Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

klerik 

všechny recenze uživatele

ŠÍLENÍ+MARKÝZ DE SADE Klubovka určená pre náročnejšieho diváka. Zaujímavá kombinácia historického prostredia a práce kamery (rozprávanie do objektívu, pohyblivé zábery). Libertina naozaj nebudete mať radi, ale dokážete ho pochopiť, pretože je skvelo vykreslený a pripomína skutočnosť... Libertinov boj s vlastným životom je vlastne skutočnejší než svet, v ktorom žije. Hlavný hrdina sa búri vyumelkovanej a pokryteckej spoločnosťi, no pritom je jej súčasťou. Nie je vzorom, no tak ako svojou zvrhlou hrou nastavuje zrkadlo kráľovi, tak svojou rozpoltenosťou nastavuje zrkadlo divákovi. Hľadanie zmyslu života v nezmyselnom svete... Láska... Vnútorný boj... Film vás osloví tým viac, čím viac dokážete nahliadnuť za hranice vlastnej poslušnosti... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp je geniálny fenomenálny herec, ktorý zahrá všetko! To je neodškriepiteľný fakt, otázka je ako by vyzeral film bez jeho účasti...Pre mňa je Libertine dekadentná, mierne perverzná a vysoko umelecká skvelo natočená chuťovka z čias kedy pojem morálka bol absurdný.Ale aj tak Quills mierne vedie:) ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vzrušující přepis stejnojmenné hry Stephena Jeffreyse (autor napsal i filmový scénář). Zpráva o životě Johna Wilmota (1647-1680) provokuje svými tématy svobody, kritiky, satiry a prostopášnosti. Dobré herecké výkony, atraktivní prostředí vyšší společnosti, přetvářky, pokrytectví a samozřejmě divadla. Skvělá Samantha Morton zachytila zrání herečky Elizabeth Barry (1658-1713). Něžné výkony Ruperta Frienda a Rosamundy Pike. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

"Nezamilujete si mě..." Já si ho zamilovala. // Provokativní a cynický John Wilmot, oběť divadelní scény, sluha své životní role. Ukazoval se tak, jak ho společnost chtěla vidět. Bral to, co se mu nabízelo. // Libertin není ničím víc než filmem o závislosti (na divadle, na životě, na potřebě šokovat... jak je vám libo), a i když je filmem velkohubým (jak se na danou dobu sluší a patří), bavil mě. ()

Květula 

všechny recenze uživatele

Tolik sprostých slov se sejde snad jen v South Parku a přiznávám, že jsem se chvílemi skoro červenala a šíleně litovala, že jsem ke sledování Libertina přizvala rodiče. Na nějaké romantické říkanky o hrdličkách a rozvíjejících se poupátcích si tenhle básník rozhodně nepotrpí a ačkoli jsem do poslední chvíle nepochopila, kde v něm ostatní vidí ten úžasný talent, když se na konci zeptal: "Zamilovali jste si mě?", odpověď byla jednoznačná. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • Skoro celý film byl natáčen ručně drženou kamerou. Nejlépe si toho můžete všimnout u konce filmu ve scéně v soudní síni, při pohledu na hraběte z Rochesteru, když obhajuje nástupnictví králova bratra, tato scéna však tak byla natočna schválně. (HappySmile)
  • Tvůrci z filmu nakonec vystřihli scénu, kde se Johnny Depp a Rupert Friend políbí. (HappySmile)
  • John Malkovich, Lianne Halfon a Russell Smith domlouvali s Johnnym Deppem natáčení filmu už v roce 1996, ale různé finanční problémy zdržely výrobu filmu na několik let. (HappySmile)

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama