Reklama

Reklama

Večer tříkrálový

  • Velká Británie Twelfth Night: Or What You Will (více)
Trailer

Obsahy(1)

Závěrečná z první řady Shakespearových komedií. Plná převleků, náhod, lehkovážných piklů, zvratů, záměn i rozuzlení. Příběh dvojčat, která se ztratí v bouři a která se po různých peripetiích na konci šťastně setkají, vznikl na oslavu vyvrcholení tradičního dvanáctidenního vánočního veselí, končícího na Tři krále, a byl poprvé vydán v r. 1623. Mýtická země, zvaná Illyria, v níž se jeho děj odehrává, se ovšem v adaptaci uznávaného divadelního režiséra Trevora Nunna nápadně podobá viktoriánské Anglii s její melancholickou podzimní náladou. Hvězdnému obsazení dominuje Helena Bonham Carterová coby krásná Olivie a Imogen Stubbsová ve dvojroli Violy a Cesaria, v jedné z posledních hereckých kreací tu můžeme obdivovat i Nigela Hawthornea, nezapomenutelného sira Humphreyho ze seriálu Jistě, pane ministře... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

Juto 

všechny recenze uživatele

Večer trojkráľový je jedna z najznámejších Shakespearových komédií a ako všetky známe Shakespearove hry sa stala veľmi známou. Réžia Trevora Nunna je vynikajúca, dialógy sú inteligentne utkané a podané, zhustený príbeh si stále zachováva zábavu a ducha hry, všetky vzťahy sú neporušené a urobené presvedčivo a tempo je svižné. 8/10 ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

...vtipné a veľmi zábavné, typovo skvele obsadené... a nikdy by som nepovedal, že krásnej žene môžu fúziky tak pristať, ako Imogen Stubbs :)) mimochodom, zdá sa mi, že niektorí si ju pomýlili s H.B.Carter, pretože práve Stubbs alias "Viola" alias "Cesario" tu hrá jednoznačne "prvé husle" ;) imho jednoznačne lepšie ako ospevovaný Zamilovaný Shakespeare, ktorému toto čo do reklamy oveľa skromnejšie, no vo výsledku zdarilejšie dielko predchádzalo ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Hodně překvapivé a to jak zpracováním, tak shakespearovou předlohou. Četl jsem překlad hry a tak dobře jsem se nebavil. Ne, že by byl špatný. Jen moje představivost nebyla tak dobrá jako představivost tvůrců filmu. ■ Knižní klub vydal v roce 1999 překlad Večera tříkrálového. Na jeho konci je rozbor hry z pera překladatele, Martina Hilského (zkrácené zde http://www.shakespeare.cz/2005/vecer.html ). Právě jsem si opět přečetl. Film obsahuje všechny zásadní body rozboru. Nic neschází. Ještě jednou. Výborné. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Moje shakespearovská srdcovka. Jak samotný Večer Tříkrálový, tak toto jeho filmové zpracování. Nádherná, citlivá, výrazově famózní Imogen Stubbsová a její Viola, coby Cesario o nic méně uvěřitelná. Není na světě lepšího "blázna" než Bena Kingsleyho, jehož Feste rozehrává ty nejsmutnější a nejhlubší scény celého Večera. Nigel Hawthorne předvádí úžasnou kreaci upjatého a jako vyměněného, láskou poblázněného Malvolia, na jehož účet se královsky baví trio neméně věhlasných herců - Imelda Staunton, Mel Smith a R. E. Grant. Více než dvě hodiny taškařic, srdceryvných scén plných bolesti a lásky, a nad tím vším nepochopitelně skvělá hudba od někoho jako je Shaun Davey. Že by kouzelná aura vstoupila i do něj? 100%, ale rozhodně to tak neuvidí každý. PS: DVD od Levných Knih je opravdu jen nouzovka, když se nedá nic jiného - rozumněj kvalitního zahraničního - sehnat. Ořez 4:3, obraz na dnešní poměry nekvalitní, aspoň ten dabing byl zachován. Původní znění samozřejmě vítězí;) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ze Shakespearů 90. let jsem si nejvíce zapamatovala Zeffirelliho Hamleta a Sen noci svatojánské Hoffmana, ačkoli této dekádě spíš dominoval Branagh a Taymorová (a Luhrmann samozřejmě). Tento Večer tříkrálový je zdánlivě mnohem méně ambiciózní, dává příležitost především romanticky melancholické Heleně Bonham Carterové a kouzelné Imogen Stubbsové, Ben Kingsley a Toby Stephens jsou tu spíše na jistotu. Ale není to špatná verze a pokud znáte nějakou českou jevištní podobu (já jsem poprvé viděla ve Stavovském hravou variaci s Borisem Rösnerem), výsledkem bude příjemné osvojení tématu ztracených a znovu nalezených sourozenců. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu je Orsino o několik let starší než Viola, ovšem v době premiéry filmu měla Imogen Stubbs (Viola) 35 a Toby Stephens (Orsino) teprve 27. (mix2x)

Reklama

Reklama