Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když doráží major Foster (Gene Hackman) v listopadu roku 1918 se svými muži na jedno pařížské nádraží, z 8000 legionářů, kteří s ním šli do boje, zbývá 200 mužů. Už na nádraží probíhá nábor nových vojáků. Jedním z nich je i Marco Segrain (Terence Hill), zatčený zloděj šperků, kterému se podařilo utéci svým strážcům. Sám Foster je Američanem. Po krvavém nasazení na frontě první světové války je jeho jednotka poslána do Maroka, kde má bránit vykopávky proti nepřátelským beduínským kmenům. (Pohrobek)

(více)

Recenze (83)

mirec88 

všechny recenze uživatele

Opäť sa mi potvrdilo, že staršie filmy, ktoré nie sú veľmi známe sú o to lepšie. Výborný snímok, ktorý vás prekvapí svojou surovosťou, ale vlastne to tak bolo. Začínajúci Terence Hill pridal do inak dosť krutého snímku trocha humoru, ale našťastie nie veľa a bolo to fajn. Aj tak je to dosť smutný, emotívny, ale veľmi silný príbeh. Úžasný preslov Gena Hackmeana a Terenca Hilla to ešte potvrdzuje. ()

Fallen_One 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se to nezdá, ale je to docela emotivní film. Není v něm moc bitev, ale když už se nějaká přichomýtne, tak stojí za to. Výborný Terence Hill, průměrný Gene Hackman a zajíamvý Ian Holm v netradiční roli. Příběh o hrůzách války, o citovém vzplanutí co nepadlo ve šťatsný čas a hlavně o poušti. Navíc má několik zapamatováníhodných scén, které vám vyrazí dech. ()

Reklama

maverick10 

všechny recenze uživatele

Kdyz vidim Terencuv lisacky usmev, tak se mi podlamujou kolena jak 17 lete holce na koncertu Lunetic. Stale ho totiz vidim po boku sveho partaka Buda Spencera. Asi je uz na dosmrti zaskatulkovany :-) Stale vynikajici G.Hackman a paradni pribeh davaji filmu punc opravdu dobreho filmu. Byt zkusenejsi reziser a lepsi scenarista, mohl z toho byt genialni film. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Kdo čeká akční dobrodružství, bude zklamán. Film se v rámci mantinelů daných mainstreamem snaží řešit vztah vojáků a žen vojáků k válce. Nepřináší nic světoborného, spíš opakuje všechny známé klišé - Foster a Gypsy ztělesňují ty pravé ctnosti vojáka, ale tomu prvnímu už válka zničila duši. Ale právě jeho citová okoralost a zároveň tvrdost, jakou vynucuje disciplínu, přitahuje ženy. Jenže ty jsou u pravého vojáka vždy až na druhém místě, za válkou. Max von Sydow hraje jiný druh vojáka - jeho válečným polem je vědecký výzkum a nové objevy. Jenže hlavní myšlenka filmu je trochu kontroverzní: Chlapče v kině, vidiš, že být vojákem je tvrdá práce, že tě bude pomalu a jistě ničit, že šance dožít se stáří jsou malé, ale chlapče, pořád to stojí za to. Jen se podívej na Terenceho! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

T. Hilla nevidieť často vo vážnejších polohách, okrem tohto filmu si spomínam snáď iba na Winnetoua. Hneď na úvod musím povedať, že film je rozhodne lepší než som očakával, no hlavne je výborne obsadený. Hviezdne mená dopĺňa hudobný skladateľ M. Jarre. Gene Hackman v úlohe prísneho veliteľa, ktorý vždy stojí na strane svojich vojakov si získa vaše sympatie skromným poznamenaním, že vo vojne neexistujú hrdinovia, ale iba tí čo prežili. Na široký úsmev T. Hilla pár krát predsa len dôjde, ja som sa bavil pri scéne s dolievaním prázdneho pohára na lodi. Zjednotené arabské kmene to v závere proti hrstke legionárov síce nemajú jednoduché , ale proti mnohonásobnej presile nemá légia šancu. 80%. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Během natáčení začal mít Gene Hackman velké bolesti zad. Jeho pojišťovna mu odmítala povolit další natáčení v Maroku, neboť hrozilo trvalé poškození Hackmanových zad. Filmaři se s pojišťovnou nakonec dohodli na kompromisu, práce pokračovaly v USA. Jenže barva písku v americké Nevadě je jiná, než v marockém Agadiru. A tak muselo několik velkých dopravních letadel přepravit mnoho tun písku z Maroka do USA, aby bylo možné zamaskovat původní barvu pouště v Nevadě. (Snorlax)
  • „Pochoduj nebo zemři,“ byla rovněž oblíbená hláška československého generála Josefa Šnajdárka a název jeho knihy. (Mashe)
  • Postava El Krima byla napsána podle skutečné osoby, revolucionáře Abd el-Krima (1882 - 1963), vůdce ozbrojeného revolučního povstání na severovýchodě Maroka. (Snorlax)

Reklama

Reklama