Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

nash. 

všechny recenze uživatele

Moc jsem kdysi to nadšení kolem filmu nechápal. Na mě působil zdlouhavě, křečovitě a jeho emoce na mě moc nefungovaly. Možná vinou nesypmatických postav. A možná jsem měl po ohlasech okolí příliš velká očekávání. Řekl jsem si, inu, dám tomu čas. Jenže ani po letech to při repríze nebylo lepší. Těžkopádné, zdlouhavé a plné klišé, která se však berou příliš vážně, to jsou hlavní pocity, které přetrvaly. Legenda a já jsme si zkrátka nepadli do noty a nejsme si souzeni. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Úžasně natočené napínavé romantické drama a moderní western s krvavými válečnými scénami v životním příběhu tří bratrů (Ai.Quinn, B.Pitt, H.Thomas) a jejich otce bývalého plukovníka (A.Hopkins) na počátku 20. století na ranči v divočině v Montaně. Je to epický příběh, jak jejich životy ovlivnila vláda, 1.světová válka, prohibice a zrada a láska všech tří bratrů k jedné ženě (Julia Ormond). Je to o citech a ty vyvolává nejvíce divoký vlasatý Tristan (Pitt) a krásná, ohnivá a nešťastná Susannah (Ormond). Je to o hercích - dobří jsou všichni, nejvíce září Anthony Hopkins (zvláště v závěru - po mrtvici - je nepřekonatelný) a Brad Pitt se svým neklidným charismatem (scény uklidňování Julie před odjezdem do války a zároveň již z náznaků jasná jejich počínající vášeň, zuřivá pomsta bratra ve válce, napadení hostinského kvůli pivu pro přítele indiána, divoká jízda na koni nad srázem), dobrý je také chladný Aidan Quinn (nejlepší ve vypjatých střetech s Tristanem). Trailer: http://www.csfd.cz/film/13350-legenda-o-vasni-legends-of-the-fall/videa/ ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príjemnú rodinnú ságu nakrútil ešte pred Posledným samurajom a Krvavým diamantom režisér Edward Zwick. A že je na čo sa pozerať sa presvedčíte aj sami. Hlavne po skvelom začiatku. Celkom vydarený romantický film určený hlavne pre dievčenské (ženské) publikum. Brad Pitt hrá veľmi dobre a dobre mu sekundujú Anthony Hopkins, Julia Ormond a Aidan Quinn. Bohužiaľ ale film plynie dosť pomaly a ku koncu sa toho vo filme deje toľko, že by to vystačilo na miniseriál. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak muž a zviera spoja svoju krv, navždy ich to spojí.“ Rozprávka, ku ktorej som si nikdy nenašiel vzťah, hoci sa to X rokov pri reprízach snažím zmeniť. Zwick bol vždy zvláštny režisér: spolupracoval s hviezdnymi hercami a jeho príbehy boli plné cti, chlapskosti a hrdosti, lež scenáre boli rozvláčne, povrchné, plytké a zjednodušujúce. Veľakrát chcel povedať tak veľa vecí naraz, až sa začal zajakávať. Epická LEGENDA O VÁŠNI je film s dych vyrážajúcimi prírodnými scenériami a povznášajúcou hudbou, ale celé je to na môj vkus azda až smiešne hrdinské, heroické a patetické a to sa pokladám za patetického diváka, ktorý u TITANICU plače tri hodiny v kuse. Herecké výkony sú slabé (Aidan Quinn, Julia Ormond, Henry Thomas), stopáž nadmerná a líčiť vojnu ako lyrickú vecičku, kde občas niekomu odkvapne krv, by som moralisticky odsúdil ako neveľmi šťastný nápad. Anthony Hopkins je (v prvej polovici) skvelý, Bart tiež, atmosféra príjemná, ale to je všetko. Predchádzajúci Pittov film, podobná nostalgická historická rodinná sága A RIEKA TEČIE, vo mne zanechal hlbšiu stopu. Prekvapivé je, že tento druh povedzme pomalšieho, melodramatickejšieho filmu (s rozpočtom 30 miliónov dolárov) na celom svete zarobil fajnových 160. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Snad trochu moc dlouhé, ale sledovat Hopkinse (nejlepšího herce vůbec) a spol. je zkrátka radost. Některé scény jsou navíc fantasticky natočeny - 1.světová válka, divocí koně aj. Krásnou přírodu dokázal skvěle využít kameraman John Toll (Oscar) - k pěkným obrázkům navíc hraje nádherná hudba Jamese Hornera (asi jeho nejlepší dílo vůbec). Film, režie, hudba a Pitt byli nominováni na Zlatý glóbus, výprava a zvuk na Oscara. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (25)

  • Přesun filmování z Montany do Kanady ušetřil produkci celkem 2 miliony amerických dolarů. (PußyMagnet)
  • Natáčanie scén z bojiska prvej svetovej vojny trvalo dva týždne a boli natočené neďaleko Morley v Alberte, pričom ako komparzisti boli naverbovaní stovky miestnych obyvateľov a niekoľko vojakov kanadských síl. (Arsenal83)

Reklama

Reklama