Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Výnimočný Jackson Pollock, výnimočný Ed Harris ako herec, výnimočná Marcia Gay Harden. Invenčný Ed Harris čoby režisér, životopis ako jeden z mnohých. Zaujímavejší objektom záujmu než spracovaním. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Snězte osm syrových vajec, půl kila třešní, misku teplých škvarků, 6 tatranek, kostku másla a zapijte to litrem zkyslého mléka. Poté uchopte husí brk, otevřete ústa a skloňte se nad malířské plátno. Možná to pírko ani nebudete potřebovat a za chvíli i z vás bude Jackson Pollock a pokud by něco, dej Bože, vyšlo i z druhé strany, klidně to pojmenujte „Brown Rhapsody No. 1“.. V životopisném snímku o snad nejznámějším představiteli malířského konceptu zvaného Action painting mírně pokulhává režisér Harris za Harrisem hercem (ten je, věren svých tradic, bezchybný). Kdo by řekl, že za ty nevzhledné cákance na plátno je někdo vůbec ochoten zaplatit - naposledy „No. 5, 1948“ za hubičku 140 miliónů dolarů.. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Kolik jsme viděli biografií o Picassovi, Rembrandtovi, Goyovi, Caravaggiovi... v nichž malíř drží štětec v ruce spíš jen propagačně? Nespočet. "Pollock" jako jeden z mála "malířských životopisů" přiznává, že hlavní roli v životě umělce hraje jeho tvorba. ...A následně konfrontace tvorby s okolím - ať už na společenské nebo intimní úrovni. Ano tomuhle filmu se podařilo zachytit umělecký zápas se světem, o tomhle skutečně JE život malíře. Sebezničující zápal, kterým se necháte pohltit, střídaný obecný nezájem o to, čemu celoživotně věříte. Proto chlastají všichni. Jinak se to nedá. ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Vzor pro všechny životopisné filmy - takový je Pollock. Mistrně vybírá z příběhu malířského velikána to nejpodstatnější a dokonale ho přibližuje jako člověka, malíře, ožralu, manžela, ale především jako výjimečnou osobnost. A skutečně, největší síla tady tkví v detailech, v obyčejném dloubání se prsty v barvě nebo v rozbitých lahvích od mlíka při opilé jízdě na kole. Ed Harris byl fantastický Jackson Pollock a Marcia Gay Harden o nic horší Lee Krasner. Jsem rád, že jsem to tenkrát poprvé viděl na gymplu při výtvarce (Staněk věděl, co dělá). ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mohlo to byť veru i viac prepracovanejšie (pôsobivejšie), lebo poznám viacero lepších, aj oslnivejších, režisérskych debutov, ktoré ma normálne priklincovali do sedačky, čo sa bohužiaľ o Edovi Harrisovi až tak povedať nedá, že to v skutočnosti nie je vôbec žiadny filmový nepodarok... ! _Nakrútil akýsi umelecký snímok, skladajúci hold a poctu - americkému maliarovi-Jacksonovi Pollockovi, žijúci a pôsobiaci v 20. storočí, kde o jeho všetkých vzostupoch a pádoch (jeho najväčší démon bol alkohol), nakrúca režirujúci herec v štýle deväť ročnej, snímanej retrospektívy, keď sa Pollock nakoniec natiahne až do 15-16 ročného, časového intervalu. Harrisov protagonista je asi najsvetlejším článkom celého „filmového diela” , pretože mu vtisol nielen svoju fyziognómiu, ale aj neuveriteľné herecké stvárnenie, ktoré taktiež vkusne dopĺňa i Marcia Gay Harden v úlohe jeho realistickej manželky-Lee Krasner. Obidvaja sú si rovnocennými partnermi, t.j. h. výkony v ich podaní sú dostatočne strhujúce, za čo si “Hardenka” samozrejme odnáša „zlatého plešivca” . Pre zmenu, ako najtemnejší (najslabší) článok považujem definitívne, jednoznačne a 1000%. = nepríliš kvalitnú „montáž” , na ktorú som si nemohol skrátka nikdy poriadne zvyknúť, čiže, pozitívne sa na ňu naladiť, lebo ma neustále vyrušovala svojou nepedantskou robotou... A ani nemôžem taktiež povedať, že by som bol extra spokojný s výsledným imigom... PS: tieto tri hviezdičky som udelil predovšetkým za : 1. v prvom rade-samotnú tému. 2. Harris. 3. Harden. PS: Jennifer som si ani poriadne nevychutnal, a to ani nehovoriac o tatkovi Kevina McCallistera s frontmanom skupiny The Doors (Jimom Morrisonom), tak títo dvaja páni majú hriešne málo hereckého priestoru, ukázať, akí sú dobrí..., čo je ďalšie - . ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)
  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)

Reklama

Reklama