Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charles Bronson jako odhodlaný pohraničník, který se snaží zastavit pašování lidí a současně pátrá po vrahovi svého kolegy. (oficiální text distributora)

Recenze (36)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Hraniční čára je především žánrová akční podívaná s osamělým neohroženým hrdinou. Sociálně-politické téma mexické imigrace je pouhou pomůckou a základem akce. Nabízí pouze soucit těžkých životních podmínek na jedné straně a obrazy nenasytného vydělávání peněz při zneužívání daného stavu věcí na straně druhé. Nejdůležitější prvek filmu je odhodlaný hrdina versus všehoschopný protivník. Hlavní postavou je Jeb Maynard (stylový Charles Bronson), poctivý velitel pohraniční stráže. Osobní pohnutky a pocit zodpovědnosti jsou spolehlivým hnacím motorem a bronsonovsky zarputilou cestou pevně kráčí za znovunastolení práva a pořádku. Nejnebezpečnějším protivníkem je vrchní převaděč Hotchkiss (velmi zajímavý Ed Harris), zocelený vietnamskou válečnou zkušeností. Výraznější postavou je schopný nováček u pohraniční stráže Jimmy Fantes (zajímavý Bruno Kirby) a z vynucení nápomocná mexická hospodyně Elena Morales (Karmin Murcelo). Z dalších rolí: svědomitý pohraničník před důchodem Scooter Jackson (příjemný Wilford Brimley), nejmocnější muž v pozadí Henry Lydell (příjemný Michael Lerner), s převaděči spřízněný farmář Carl Richards (Bert Remsen), či další pohraničníci Willie Lambert (Norman Alden) a Charlie Monroe (John Ashton). Je to průměrné filmové dílo, které příznivce svého žánru a osobitého herce uspokojí. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Je to slabší čtyřka pravda film úplně nezapomenutelnou peckou není, ale opět ho táhne Bronson v další na tělo ušité roli. Spektrum jeho úloh bylo neuvěřitelně široké a vždy byl přesvědčivý, ale to už se asi opakuji. Tentokrát si zahrál nekompromisního šéfa pohraničníků který každý den vede boj z větrnými mlýny neboli řeší invazi mokroušů do Spojených fucking států emérických. Pochopitelně, že někdo z toho má byznys a to tak kurevsky dobrej, že se nezastaví před ničím. To je i případ Bronsonova zdatného protivníka kterého ztvárnil Ed Harris který v případě potřeby i bez mrknutí oka odstřelí nějakýho toho pohraničníka. Takže nakonec 70% ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Filmy s touhle tématikou se mi kdysi docela líbili, dnes díky migrační krizi a útoku afrických sarančat na Evropu mi jsou už celkem proti srsti. Každý má právo na život, ale ne na úkor druhých. Chtělo by to hodně tvrdé tresty a peněžní postihy pro všechny převaděče a neziskovky, které se na tom přiživují. Film samotný má několik velmi dobrých pasáží i co se atmosféry týče, ale na toto téma – mexicko-americké hranice a uprchlíci jsem už viděl daleko lepší a drsnější filmy. Charles Bronson i Ed Harris však podali celkem dobré výkony, to se musí uznat. 60% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Naprosto tradiční (nejen) bronsonovská kriminálka 80. let. Bronson hraje pohraničníka, který hlídá hranice před mexickými migranty, zaučuje mladého a odhaluje síť převaděčů a mezi nimi vraha, který zabil kolegu a mladého kluka. Bez většího vzruchu, překvapení, jediná akce je krátká naháněčka na konci, ale nenudil jsem se. Samotné téma migrace je sice bez většího přesahu, ale také bez jakékoliv propagandy a lkaní nad osudem nebohých uprchlíků. Migrace je zkrátka byznys, což platí dodnes i v realitě, jen ten byznys od šejdířských agentur převzaly neziskovky a celá EU... ale to už je jiná pohádka. Solidní 3*. PS: V roli záporáka mladý Ed Harris ještě s blonďatými, i když notně ustupujícími a řídnoucími vlasy ()

sud 

všechny recenze uživatele

S trochou bujné fantazie by se dala "Hraniční čára" označit za "Krále Šumavy" z Americko - Mexické hranice. Nezabíhá zbytečně do brutálních vod, nijak netlačí na pilu, ani se nesnaží dojímat smutným osudem ilegálních vystěhovalců. Naprosto civilně a přitom opravdově zobrazuje z obou stran přistěhovalecký problém, nestranně a přitom s jistou dávkou neprvoplánové kritiky. Skvělý film s výtečnými výkony Charlese Bronsona a Eda Harrise. Při sledování "Hraniční čáry" jsem si říkal, že nejspíš takhle to na Americko - Mexické hranici může vypadat. 85%. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (8)

  • Odbornými konzultantmi filmu boli príslušníci imigračného úradu a hraničnej stráže. (m.a.t.o.)
  • Charles Bronson v jednom rozhovore povedal: "Myslím, že film môže byť náučný a zábavný zároveň. Hraničná čiara spĺňa obe kritériá." (m.a.t.o.)
  • Natáčanie naozaj prebiehalo na kalifornsko-mexickej hranici. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama