Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Alibi na vodě navazuje postavami kriminalistů Tůmy a Líbala na předchozí dva filmy režiséra Vladimíra Čecha 105% alibi a Kde alibi nestačí, v nichž alibi podezřelých hrálo hlavní roli. Děj třetího záhadného případu je zasazen do atraktivního prostředí filmařů a manekýnek. Režisér Konrád chce natočit pátrání policistů v novém kriminálním filmu experimentální dokumentární metodou. Na opuštěném hausbótu na přehradě nechá „zmizet“ svou hrdinku a tajně natáčí práci policie. Pokus však skončí tragicky, dívka je skutečně zavražděna. Všichni podezřelí mají alibi, zde doslova „na vodě“. Řešení případu je však velmi vtipné a originální. Kromě Karla Högera a Josefa Beka v rolích vyšetřovatelů se ve filmu setkáme i s Oldřichem Novým v roli fotoreportéra, Otomarem Krejčou jako režisérem Konrádem, dále s Jaroslavem Vojtou, Svatoplukem Benešem a Josefem Beyvlem. (Česká televize)

(více)

Recenze (103)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jedna se serie detektivek "o alibi" s vynikajícím KARLEM HÖGREM a JOSEFEM BEKEM. Tentokrát se mi zdál scénář trochu překombinovaný, ale vzhledem k tomu, že český divák byl lačný po dobrodružných filmech (psal se rok 1966) a měl už "plné kecky" angažovaných filmu s pracovní, vojenskou a politickou tématikou, zdálo se, že tento film byl kasovním trhákem. Nestály se sice na něj dlouhé fronty u pokladen, ale bylo vždy téměř vyprodáno. Nebo že by to bylo kvůli panu Högerovi ? ()

Deverant 

všechny recenze uživatele

Nestačil jsem se divit, kolik ironie, zamířené ne ani tak na dobové detektivky, jako na dobu jako takovou Alibi na vodě skrývá. Věty jako "Obléká jen západní zboží a posmívá se našim skvělým výrobkům.", stylizace do amerických detektivek (Tůma s Líbalem popíjejí Johnie Walkera, za oknem poblikává neon), komentáře doby z úst čachráře s valutami. Vrcholně výsměšný je pak závěr a hlášení příslušníka do vysílačky:"Skupina dětských chuligánů zautočila na náš vůz...Je vedena dvěma dospělými příživníky...". ()

Reklama

Billie777 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější díl z celé trilogie. Vtipné momenty a dialogy Hogera a Beka ("Nashledanou pane Vávro a cvičte si paměť) a zatraceně příjemná letní atmosféra a atraktivní prostředí filmu a modelingu 60. let. Režisérova vila, hezká modelka Zuzana, hausbót, Oldřich Nový jako módní fotograf... velmi milé. Film má takový svěží západní nádech, modelka si na hausbótu čte Vogue, homosexuální pár ("Kubalčík"), ironické narážky na socialismus ("Dvořáková nosí jenom západní zboží a posmívá se našim skvělým výrobkům"), pornografické karty apod. Příjemná podívaná. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Hra na detektivku. Důmyslné míšení fikce a skutečnosti, filmu a reality, fotografie a fotografovaného, reprodukce a originálu, rolí a herců…, uměřeně propustné (prostřednictvím intertextových i obrazových odkazů, sebeironickou hrou s klišé a nekohezním rámcováním, referencemi ke světu mimo kameru…) a vyzývající k rozmanitému vhlížení a účastnému sledování. Detektivka jako alibi pro hru (na detektivku). ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn kriminálka aj so záverečným veľkým stretnutím pri odhalení v Christieovskom štýle. Kriminalisti sú vtipní, pohotoví, spolu im to ladí a scenár sa mi páčil, na rozdiel od iných komentárov. Vo filme sa motá množstvo zaujímavých postáv, pekné ženy, nezabudli na Nového a Menšíka, tak čo viac si od starej kriminálky želať. Ešte ťažko prepokladateľného vraha, aj ten tam je. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (12)

  • Když vyšetřovatelé poprvé přijdou ke zmizelému hausbótu, téměř nefouká (vidíme poměrně klidnou hladinu a plachetnice v pozadí neudrží napnuté plachty). Vzápětí se Tůma (Karel Höger) vyptává naproti v restauraci a podle plachetnic je vidět, že fouká mnohem víc. Podobně když hausbót hledají ve člunu, fouká hodně. Když ale po prohledání přehrady připlují zpět k molu, opět nefouká. (Jarek572)
  • Vrchná časť hausbótu vo filme je vyrobená z autobusu Škoda 706 RTO. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama