, že slepice létat nedovedou... Nebo snad ano? Všechny pokusy o útěk končí nezdarem, dokud se na farmě neobjeví kohoutí světák Rocky a nenabídne zlenivělým slepicím letecký výcvik. Zpočátku to jde ztuha, ale stačí chuť spolupracovat, pevná vůle a trocha štěstí a hejno se posledním odvážným pokusem o úlet vrhá vstříc svobodě. Nezapomenutelné postavičky a skvělá animace - to vše v podání Oscarem oceněných tvůrců filmu Wallace & Gromit - jsou zárukou skvělé zábavy pro celou rodinu! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

wader 

všechny recenze uživatele

Já vám nevím. I větší ptákoviny hodnotím více. Navzdory tomu, že "úlet" je z r. 2000, skoro 10 let jsem o něm jen slyšel a četl a až teď na začátku roku 2010 jsem si plný očekávání splnil přání vidět tenhle legendární animák. A bohužel jsem byl zklamán. Popravdě, já se směju kde čemu, ale tady jsem opravdu mnoho humoru nenašel. A kromě závěrečné části s plánem postavit "Mašinu" to bylo hodně nudné... To je vůbec nejhorší co se vám u filmu může stát: ode všech slyšíte jak je to skvělé a mimořádné atp., a když se na to pak díváte, říkate si jestli jste opravdu tak omezení, nebo jestli je to opravdová blbost.... Bohužel. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Na Tweedyho farmě se slepicím nelíbí, že když málo snáší vajíčka tak jdou na pekáč, takže se slepice Ginger rozhodne, že utečou, a vymýšlí jeden útěkový plán za druhým tak, že nakonec vtipně cituje všechny možné útěkářské a vězeňské filmy hned ze začátku třeba ve známé scéně s míčkem :) a další filmy jako indiana jonesovské dobrodružství ve stroji kuřecí koláče a to všechno s pomocí vtipných postaviček ostatních slepic, dvou krysáků a taky Tweedyho a Tweedyové. Je tu všechno, co by vkusně vtipný film měl mít, aby se líbil dětem, ale bylo v něm i něco co osloví dospěláky. Slepičí úlet sice nesází vtipy a hlášky každou minutu, ale humor předkládá vtipně a nenuceně i v takových těch profláklých klišé scénách a taky naplno využívá asi ty nejzábavnější animované postavičky a výtvarný styl Nicka Parka, který s těma plastelíňákama umí udělat opravdu veselé kousky i když zrovna nic neříkají :). A taky to má výborné namluvení všech postaviček. Hlasy pěkně sedí k charakteru postaviček, Mel Gibson byl fajn a snažil se pořádně aby dal tomu svému kohoutovi ten správný frajírkovský tón a i všichni další od krysáků po toho starého kohouta byli taky fajn :). Sice to možná není úplně nejvíc super animovaný film na světě, ale Nick Park a jeho plastelíňáci super jsou a navíc je v tom pro mě taky nějaký ten kousek nostalgie, tak to je pětka :) ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je zábava přesně pro mě. Přímočarý příběh, který se opravdu vydatně opírá o parodování schémat vězeňských filmů a citace slavných děl napříč různými žánry (dvě scény z druhého Indiana Jonese už nikdo tak vtipně nenapodobí), ale sám o sobě je originální a živelný, zdobí ho úderné hlášky a dokonale ždíme vypravěčskou energii už jen z toho, že hlavními polidštěnými hrdiny jsou v reálu dutohlavé slepice. Nehorázně geniální jsou navíc i střih, kamerové jízdy nad i skrze tábor "smrti" a promakaná vizuální prezentace záporáků s důrazem na nasvícení a prolínání jejich výstupu se symbolickými dramatickými prvky (např. záře a údery blesku). Není to sice tak zábavné, kreativní a hutné jako nejlepší pixarovky (hlavně taktéž vězeňská trojka Toy Story), ale je to zkrátka nádherná modelínová pocta filmovému dobrodružství od tvůrců, kteří mu rozumějí a umí v něm vysloveně létat. 90% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších animáků vůbec...a to nejen z těch, který vzešel z plastelínové dílny legendárního studia Aardman ... Nick Park je animační génius... Geniální spojení útěkového filmu s moderní animovanou bajkou je opravdu zřídka vídaný a neotřelý nápad, který je navíc doplněn chytrou konfrontací americké a britské mentality a kulturními odlišnostmi v kontextu symbolického příběhu, který lze chápat i jako alegorii holocaustu (v jiném kontextu mi aardmanovské ,,konečné řešení slepičí otázky" nejvíce připomíná legendární komiks Arta Spiegelmana Maus - i tady je závažné téma holocaustu zpracováno formou primárně určenou k odlehčené zábavě, přičemž stejně jako Spiegelman postavám nasazuje zvířecí masky, Aardmani pojímají drůbežárnu jako koncentrační tábor), zároveň však chce Slepičí úlet něco vážnějšího sdělit i o právech zvířat. Neobyčejná koncentrace gagů a drobných fórků kontrastuje s hlubším sdělením, které lze dekódovat celkem jednoduše, jde přece o animovaný film určený hlavně pro děti (zlo symbolizované těžkými černými holínkami uprostřed bahnitého seřadiště atd.). Nelze zapomenout na starou dobrou ruční animaci, tak typickou pro Aardman Studios, možná by se dalo říci, že jde o jejich trademark. Výjimečný animovaný snímek... ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který je zpracován tak trošku jinak než běžné animáky. Slepice jsou z plastelíny, což se ve filmu jeví jako zajimavý kreativní a originální prvek. Scénář byl skvělý, velice pěkně propracovaný, tak, že pobaví i dospělého, ale nadruhou stranu film pochopí i malé děti, pro které byl film původně udělán samozdřejmě. Jako menší jsem tento film miloval, a miluji ho i teď. Super animák s propracovaným dějem, a s časnými vtipnými hláškami. 85%. (Ten výraz hledících slepic, s vykulenýma očima je vážně nezapomenutelný:-D) ()

Galerie (57)

Zajímavosti (14)

  • Tvůrci ve filmu použili 2 380 kg plastelíny, což bylo v té době největší použité množství pro animovaný film. (Gman)
  • Ve scéně, kdy Ginger zachraňuje Rockyho z pece, film odkazuje na snímky z filmové série Indiana Jones (od r. 1981). (vyfuk)
  • Součástí filmu je řada odkazů válečný film Velký útěk (1963). Příkladem je zavírání na samotku (házení do kontejneru), pohazování si baseballovým míčkem o stěnu nebo i samotný útěk, kdy se slepice snaží dostat ven pomocí tunelu a dřevěného vozíku na kolejničkách. (T081)

Související novinky

Aardman to rozjíždí

Aardman to rozjíždí

21.06.2007

Studio, které proslulo plastelínovými animáky Slepičí úlet a Wallace a Gromit: Prokletí králikodlaka a loni si vyzkoušelo digitální animaci v Spláchnutém, nedávno zamávalo na rozloučenou DreamWorksu… (více)

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama