Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Morton Feldman (nejspíš můj nejoblíbenější skladatel soudobé hudby; jinak bych to nejspíš nevěděl) vyprávěl zajímavou historku" Můj učitel Stefan Wolpe byl marxista a měl pocit, ž moje hudba je na svou dobu příliš esoterická. Své studio měl na proletářské, Čtrnácté ulici a Šesté avenue. . . . Bylo ve druhém patře, dívali jsem se z okna, když poznamenal, "A co takhle člověk z ulice?" V tu chvíli přecházel ulici Jackson Pollock." A když už jsem u citací: Loni zesnulý spisovatel a výtvarník, surrealista Milan Nápravník, píše ve své poslední, dosud neuveřejněné studii: "K těm se přidali z vlastní iniciativy umělci, kteří pracovali už delší dobu na rozvoji „moderní abstrakce", tak zvaní "konvičkáři", v čele s mistrem Jacksonem Pollockem, kteří vyráběli bezobsažné, dekorativní artefakty rozléváním a stříkáním barev a laků z konviček na mléko (anebo z děravých plechovek od konzerv apod.) na ležící plátna." Pro mě je ovšem veškeré (včetně filmového) umění spojeno s vynálezy, experimenty, objevy a hrou. Záleží samozřejmě na výsledku, a některá Pollockova plátna, jak je můžeme vidět ve filmu (na internetu, bohužel sotva v galeriích) jsou prostě nádherná. Samozřejmě jak zmíněný Morton Feldman, tak jeho přítel John Cage (a co teprve ti, kteří s ním žili), měli hrůzu z Pollockových opileckých excesů. Nejvíc tím samozřejmě trpěla jeho manželka Lee Krasnerová, která ho podporovala a podněcovala, byť sama byla neméně skvělou malířkou. A nakonec ještě pokračujme Milanem Nápravníkem: "Byla to „abstrakce“ paradoxně zcela bezmyšlenkovitá, ale v Americe se nazývá každý druhý obchodní trend „filosofií“, proč by se tu nemohly kaňky na obraze vydávat za „abstrakci“?" ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Že bych na to zapomněl? Můj oblíbený Ed Harris hraje mého oblíbeného Pollocka a k tomu vyhrává můj oblíbený jazz, není to paráda? Je to paráda, navíc mě strašně baví filmy o malířích, jejich postupném vyzrávání a hledání vlastního stylu, což aktuálně dobře znám, a jejich cestě k nebi. Podobný film je třeba Basquiat, který taktéž vřele doporučuji všem znalcům výtvarna:-) ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Kolik jsme viděli biografií o Picassovi, Rembrandtovi, Goyovi, Caravaggiovi... v nichž malíř drží štětec v ruce spíš jen propagačně? Nespočet. "Pollock" jako jeden z mála "malířských životopisů" přiznává, že hlavní roli v životě umělce hraje jeho tvorba. ...A následně konfrontace tvorby s okolím - ať už na společenské nebo intimní úrovni. Ano tomuhle filmu se podařilo zachytit umělecký zápas se světem, o tomhle skutečně JE život malíře. Sebezničující zápal, kterým se necháte pohltit, střídaný obecný nezájem o to, čemu celoživotně věříte. Proto chlastají všichni. Jinak se to nedá. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Pán Pollock, ako viete, že váš obraz je hotový?“ „Pani redaktorka, a vy ako viete, že už je po milovaní?“ Pollock bol veľmi komplikovaný človek, od mladosti bojoval so svojimi démonmi a do konca života neúspešne. Nemôže nemaľovať, napriek všetkému. Jeho tvorba ma príliš nenadchýna. Ale pre milovníka výtvarného umenia je film povinnou jazdou. Nakoniec je potrebné povedať, že Ed Harris si svoju postavu odrežíroval a bravúrne zahral. Dokonca, aj momenty, keď maľuje, vyzerajú reálne. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Podobně, jako ve filmu Bird je vidět, že někteří umělci nebyli rozhodně jednoduché osobnosti. Co dokázal Forest Whitaker v prvně jmenovaném, to Ed Harris posunul ještě o jeden stupínek výš a to ještě tenhle film sám režíroval, před čímž smekám. Spolu se svou filmovou ženou, Marcií Gay Hardenovou, jsou nepochybně hlavními tahouny snímku o světoznámém malíři, jehož cesta na vrchol nebyla rozhodně předem nějak vydlážděna. Velmi dobré filmové dílo, bez ohledu na to, že nějaký Polockův obraz by u mě asi skončil v kamnech. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)
  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)

Reklama

Reklama