Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při cestě autem z Chicaga do San Diega nabídne mladík Jim (C. Thomas Howell) svezení neznámému stopaři (Rutger Hauer). Jim neví, že stopař je brutální vrah a s úmyslem vraždit nastoupil i do jeho automobilu. Policie, aniž by měla tušení o existenci skutečného vraha, ale ze zabíjení podezírá právě Jima. Rutger Hauer v roli stopaře Johna Rydera předvádí ve scénách zuřivého řádění místy až nadlidský výkon. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (387)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Co se týče scénáře, tak tvůrci si s ním moc hlavu nelámali. Po režijní a kameramanské stránce, ale odvedeno bez nejmenších námitek . Důvod proč shlédnout tento B - čkový psychothriller je pouze jeden, ale zase dosti pádný! Rutger Hauer jako stopař John Ryder je naprosto FANTASTICKÝ. Tvůrci si nelámali moc hlavu s osvětlením důvodů co, proč...vedlo Johna Rydera k těmto činům. Samotný Rutger Hauer toho moc nenamluví, což se nakonec ukazuje jako největší klad celého snímku, protože za Johna Rydera mluví činy a to, že je jeho postava opředena tajemstvím snímku pouze prospívá a dodává mu to na mystičnosti. The Hitcher není snímek zdaleka dokonalý, ale za DÉMONICKÉHO Rutgera Hauera, za tu atmosféru, za ty vygradované akční scény a za tu přímočarost jakou uhání k cíli si pozornost jistě zaslouží.75% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na rovinu - Stopař je béčko jako vyšité. S psychologií postav si ani v nejmenším neláme hlavu. Logika jednání jednotlivých hrdinů pořádně skřípe a časový sled událostí taky příliš nevychází. Tenhle kousek jednoduše patří k těm, které je nutné brát jako prvoplánovou zábavu bez větší hloubky a moc nad ním nedumat. Od tuctové béčkové produkce se ale odlišuje nadstandardním hereckým obsazením a odvedenými hereckými výkony, protože takový Rutger Hauer je v těchhle vodách jako doma a opravdu umí. Jennifer Jason Leigh není jen tuctová naivka, ale výborná charakterní herečka a na plátně je to jednoduše znát. No a C. Thomas Howell předvádí nejspíš nejlepší výkon své kariéry, díky které měl slušně našlápnuto k většímu úspěchu než se nakonec dostavil. K tomu připočtěme zručnou režii, která přes některá žánrová klišé dokázala diváka překvapit. Přinejmenším v některých momentech nechybí atmosféra, takový nástup zmáčeného Hauera do auta a detaily jeho tváře dokáže okamžitě vyvolat emoce, nebo pohled na dětského medvídka, za kterým se objeví rozšklebená tvář, to jsou prostě silné filmové momenty, díky kterým stopař boduje. Pak se ovšem dostaví slabší momenty, sejmout vrtulník střelbou z pistole během rychlé jízdy může ještě divák přejít úsměvem, ale odbytý klišoidní závěr a vyřízení padoucha nakonec stojí tenhle snímek jednu hvězdičku. Celkový dojem: 60 %. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Očekával jsem všechno možné, ale strhující thriller, který ani na sekundu nenudí a pořád se v něm něco děje, jsem příliš neočekával. Jinak, jak už mnozí poznamenali, "Stopař" je hodně nepředvídatelný, nevyspytatelný, skoro až zákeřný film. Čekáte každou chvíli klasické vyústění scény a ono je všechno jinak a dostane vás to ve většině případů do kolen. Sice se sem tam objeví klasické atributy psychopatických thrillerů (kočičí život, syndrom všudybyla), ovšem atmosféra a napětí všechno vykompenzují. Herci byli všichni skvělí, nikdo to nekazil. Zvlášte Rudger Hauer byl dokonalý. Jeho John Ryder je esencí krystalicky čistého zla a on ho ztvárnil neuvěřitelně minimalisticky, bez jakýchkoli přehnaných gest. Stará poctivá škola psychothrilleru. 80%. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Silniční thriller (a la Duel, Autostop Rosso, Duel v poušti, Jízda do pekel nebo Smrt na dálnici), který má skvělou  prašnou výpravu, hutnou atmosféru a dobré herce v hlavních rolích. Ale scénář se než na psychologii a napjaté dialogy spoléhá na početné akční scény a preferoval bych, kdyby Hauerův psychopat dostal silnější background (nepotřebuju o něm vědět všechno, ale vědět, o co mu vlastně jde, by bylo fajn) i více prostoru. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

V mezích béčkového akčního horroru nabízí tento Stopař po řemeslné stránce špičkovou podívanou, ve své kategorii toho nejefektivnějšího ražení. Děsivý záhadný stopař zanechávající po sobě krvavé mrtvoly je ztvárněn Rutgerem Hauerem přímo ikonickým a nezapomenutelným způsobem. Na cestách americkými dálnicemi vládne naprosto výborná atmosféra během deštivé noci i slunného dne. Z napětí plného strachu se navíc ještě film nejednou přehoupne až do kafkovské atmosféry s absurdně laděnou bezvýchodiskovostí, třeba ve chvíli Jimova probuzení v policejní cele s následným pomalým blouděním prázdnou stanicí a vhozením do série absurdních situací. Ani bych neměl problém udělit 4 nebo 5 hvězdiček, jenže – pokud jde o scénář, cítím se coby divák po skončení podveden. SPOILERY! Před tím, než stopař přenechává Jimovi v restauraci ubrousek s nábojemi, slíbí Jimovi, že jednou jako chytrý kluk přijde na to, proč on šílený stopař tohle vše dělá. Film získává tímhle ještě silnější mysteriózní ráz, než jaký do té doby měl, a ještě více graduje ve scéně opětovného setkání Jima s Nash, kdy divák spolu s oběma zjišťuje, že ti dva jsou jediní lidé z přímého střetu se stopařem, kterých dotyčný nechal zatím bez zavraždění... a opět graduje tajemství, proč. Bohužel postupně přijde závěr, který veškeré neodhalené mysteriózno totálně pohřbí, scénář gradující záhadnou motivaci stopaře nepřijde s absolutně žádnou pointou, jen nabídne klasický střet včetně klasického horrorového zvratu před koncem. KONEC SPOILERŮ  Škoda. Tohle vyústění po takové gradaci mi přijde odfláklé a po skončení tak přes veškeré kvality jen tápu, proč tvůrci tuhle hru s divákem hráli, když ji pak ukončí zcela bez uspokojujícího vysvětlení. Přijde mi to až příliš samoúčelné. Čistě jako akční horrorové béčko na jedno zhlédnutí byl Stopař díky atmosféře fajn, ale vracet se k němu takhle nemám chuť. Raději si zopakuji Nebezpečného cestujícího. [70%] ()

Galerie (38)

Zajímavosti (11)

  • Červený Cadillac se ve 14. minutě filmu srazí s autobusem, přičemž vozidlu odpadne zadní chromovaný nárazník. V dalších záběrech je však nárazník již na svém místě, ačkoliv řidič z vozidla ani nevystoupil a po kratičkém zastavení jel dál. (BrianStorker)
  • C. Thomas Howell prohlásil, že se při natáčení opravdu bál Rutgera Hauera. Tento herec je známý svým intenzivním projevem. (Chatterer)
  • Scenárista Eric Red prohlásil, že ho k napsání scénáře inspirovala písnička od skupiny The Doors "Riders on the Storm". (Chatterer)

Související novinky

Kdo s kým a za kolik

Kdo s kým a za kolik

16.01.2007

Staré pořeklo říká, že méně je někdy více. Ano, je to pravda, někdy je skutečně lepší se krotit, vážit každé slovo a dělat vše se zdravou mírou. Na druhé straně... v každém z nás je kousek megalomana… (více)

Ptačí zob

Ptačí zob

06.07.2006

Už jsme tu dlouho neměli remake. Těšíte se? Bude to maso. Ale co maso, přímo masochismus (diváků vůči sobě), sadismus (filmařů vůči divákům) a narcisismus (filmařů vůči nim samotným). Ale nebudeme to… (více)

Reklama

Reklama