Reklama

Reklama

Šílenství

  • Česko V zajetí šílenství (více)

Obsahy(1)

Pojišťovací vyšetřovatel John Trent (Sam Neill) je pověřen prozkoumáním náhlého zmizení fenomenálního hororového spisovatele Suttera Cane (Jürgen Prochnow). Ten má těsně před uzávěrkou své doposud nejlepší knihy, ale stále nedoručil poslední kapitolu. Trentovi se podaří lokalizovat zapomenuté městečko v němž spisovatel pravděpoodbně žije i čerpá inspiraci pro své zneklidňující příběhy. Spolu s Caneovou editorkou Lindou Styles (Julie Carmen) se vydávají po spisovatelových stopách. Začínají se kolem nich však dít podivné věci, občané městečka se chovají zvláštně a až nápadně připomínají postavy jednotlivých knih. Trent se domnívá, že jde jen o zvrhlý způsob jak upozornit na novou knihu, ale je tomu skutečně tak? (TobRieper)

(více)

Recenze (377)

choze 

všechny recenze uživatele

Lovecraft se potkává s Kingem v ultimátní literárně/filmové hororové vizi Johna Carpentera. Co je realita, co fikce a jak fikce může ovlivnit realitu? Ve filmu je na jednu stranu hodně (klasických) motivů (uctívání, apokalyptická invaze a epidemické šíření zla, příběh v příběhu, šílenství), na druhou stranu málo děje, což jde na vrub četným hororovým výjevům, které mě ale moc nezaujaly. Zároveň se bere s nadhledem, což se odráží ve vtípcích i hereckých výkonech - Sam Neill si to dává, ale jeho zfetovaně působící sexy parťačka je na pár facek. Celkově z toho mám i po třetím zhlédnutí tytéž rozporuplné dojmy, ale zajímavý horor to rozhodně je. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Už len meno režiséra jasne signalizuje, že to bude niečo viac ako priemerná záležitosť. A okrem toho, Sam Neill v titulnej roli je výborný a samotný príbeh je maximálne desivý a napínavý. Prvá polovica je na tom síce o dosť lepšie ako vlažnejší stred, ale záverom všetko graduje do divákovej spokojnosti. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tak teraz neviem, či som pozerala Johnov film, alebo Sutterov film. A kto vlastne režíroval ten film podľa Sutterovho románu? Lebo nebol v titulkách. Či to John? A pozerala som ho vlastne? Nejaká som domotaná ... doslova šílená. Film to bol dobrý, zaujal od začiatku do konca. Sam bol úžasný, muzika typická, príšery neskutočne amatérske a ako vždy strašne pomalé, ale raz som sa parádne zľakla. Viete kedy? ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála posledních věcí, co mi od Carpentera chyběla a kdybych jí úplně vynechal, asi by se nic nestalo. Carpi už tady začíná těžce blbnout, místo synťáků používá příšerný trash metal nebo co to je za sračky, stejně neposlouchatelný jako v jeho příšernosti Duchové Marsu. Efekty jsou strašný a už i v roce 1994 to muselo působit směšně. Vemte si, že za necelé čtyři roky se začal natáčet Matrix. Jediné pozitivum na filmu je příjemně šílený Sam Neill a jeho démonické přehrávání vedoucí skoro až k dokonalosti. Víc bych ocenil, kdyby film začínal rovnou v šíleném městečku a finální apokalypsy bylo mnohem více, včetně brutálního masakru v ulicích. Tady už Carpentrovi docházel dech a je dobře, že potom už moc filmů nenatočil, jeho čas pominul s koncem osmdesátých. 50%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jsme všichni šílení, nebo je šílený svět kolem nás? Odpovědět na tuto otázku je stejně obtížné jako pochopit pointu Ve spárech šílenství. Dělal si z nás John celou dobu jenom prdel, anebo je všechno mnohem složitější než naznačuje první dojem? 80% Zajímavé komentáře: Gemini, ScreamJay ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Sam Neill měl film původně režírovat. (D3VIL)
  • Klíčky od auta, které Julie Carmen spolkne, když se Sam Neill pokouší uprchnout z města, byly vyrobeny z těsta. (D3VIL)
  • Název filmu je slovní hříčkou s názvem povídky H. P. Lovecrafta At the Mountains of Madness. Stručně jsou zmíněny i některé další motivy a postavy z Lovecraftova mýtu, např. Prastaří, Cthulhu, pan Pickman z povídky Pickman's Model a jiné. Údajně i dějová stavba filmu je inspirovaná Lovecraftovými literárními technikami. (gjjm)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

13.12.2019

Dvojice tvůrců seriálového hitu Hra o trůny David Benioff a D. B. Weiss teď po opuštění Star Wars projektu má konečně volné ruce k chystání svých nových věcí exkluzivně pro Netflix. Několika set… (více)

Reklama

Reklama