Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miles (Paul Giamatti) a Jack (Thomas Haden Church) jsou dávní a poněkud nesourodí přátelé, kteří se vydávají na týdenní rozlučku se svobodou po vinařské oblasti Santa Ynez Valley. Jejich představy o průběhu výletu jsou ovšem trochu odlišné. Zatímco samotářský Miles by rád společný čas strávil koštováním prémiových kalifornských vín, nastávající ženich Jack by si rád naposledy užil život svobodného mládence se vším všudy. K dobrému pití totiž patří i společnost krásných žen. Do milostných dobrodružství se nakonec zaplétají oba, když se v restauraci seznámí se dvěma okouzlujícími servírkami. Nechávají se strhnout romantickou atmosférou společných večeří, nekonečných rozhovorů a opojným vínem, které však brzy všem ztrpkne na jazyku... Pohodová komedie o životě, přátelství a krizi středního věku se dočkala vřelého diváckého a kritického přijetí. Snímek získal mnoho filmových ocenění a posbíral pět oscarových nominací včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film a režii. Jediného ocenění se nakonec skutečně dočkal režisér snímku Alexander Payne, ovšem v kategorii za nejlepší adaptovaný scénář společně se spoluscenáristou Jimem Taylorem. Za nejlepší scénář byli ocenění také Zlatým Glóbem, kde snímek rovněž bodoval v kategorii za nejlepší komedii nebo muzikál. (Česká televize)

(více)

Recenze (452)

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

15 let pryč, druhé zhlédnutí. Doma, s lahví 10-ti leté Frankovky, co jsem našel ve skříni. Film nám trochu zestárnul; ale i tak dobrý. Twl to oblečení na začátku tisíciletí – never more. 0’s jsou nové 90’s, které jsou nové 80’s vlastně furt bys blil. No ale to byla odbočka stranou. Je to fajn film, taková Svěrákovina, bych teď řekl. Ne Hřebejkovina, ne ne ne nééé. Přístupné, milé, outsiders v hlavních rolích. Asijatky škoda – byl by s ní dobrej casting. Bejvalá manželka hlavního hrdiny esoterická chuděra, dobře udělal, že se jí zbavil!!! Tak jasně, je to na přeskáčku tohle blábolení, ale vintage kabrio je základ pro kalifornský trip po vinicích a chopper se tam hodí jakbysmet. Pinot na terásce asi nevysadím, tak jsem zvědav, co vyberu. Jazzový soundtrack v podstatě hrající furt tam sedí… ale člověk se pak nemůže zbavit dojmu, je to dostatečně do hloubky? Nebo jen krásná klišé, věci co se patří, trocha smutku, trochu srandy, trocha lásky? Ale nou hejt here, krásnej film, za 20 let snad ještě jedna repríza… [80%; 2019-08-28 Home sweet home] ()

Nugat 

všechny recenze uživatele

Zpovykaná puberťačka jede se svojí namyšlenou kamarádkou na tah. Akorát místo holek tam obsadili staré chlapy... Postrádala jsem nadhled, humor, cokoli... Jen to víno tam za něco stálo. Ale pochybuji, že jakákoli Američanka rozezná všechny druhy italských vín. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Sklamanie! Príbeh uťahaný a nudný, ako road movie absolútny prepadák (žiadne kochanie sa krajinou, len scény z jednotlivých vinoték) a žiadny humor. Snímok mi nič nedal. ()

Astonko 

všechny recenze uživatele

Tak toto nebola moja šálka kávy. Či skôr pohár vína? V každom prípade ma to nudilo a pri každom "vtipe" mi bolo trápne 4/10 ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Nádherné putování californskými vinicemi, které vtáhne krásnou, vínem načichlou atmosférou a hlavně hezkým příběhem dvou zcela odlišných kamarádů, kteří vyrazí na výlet po vinicích - coby rozlučku se svobodou jednoho z nich. Hezky napsaný hořkosladký příběh o přátelství, krizi středního věku - a víně. 80%. ()

Treble 

všechny recenze uživatele

Ehm, no, je to, ehm...trapný a vo ničem. Až budu potřebovat víno jako dárek, tak se na to podívám a stejně nevím jestli vyberu dobře. Kde je příběh? Kde jsou herecké výkony... nikde, prostě víno. A taky je tam chlap co souloží bez erekce... ()

Paplónik 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca atmosféra vás pomaly , ale isto vtiahne do filmu. Je tak reálne uveriteľný. Paul Giamatti tak skvelo hrá, až to vyzerá že to nehrá, ale taký v skutočnosit je. Tvrdší humor na záver ma vyslovene zaskočil po celom filme nepripraveného, že som mojim hlasným smiechom zobudil naše malé deti a po ich uspaní si to pustil ešte raz. ()

Estemax 

všechny recenze uživatele

Príjemne som zostal prekvapený. Ale ak je prekvapenie pocit, ktorý má niečo nabúrať, tak potom nebude prekvapený nikto, kto žije v tomto svete. Lebo práve z tohto sveta je tento film. Skutočný až tomu nemôžete veriť. Dostal ma. Miestami až do kolien. No nielen. Vynikajúce herecké výkony atmosféru iba umocnili. Ak Vám niekto klame, tak mu zlomte nos trebárs i prilbou. Ak Vám niekto naozaj rozumie tak, že sa tomu v duchu sami čudujete a ten človek je pohlavia, ktoré Vás priťahuje, vyhrali ste na dobu neurčitú. Ak je takou osobou človek, ktorý Vás fyzicky nepriťahuje, tak potom to musí byť Váš najlepší priateľ. A v záujme zachovania týchto vzťahom, častokrát prekročíte svoje „JA“. Dal by som si pohár vína s priateľmi... ()

realist 

všechny recenze uživatele

Až budete stát v půjčovně na tímto titulem, nemusíte být vůbec znalec vína, aby vás unesl sladkotrpký buket tohoto snímku. Ač jste nemuseli ochutnat ani Pinot ani Cabernet, určitě přijdete na to, co znamená hutné, plné víno v ústech Paula Giamattiho. Krásně poetický příběh dvou kamarádů v kraji vinic, v nichž sladce úsměvná setkání se dvěma ženskými protějšky střídají trpká probuzení po předešlých nocích - to vše ve vás navodí pocit, že skvělejší ročník 2004 už asi pít nebudeme a proto se rádi k němu budeme vracet. ()

P.Venuše 

všechny recenze uživatele

Nepiji víno, ale sledování tohoto filmu jsem si nesmírně užila a v průběhu několikrát litovala, že nejsem vinař. Jeden z nejlepších filmů, které jsem kdy viděla. I přesto, že Paul Giamatti jako vždy podává skvělý výkon, jsem si po celý film nejvíce užívala herecký koncert Thomase Hadena Churche. Mohu jen doporučit. ()

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Úplně jsem si po dobu fimlu nezvykl na toho kamaráda s oteklou pusou, ale Giamatti a dobré vtípky to zachránily. ()

batacek 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, nuda jak v Brně. Celou dobu mě to přišlo hrozně utahaný. Pár scén mě pobavilo, ale jinak se mi na ty dva tragédy dívalo spíše trapně. ()

revere

všechny recenze uživatele

Tenhle film hodnotit nebudu, vydržel jsem u něho 16 minut. V té chvíli jsem usoudil, že ve společnosti lidí, kteří mi nepřijdou sypatičtí ani zajímaví, mluví jazykem, který je mi protivný a nepřetržitě se exponují, více času trávit nehodlám. "Smočíme ti brko", byla poslední věta, kterou jsem slyšel. Nezazněla poprvé a tipoval bych, že ani naposled. Víc mi za těch šestnáct minut příběh neslíbil. ()

ragtime 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo spočiatku ma skoro odradilo od užitia si tejto vinárskej dovolenkovej road movie. Paul Giamatti je výborný ako vždy a ako "buddy movie" je to naozaj príjemná zmena. Veľkou mierou sa na tom podiela ako sme u Alexandra Payna zvyknutý, vypiplaný scenár. ()

Bodega_Bay 

všechny recenze uživatele

Určitě to má svoje kouzlo, to rozhodně...ale když máte film o dvou docela vtipných chlapících, co se většinu času chovají takovým způsobem, že máte chuť je oba přetáhnout helmou tak, jako to na konci udělá Sandra Oh (díky jí za to), pak je jednoduše něco blbě. ()

Související novinky

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Další muzikál pro Nicole

Další muzikál pro Nicole

09.04.2008

V Moulin Rouge byla neodolatelná a ukázala kromě podvazků a hereckého talentu i to, že je docela nadanou zpěvačkou, takže režisér Rob Marshall neváhal ani chvilku a obsadil Nicole Kidman do jedné z… (více)

Giamatti prezidentem

Giamatti prezidentem

22.08.2006

Ano, je to opravdu tak. V poslední době stále populárnější Paul Giamatti z oscarové Bokovky bude prezidentem Spojených států amerických. Taková nabídka se nedala jen tak odmítnout, zvlášť když… (více)

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama