Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2654 a válka s agresivními Kiletary je na spadnutí. Hlavní velitelství na hvězdě Vega, kde je umístěn nepostradatelný Navcom, umožňující skokové přesuny při vesmírných plavbách, hlásí nečekaný útok nepřítele. Země se tak ocitne v bezprostředním nebezpečí a nezbývá mnoho času na záchranu. Poblíž se nachází pouze kosmická loď kapitána Taggerta s dvoučlennou posádkou - piloty Marshalem a Blairem. A právě Chris Blair, aniž to tuší, se stává poslední nadějí lidstva. Jeho matka, po níž mu zbyl tajemný medailon, totiž patřila k vymírající rase "poutníků". Byli to první vesmírní výzkumníci, u nichž se vyvinul speciální dar vnitřní prostorové a časové orientace, k níž nepotřebovali žádné navigační přístroje. Chris, který tyto výjimečné schopnosti zdědil, tedy musí dokázat to, čeho žádný jiný smrtelník není schopen - skok z pulsaru Charybda směrem k ohrožené Zemi. Kdyby se mu to nepovedlo, lidská civilizace zanikne... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Když "oficiální materiály" mluví o Kiletarech místo Kilrathi, leccos to vypovídá o práci odvedené na straně distributora. Věřte, že překlad/dabing obsahující perly jako "stíhači vyčistí dosah exploze", dělá vše pro to, aby to nevalné mínění potvrdil. Bohužel Chrise Robertse, skutečného otce po zásluze legendární série počítačových her (nelineární kampaň v roce 1990, interface kopírovaný od té doby snad v každém simulátoru, kdo z vás to má?;)), zřejmě postihla ta samá choroba, jaká navštítila o několik let později jiného Chrise (který vypiplal jinou legendu jménem X-Files, aby ji zabil příšerným Chci Uvěřit), takže je to v zásadě krysí nemoc;) Jak jinak si vysvětlit zoufale předvídatelný a klišé plný příběh? Na druhou stranu, když to vezmete tak, že hlavní role mají Stewey z Vřískotu a Pejzystratos z Minulého Léta, není to až tak špatné:) Šafránka, Hercule Poirot i jiní hrají své party docela slušně, ale bohužel je dohání staré přísloví o pletení biče z OVNA (Opravdu Vysoce Natvrdlé Akce). Je až k nevíře, jak mohlo něco takhle přinejlepším průměrného vzniknout a nést hrdé jméno Wing Commander... takhle se můžete při zmínkách jmen Vašich hrdinných parťáků z časů rozdrcených klávesnic jen bolestně pousmát. 50%, a to jsem možná přehnaně shovívavý. Ale to byl nebožtík Roger Ebert k tomuhle filmu taky;) ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Se všemi výtkami tu vyřčenými souhlasím a přidávám ,že hudba za moc nestojí a i ty efekty jsou na dnešní poměry už jen legrační. Opravdový brak, jenže nešlo se nebavit nad tak zpackaným filmem a snad nejhorším hereckým výkonem v dějinách v podání Prince Jr. :-D (ta jeho věčně otevřená tlama vstoupí do dějin). Užít si Wing Comander jde, jen pokud ho berete jako parodii na vesmírné sci-fi.. ()

Reklama

Isherwood odpad!

všechny recenze uživatele

Díky videohernímu základu by se dal tolerovat poněkud z prstu vycucaný děj, který postupuje přesně v jejich duchu, akční intro, akční sekvence proložené akčními prology plnými akčně patetických řečí o poslední naději Země a závěrečné „akční“ outro Rozhodně se však nedá tolerovat, že z tohoto základu vychází i samotná forma, která díky své poměrně zdařilé trikové stránce dá rychle zapomenout na levné béčko, tedy snad jen v závěru to barevně bliká snad ještě hůř než před dvaceti lety a vykrádá, diplomaticky se tomu říká: „přehnaná inspirace“, jiná díla. Avšak toto inspirování se v jiných sci-fi filmech je ještě stravitelné, nejpodivnější zůstává samotné válčení mezi mohutnými vesmírnými koráby. Ať už režisér Chris Roberts chtěl nebo ne, toto vzájemné ostřelování do posledního detailu kopíruje všechny ponorkové filmy, čemuž se podřizuje i „roztřesená“ kamera Thierryho Arbogasta a výtvarné řešení vnitřku vesmírných plavidel, včetně červených světel, hořících strojoven či napjatě mlčící posádky. Při připočítání takových nelogičností jako je absence ochranných štítů na plavidlech u záporné strany, vcelku nezřízené chlastání whiskey, či chování jednotlivých postav, bude výsledek více než žalostný. A proto, že se film bere smrtelně vážně a zavtipkuje tak často asi jako zachmuřený angličan, bude mé hodnocení takové jaké si zaslouží. ()

Shakaar 

všechny recenze uživatele

nevím ale zkopírovat BSGčko mi moc nepříjde jako dobrý nápad. Navíc když připočtu efekty ala velice pokleslá počítačová hra tak to na krásu mnoho nepřidá. To že děj naprosto odfláknutý je jen doklad, že tohle byl veliký omyl. Ale jen tak na koukání když se někomu nechce ni dělat...proč ne. Ostatně je to zatím lepší než nějaká telenovela, nebo Kameňák apod. hovadiny.Update: Ani druhé shlednutí to nijak nevylepšilo. Stupidní scénář sice z části omlouvá předloha video hry, ale tohle opravdu připomínalo laciný TV film. Triky asi lepší nemohli být, to jsem u prvního kommentu trochu přehnal. Nicméně příběh opravdu odfláklý a plný klišé...druhý nej pilot, který je nenáviděný svým nadřízeným, který je mimochodem sexy francouzska, se stane hrdinou a získá jak uznání nadřízených tak srdce krásné ženy...během toho sestřelí pár stíhaček, vyhne se variaci černé díry a párkrát skočí stíhačkou pomocí souřadnic, které se nepouživají protože mapy AI je neopsahují...a samozřejmě jenom on to dokáže udělat...sorry, ale tohle je fakt trapné. BSG to může vykrádat tak starou serii s kombinací SW, podle leteckých kombinez....jinak jsem nepochopil proč vesmírné lodě vypadají jako americké letadlové lodě a staré stíhačky...v celkovém kontextu to vyšlo trochu lépe než před lety, ale hodnocení zůstavá stejné. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

U 20th Century Fox boli ale koumáci! Na rok 1999 chystali premiéru snáď najočakávanejšieho filmu všetkých čias, a to SW : EPIZÓDA I. Prečo teda nevyslať dva mesiace pred tým do kín snímok, ktorý je podobne strihnutý ako najslávnejšia space opera v histórii? Pomôžu si navzájom, WING niečo splaší na hype SW, no a Skywalkerovská sága získa možno ešte viac fanúšikov. Toľko ekonomická úvaha. WING COMMANDER je záchvev, ktorých sa na prelome tisícročí rojilo snáď až príliš veľa ( hlavne brané zo strany kritikov ). Je to rýchle, je to občas aj zbesilé, má to vtípky, sympatických hrdinov, akurátny rozpočet ( nie až tak zbytočne veľký a je to vidno ) a stal sa veľkým prepadákom. Čas mu ale doprial. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Chris Roberts režíroval hrané a animované scény druhého, tretieho a štvrtého pokračovania rovnomennej počítačovej hry, celú sériu počnúc prvým dielom z roku 1990 produkoval a na prvom dieli sa podieľal aj ako hlavný grafický dizajnér a programátor. (BlueNeon81)
  • Ve filmu učinkuje i Mark Hamill, ač není uveden v titulcích. Daboval palubní počítač Merlin ve stíhači hlavního hrdiny Christophera Blaira (Freddie Prinze Jr.). Tuto postavu si mimochodem zahrál v animacích samotné počítačové hry. (Caszidy)
  • Režisér Chris Roberts se na okamžik objevil ve filmu. Zahrál si cameo roli pilota, který na konci filmu vyzvedává hlavní postavu Blaira. (Caszidy)

Reklama

Reklama