Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anglie roku 1788. Královský dvůr je na vzestupu. Jeho Výsost Jiří III., excentrický panovník, jinak ale lidem milovaný regent, se znenadání chová, jako kdyby byl zbaven smyslů. Toho využívají jeho odpůrci i moci chtivý syn a následník trůnu princ z Walesu, který v Parlamentu okamžitě navrhuje zákon, podle nějž by byl král prohlášen za duševně chorého. Díky tomu by se on sám mohl prohlásit za vladaře. Mezi tím se o uzdravení regenta snaží nejrůznější lékaři... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Netuším, zdali to vzali opravdu takhle s humorem i ve chvíli, kdy se vědělo, že jejich aktuální král začíná podléhat nemoci, kdy není schopen vládnout celé zemi...Výprava je opravdu excelentní a celé je to takové nenásilné a v podobě královny si již velmi nerada představuji někoho jiného než Helen Mirren. Ta ženská byla a je stále kus :) A u ní pro mě platí, že čím je starší, tím je krásnější a víc atraktivní :) (Stejně jako Jessica Lange). Je to bráno s nadhledem, lehkou dávkou humoru a byla tam silná touha o získání pevné moci nad vlastní zemí..Vycpaný Everett, debaty o stolici, účesy až ke stropu a neustálé pletichy....Je to krásné, je to zajímavé, je to pro mě film hoden sobotního odpoledne na ČT2 a jsem moc ráda, že jsem získala nové informace o vládě dalšího krále Jiřího :) ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Vcelku veľkolepé spracovanie historickej udalosti, ktorá síce nijako neovplyvnila dejiny ľudstva, ale určite mala nemalý dosah na vtedajších obyvateľov Anglicka. Kráľ George III. totiž jedného dňa začal prejavovať zvláštne syndrómy neznámej choroby (na vtedajšiu dobu samozrejme:) a tak sa hneď našlo zopár chytrých ľudí - potenciálny nástupca trónu a jeho prívrženci, ktorí túto situáciu chceli "využiť". Našiel sa však aj lekár, ktorý sa s kráľovou chorobou odhodlal popasovať... ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

nádherný film vo všetkých ohľadoch :) treba vidieť...herci boli famózny...a ten britský humor tu zase sedel jak riť na šerbel :) 8/10 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Spočiatku je to naozaj komédia, bláznivé správanie u kráľa je vždy komické, ako sme zvyknutí z českých rozprávok. Ani kráľovi sa psychická choroba nemusí vyhnúť, ale nerozumel som, akým mechanizmom je možné ho násilne liečiť. No podarilo sa aj netradičnými metódami v rámci skvele zahranej drámy, hoci analýzy výkalov pravidelne primínali, že tvocovia sa komédii nechceli vyhnúť. Nie som historicky zdatný, ale na žáner historického filmu nemusel byť záver celkom odlišný od historickej skutočnosti, hoci by to mohlo raniť empatického diváka. –––– Já neposlouchám. Já jsem sloveso, já nejsem předmět! – Dokud se nebudete ovládat, nemůžete vládnout jiným. Do té doby vám vládnu já! ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Naprosto strhující výkon Nigela Hawthorna dělá z tohoto jinak celkem nerealistického filmu nervy drásající drama plné skutečného utrpení psychicky nemocného člověka. Bez újmy jej přežijí jen ti, co mají silné nervy, nebo úplný ignoranti. ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Pro ty, kteří čekají komedii to bude zklamání. Pro ty, kteří čekají historický životopisný film to bude zklamání. A pro ty, co čekají drama to bude taky zklamání. Film to není nijak zvláště povedený a rozhodně by zapadl nebýt hereckých výkonů - které stojí a padají na Nigelu Hawthornovi a trochu i na Helen Mirren. Kolem a kolem jde o průměrný snímek s nadprůměrným hodnocením. Spoiler: Ve skutečnosti se král Jiří III nikdy nezotavil, naopak oslepl a ohluchl a jeho syn vládl po zbytek jeho života jako regent. Přesto chápu ten pozitivnější konec ve filmu :) ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Král se zbláznil. Jeho příznivci trnou a odpůrci cítí šanci dostat se ke korytu. Zajímavý příběh - ale asi ne tak lehce zfilmovatelný, protože tohle byla hlavně jen směs různých "humorných" skečů v podání Hawthorna.4.5/10 ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Šílenství krále Jiřího je o šílenství krále Jiřího a je to hereckej koncert Nigel Hawthorna, jehož šílenství krále Jiřího je ultraroztomilý ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Ako veľký fanúšik Sira Humphreyho som bola dosť zvedavá na to, ako sa môj najobľúbenejší "byrokrat" zhostí tak náročnej úlohy ;)) A nesklamal! Jeho kráľ Juraj mal v sebe značnú rozporuplnosť a ľudskosť, ktoré vzbudzovali súcit a zároveň rešpekt. Jeho príbeh je zvláštny až neuveriteľný, avšak podaný autentickým spôsobom. Okrem samotného Nigela Hawthorna zažiaril (asi v každom filme skvelý) Ian Holm a tiež moja obľúbená Helen Mirren. ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Naprosto brilantní herecké výkony, v čele s N. Hawthornem. Jeho výkon je o to lepší, že se jistě u diváků dokáže vymanit ze zaběhnutého sira Humphreyho. Historicky ne zcela přesné, ale to asi výjimečně nijak zásadně nevadí. ()

matab 

všechny recenze uživatele

Film byl opravdu velice efektní. Téma skvělé, výprava výborná. Z dobového hlediska naprosto dokonalé a doplňovalo to dobře i historické souvislosti. Herecké výkony mi přes některé výhrady přišli také dobré. Přesto zde najdu několik výhrad. Nejvíce mi na tomto filmu vadila přílišná lehkost a komičnost hlavně na začátku. Až zbytečný pokus o přílišné zesměšnění se mi nelíbil a kazil celkový dojem. Humoru by chtělo ubrat, protože to mělo být spíše tragikomické. Trochu mi i vadilo, že korunní princ, který podle historických záznamů byl velice obézní byl sice ve filmu označován za tlusťocha, ale herci to vůbec nesedlo. Nevypadal příliš obézně a váha na něm působila příliš nedokonale. Film přesto hodnotím velice pozitivně a považuji za velkou škodu, že není skoro nikde vysílán. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Výprava jedinečná, pěkné obsazení. Komedii jsem ale nějak neviděla. Léčebné metody konce 18. století mi tedy moc zábavné nepřipadaly. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Úžasný a zábavný film se spoustou znýmých britských herců. Určitě řekne mnohem více rodilým Angličanům, znalým své historie, ale i pro nezasvěceného diváka je poutavou podívanou. Film jsem viděl v roce jeho premiéry v Aberdeenu a reakce místního publika byly bezprostřední ()

thymus 

všechny recenze uživatele

V každém případě zajímavý film a je mnoho věcí, které mě na něm upoutaly. Film působí v mnoha ohledech jako divadelní představení a je vidět, že Nicolas Hytner má vedle filmové režie také zkušenosti s režií divadelní. Herecké výkony jsou excelentní a často nečekané, lahůdkou je výprava, kostýmy i paruky. A ten anglický humor… no, mně v tomto filmu velice vyhovoval a myslím, že použít ho byla správná volba. Uvědomila jsem si, že je to dobrý protipól k těm silným částem filmu, kdy byly až na kost odhalované, všemi detailně sledované, ale i léčené neduhy krále Jiřího. Po druhém zhlédnutí hodnotím pěti *. ()

Chung 

všechny recenze uživatele

Šílenství krále Jiřího stojí za zhlédnutí především kvůli hereckým výkonům. Hawthorne je vynikající a ostatní mu velmi zdatně sekundují (Ian Holm!). Bohužel samotný příběh mi nepřišel dostatečně nosný a ta hodina tři čtvrtě se zdála až příliš dlouhá. Rovněž leckteré vtipné situace, jež by jistě skvěle fungovaly před živým obecenstvem (hru jsem neviděl), na plátně chřadnou (proto bych se film neodvažoval, tak jak to činí jeho hlavička zde, prohlásit za komedii, byť občas, pravda, je i vtipný). Pěkný film, zvlášť pokud máte rádi historická dramata, ale pokud bych se chtěl opět podívat na něco z regentské Anglie, pustím si asi raději znovu třetí řadu Černé zmije. ()

Reklama

Reklama