Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama Titus Andronicus, které patří k raným dílům slavného alžbětínského divadelního autora a zároveň je jeho první tragédií, inspirovalo debutující režisérku Julii Taymorovou k neobvyklému tvůrčímu zpracování. Příběh římského vojevůdce, který se vrací z války proti Gótům a jako zajatkyni si přivádí gótskou královnu Tamoru a její syny (nejstaršího z nich však nechá zabít, aby uctil památku vlastních synů, kteří v boji padli), je příběhem o krvavé pomstě. Režisérka jej zasadila do pozoruhodného stylového rámce, v němž se mísí nejrůznější estetické a kulturní vlivy, a do hlavních rolí obsadila dva skvělé herce - Anthonyho Hopkinse a Jessiku Langeovou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (125)

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Nevím, jaký obrat v mé psýše způsobil, že jsem film konečně shlédla celý a co víc, patrně ho snad i pochopila a zcela přehodnotila svůj původní názor. To proto ten skok z jedné hvězdy na čtyři. Ovšem, lví podíl má na mém hodnocení samozřejěm Anthony Hopkins. Ne ani tak proto, že je mým favoritem mezi herci, ale proto, že se mu opravdu zadařilo. Jeho Titus je velmi plastický, což o některých jiných postavách nelze říci. Ale kupodivu to nevadí. I na obraze bývají přece pouze ústřední motivy vyvedeny do detailů, zatímco s významem ostatních objektů klesá i pečlivost jejich prokreslení. Mezi tím, co mě na snímku zaujalo, byla až nápadná korespondence některých momentů s Hannibalem. Přitom druhý Hannibalovský film byl natočen až dva roky poté... (Tímto ti, milý Toníku, oznamuji, že svůj slib dokoukat film do konce jsem splnila. Tvá Jana.) Původní text z 20.03.2009: Učinila jsem opakovaně pokus to dokoukat až do konce, ale bezúspěšně. To, co jsem shlédla, na mě působilo dojmem, že se setkaly dva filmové štáby, kde jeden točil zrovna cosi dadaistického a druhý něco v duchu Gladiátora a jako platformu, na níž se rozhodli komunikovat, si zvolili jednu ze Shakespearových her. Tu jim patrně vytáhnul z kupky kartiček cvičený papoušek. Slibuji Ti však, můj milý Toníku, že v pokusech o dokoukání a pochopení díla budu i nadále pokračovat, Tvá Jana. ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Intelektuálny masaker! Prešpekulovaná Shakespearovska dráma v podaní skvelého Hopkinsa i ostatných hercov. Právo na spravodlivosť sa kruto nevypláca! Večne platné podobenstvo o ľudskej morálke spája obdobie antického Ríma až po dnešnú modernú dobu. Julia Taymor tentoraz ako režisérka pretavila i tie najtemnejšie myslienky do výtvarne i scénograficky vysoko kvalitného a jednotného celku. Divák sa tak dokáže bez problémov orientovať v spletitých dejových líniách. Film pre náročnejších maniakov, silných hlavne v partiách hlavy a žalúdka :() 90% ()

Angalo 

všechny recenze uživatele

Co mi vadí na všech divadelních i filmových zpracování Shakespearových dramat je neschopnost vnášet nové prvky, jakoby to tvůrci považovali za neúctu k autorovi a snaží se inscenaci udržet v původní podobě, tak jak se dílo hrálo za Shakespeara. Titius je v tomto vyjímkou a odvážně do prostředí starověkého Říma míchá prvky z různých historických období, nejčastěji 20. století. A znevažuje to snad dílo? Ne, dělá ho to svěžejší a divák si konečně nepřipadá,jakoby se vracel do renesance. ()

vincchuppo 

všechny recenze uživatele

Stará tragédie zpracovaná Williamem Shakespearem v naprosto jedinečném podání režisérky Julie Taymorové. Samozřejmě výkony herců jako jsou Anthony Hopkins a Alan Cumming byly vynikající!! Pojetí scén/lokací a dekorace mě opravdu dostaly! I přes svoji délku, přes dvě a půl hodiny, jsem se celou dobu bavil a nestačil jsem se divit, jak lze pojmout Shakespearovu hru. Závěrečná scéna u večeře ve mě zanechala silný a pozitivní otisk. Nebudu vám říkat víc, pokud uznáváte Shakespeara, tohle by jste měli vidět. ()

DENIROSIS 

všechny recenze uživatele

Povedená nadčasová adaptace tragédie W.Shakespeara v nezvyklém provedení.I takový je dnešní svět,nelítostný a krutý. ()

Peck 

všechny recenze uživatele

Má to atmosféru, má to spád i výborné herecké obsazení, jen to asi není pro slabší povahy. Jsem zvědav, co paní Julie Taymor natočí po Titovi a Fridě dalšího... Možná to není na plných pět hvězdiček, ale 4,5 si to dle mého zaslouží. P.S. Ten Titův vnouček mi strašně připomínal Tomáše Rosického :-) ()

Řízek 

všechny recenze uživatele

Všichni tady v komentářích melete o krvi, tak jsem se těšil konečně na nějaká pořádná jatka, a ono se tam toho zas tolik nekonalo... I když musím uznat, že Lavinie po úpravě opravdu stála za to. Bohužel jsem nikdy neměl Šejkspíra rád, a proto mi jeho slavné dialogy poněkud dost vadily. Ale na druhou stranu výtvarná a designová propracovanost některých scén byla vážně uchvacující, a tak sem občas přestal vnímat ty jejich veršované kidy a nechal se unášet emocionálním zážitkem z obrazu podpořeného opravdu skvělou hudbou. P.S.: Viděl jsem televizní dabovanou verzi, kde pod dabingem (odfláknutým) bylo občas jasně slyšet původní znění, jinak by byla hvězdička navíc. PPS: Abyste se z toho Hopkinse nepodělali, mně osobně sem vůbec nezapad. ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Vyborne zpracovani Shakespeara. Zpocatku jsem sice byl rozladen moderne alegorickym prepisem, ale skutecnemu dramatu tohle rozhodne neuskodilo! Zrejme opravdu nic pro utlocitne. Pohled na zneuctenou Lavinii me bude strasit jeste hodne dlouho. (A jenom poznamka: tato tragedie nema ve skutecnosti nic spolecneho s nejakymi konkretnimi historickymi udalostmi ve staroveku. Vse je smysleno, az na jmeno Titus). ()

stainboy 

všechny recenze uživatele

Titus Andronicus patří mezi velmi raná díla Williama Shakespeara a je jednoznačně ze všech her nejkrvavější. Dokonce je tak brutální, že mnozí literární historikové se domnívají, že Titus měl být parodií na dobové krvavé historické hry. V tomto kontextu vnímám film Julie Taymor jako velmi zdařilou adaptaci s fantastickým vizuálním zpracováním a nečekanými přesahy do moderní doby. Samozřejmě, Anthony Hopkins rovněž exceluje. Nicméně slabším povahám vřele nedoporučuji ... ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna fanda avantgardního retro umění na Shakespearovské téma.Todle opravdu není filmík pro širokou diváckou kolonii.Zmatené míchání historie s modernou,zbytečně dlouhé a bez upozornění na počáteční hodinu nudy.Takže pro mne jedna hvězda za A.Hopkinse a druhá za Shakespearovy verše. ()

seba 

všechny recenze uživatele

Takhle prznit Shakespeara. Stokrát raději mám "televizní nudná" zpracování s Derekem Jacobim, nemluvě o Kennethu Branaghovi. ()

Seuata 

všechny recenze uživatele

Velice, ale vážně velice zvláštní film. Historické obleky, koňské spřežení a do toho pro nás naprosto běžné věci, jako auta, motorky... tohle vše narás. Zvláštní pojetí Shakespearovského díla. Tento film, jako dílo samotné je velice morbidní (a jeho morbidnost podtrhuje již zmíněná vložená moderna), proto, vážně doporučuji, nejezte u něj a ani si ho nepouštějte jako večerníček. Film je působivý, tohle natočit musel být výkon! Ovšem nevím, kolik lidí si tento film pustí víckrát jak jednou za čas. Jestli vůbec ještě někdy. ()

Jastřabík 

všechny recenze uživatele

Další kulinářský zážitek od Hopkinse. Koláč to byl opravdu k nakousnutí. ... Nezapomenutelný je především úvodní příjezd do Říma. ()

muti 

všechny recenze uživatele

Shakespearovsky rape&revenge v novom sate. najprv som myslel ze sa to cele deje v hlave choreho chlapca ktoreho vidime v uvodnej scenke. rimske tanky a samopaly su vsak skutocnostou, tka ako aj gotska kralovna ktora zasada po boku noveho cisara. novodobe artove ponanie klasiky mi nevadi, avsak ta roztahanost bola takmer ubijajuca. postrihat rozvlacnost a bolo by to mozno aj za plny pocet. ktovie ci Hopkinsa navrhli na tuto rolu koli jeho niekdajsej postave Hannibala. kazdopadne, uzival si to :) Zamítnuté tagy: rape and revenge ()

Šak 

všechny recenze uživatele

Poklona režisérce za její odvážně působivé moderní ztvárnění filmu, které občas tak trošku přepískla, ale opravdu velkolepě natočila. ()

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Novinková smršť

Novinková smršť

12.10.2008

Dnes to bude pestré. Je tady další Shakespeare podle Julie Taymorové, Forest Whitaker zpívající „What a Wonderful World“ i nový nervák od režiséra Sirotčince. Kdo viděl extravagantní drama Titus,… (více)

Reklama

Reklama