Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Olga (Jiřina Bohdalová) je devadesátiletá vitální důchodkyně, která žije v postarším domku společně se svojí dcerou, učitelkou Hanou (Lenka Vlasáková). Jejich vzájemný vztah je poněkud napjatý a nejspíš poznamenaný nejedním šrámem z minulosti. Olga přežila hrůzy gulagu a dnes o tom píše knížky a vypráví na besedách. Své posluchače dokáže přesvědčit i zaujmout, díky čemuž se o ni začínají zajímat taky novináři. Mezi nimi je i reportérka Dastychová (Pavla Beretová), která, zdá se, ví o Olze v danou chvílí víc než kdokoliv jiný v této zemi. A chystá se s tím jít ven. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

marhoul 

všechny recenze uživatele

O fenomenálním herectví Bohdalky jsem nepochybovala nikdy, co ale předvedla tady, bylo výsostné! Excelentní byly i Lenka Vlasáková a Pavla Beretová. Parádní záležitost, nezapomenutelná, perfektně zrežírovaná a nasnímaná, celé skvělé. Umocněno je to pochopitelně i věkem hlavní aktérky, která navzdory počtu křížků zajela mimořádné bomby... S chutí dávám plný počet, škoda zbytečné průhlednosti v úvodu, velkorysost by ale měla být zpátky v kurzu, takže se směle vydám příkladem. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Na poměry Jiřího Stracha spíš slabší kousek. Přišlo mi že docela líně provedený. Ovšem příběh je zajímavý a rozhodně stojí za vidění díky hereckému výkonu Jiřiny Bohdalové. Ač "Bohdalku" nemám rád a o její politické angažovanosti si myslím své, tahle role ji sedla jako hrnec na prdel. Možná právě proto ... ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Herecky naprostý koncert Bohdalové (ale ona i Vlasáková jede bomby), jenže pro mne tento Strachův film zklamáním, protože to téma falešné hrdinky bylo asi na deset minut a zbytek se vycpala vatou vztahů matka dcera. Tož asi jsem čekal vybroušenější to téma gulagů, protože jako celek mi to přišlo div ne jako televizní inscenace na dvacet minut. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Velká část průměrného hodnocení je věnována hlavně Bohdalce, protože takhle zavdat v 90ti, klobouk dolů. Jinak náplň je celkem jednoduchá a dá se rychle prokouknout. Mohlo se trochu zapracovat na technické stránce, ale zas to nijak neuráží. Zvrat prakticky žádnej pro mě a vyvrcholení očekávající, bez nápadu. 3* a.k.a 55% ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Televizní konverzačka o připomínání hrůzné minulosti a současné tahání kostlivce ze skříně se podle scénáře Marka Epsteina povedla téměř dokonale. Pachuť smutné minulosti byla Jiřině Bohdalové napsána na tělo a dokonale ji jako Olga z gulagu prožila. Sama herečka si prošla několika fázemi politického zřízení této země a tak někde uvnitř duše moc dobře ví, o čem její tragikomická figura je. 75% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Nespornou zajímavostí je, že postava v podání Pavly Beretové nese jméno skutečné redaktorky Zuzany Dastychové. Ta dlouho pracovala a objevovala se na obrazovkách v TV Prima, později v titulcích jiné televize jako dramaturgyně a souběžně psala i do různých periodik. (MichalStxt)
  • Věra Sosnová, jejímž příběhem byl snímek inspirován, byla, na rozdíl od postavy hrané Jiřinou Bohdalovou, konfrontována historiky a na odškodnění či vyznamenání nikdy nedosáhla. (Olík)

Reklama

Reklama