Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediální drama debutujícího režiséra Dana Harrise zobrazuje jeden rok ze života typické rodiny z americké vyšší střední třídy. Scénář filmu Imaginární hrdinové zaujal režiséra Bryana Singera natolik, že Harrisovi nabídl napsat scénář k pokračování úspěšné blockbusterové série X-Men. Snímek Imaginární hrdinové podobně jako filmy Ledová bouře (r. Ang Lee) nebo Obyčejní lidé (r. Robert Redford) zobrazuje prostředí vyšší střední třídy s mnoha jeho pokryteckými nároky, přetvářkou a pozlátkem, jehož obětí se stávají především děti. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (100)

Desperado 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá snímka o priemernej americkej rodine a ich problémoch. Takýchto filmov bolo už neúrekom, ale tento rieši neľahké životné osudy s nadhľadom a jemným humorom, kdeždo u iných snímkov sa to zvrháva na slzopudný doják a tragickú melodrámu. Vysoko nad priemerom ho však držia predovšetkým skvelí herci. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Jak může skončit rodina, která je hrdá na svého syna, který je více než úspěšný v plavání, který však tento sport nejvíce nesnáší, ale jeho otec - trenér ho stále nutí do lepších výkonů a nedá mu prostor přemýšlet o něčem jiném než právě o plavání,a nejspíš kvůli tomu přijde o syna, který spáchá sebevraždu? Jak může dopadnout rodina, když matka začne brát tisíc léků na uklidnění, otec opustí tajně práci a sedává na lavičče? Jak může skončit rodina, která zapomíná na svého druhého syna, který ještě stále žije? Jak může dopadnout když se ten druhý dozví, že vlastně má jiného otce? Jak může skončit situace, kdy náhle vážne onemocní matka? Mnoho otázek, ale ve filmu snad najdete odpověď, hezký film co vám trošku otevře oči, že na tom opravdu nejste nejhůře. ()

Reklama

aluna 

všechny recenze uživatele

Drama o snaze rodiny o vyrovnání se se ztrátou nejstaršího syna a při této cestě za lepšími zítřky narážejí kosou na kameny, klopýtají o pařezy, vráží jeden do druhého a bloudí. Ve 111 minutách se pomalu vybrušují vztahy jednotlivých účastníků a odhalují se dávné zrady, lži a křivdy....až vypluje na povrch nepěkná pravda, která byla obalena neprůhledným pozlátkem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Americké filmy a především seriály se mě často pokouší přesvědčit, že život je strašně happy a problémy snad ani neexistují a pokud už se nějaký vyskytne, nekonečné množství lásky a přátelství kolem nás ho snadno vyřeší. Tenhle film naopak na své hrdiny snáší až moc problémů najednou, takže to nejsou zas tak obyčejní hrdinové, ale spíš grandiózní průseráři a smolaři. Sebevražda člena rodiny, manželská nevěra včetně nemanželského dítěte, experimentování s drogami, těžká choroba potíže se sexuální identitou, krize středního věku a tak by se dalo ještě chvíli pokračovat. Každý jeden z těch problémů by si zasloužil vlastní film a tady se to sype na hlavu účastníkům tak nějak hromadně. Některým jejich citovým stavům a událostem jsem ani plně neporozuměl. Kvůli téhle tématické roztříštěnosti a přeplácanosti nepůjdu nad 3*, i když jinak je snímek solidně zpracovaný a má výborné herecké výkony. Sigourney Weaver je v roli matky naprosto přesvědčivá, konec konců jde o jednu z nejlepších hereček své generace. Obyčejní hrdinové jsou komorní psychologické drama natočené bez zbytečného patosu, sentimentu a laciných gest. Celkový dojem: 65 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ďalší z filmov na tému: Rodina je základ štátu. Opäť sa rozpracúva téza o zle, ktoré je vždy na niečo dobré. Tu napríklad smrť v rodine spôsobí prečistenie dlho zamlčiavaných skutočností. Vyjasnia sa nevypovedané rodinné tajomstvá a vyjasní zvláštne správanie. Všetko sa stmelí v šťastnej rodine, ktorá v ústrety budúcnosti nanovo čelí osudu. Poznámky: 1. Viacero komentárov obdivuje herecké umenie Jeffa Danielsa, no väčšinou len zmätene čumel do blba alebo agresívne kričal. Žiadne veľké umenie - len dva výrazy tváre. 2. Iné komentáre spomínajú filmy ako Americká krása, Obyčajní ľudia či Ľadová búrka. Všetko sú to len priemerné variácie toho istého. Stredobodom je súčasná rodina v rozklade. Niečo v nej hnije. Situácia je zrelá na zúfalý odchod. Nie je tu ale nič lepšie. Tak sa radšej divák odviaže pri úprimne vymyslených príbehoch a ponorí sa do raja (pekla) vlastnej rodiny. Jedny z posledných autentických filmov o rodine boli Papouškov Ecce Homo Homolka či Formanov Černý Petr. Po nástupe rôznych odnoží psychoanalytických terapií nastúpili aj v sfére filmu konštrukty. Navonok až príliš dýchajú úprimne prežitou prítomnosťou. No v skutočnosti v sebe prepájajú primnoho rôznorodých situácií, vytvárajúcich z nich nedobre vymyslené príbehy. Také rodinné eintopfy, v ktorých je všetko možné aj nemožné. Na pohľad biológa, hľadiaceho pod mikroskopom na tragikomickosť ľudského konania v rodine, sa dnes odhodlá len málo filmárov. Ich diela do svetových distribučných sietí zapadnú len zriedka. Rodinu majú teraz vyárendované takéto vyznením pomerne plytké diela s účasťou známych hercov. Prinášajú zaručene autentické správy zo situácie v dnešných rodinách. Mierou auncity (= autenticity v skratke) sa blížia miere pravdivosti hlavných správ dňa či titulkom dennej tlače. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Ve scéně, kdy Tim (Emile Hirsch) spí v kuchyni, se v jednotlivých záběrech mění obsah sklenice. (Terva)
  • Film měl nesoutěžní premiéru v květnu 2004 na filmovém festivalu v Cannes. (Terva)
  • Americké kabaretní duo Kiki a Herb (Justin Bond a Kenny Mellman) si ve filmu zahráli malé cameo na vánočním večírku u sousedů. (Terva)

Reklama

Reklama