Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Za druhé světové války si dva mladí policisté z Antverp musí vybrat, jestli budou nacistickým okupantům pomáhat, nebo se jim postaví. (Netflix)

Recenze (20)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Učebnicová ukázka dobrých záměrů, ze kterých přílišná modelovost, scenáristická jalovost a režijní / výtvarná přepjatost udělala dokonalý exploaťák. Ústřední situace a pavouk morálních zkoušek jsou vystavěny tak okázale kostrbatě, že postava Wila působí spíš jako prázdná schránka procházející modelovými volbami a dilematy, kterými tvůrci demonstrují složitost situace okupovaného národa. Figura protagonisty není konzistentní, tím pádem není uvěřitelná, podobně jako není uvěřitelné režijní pojetí, které nejasně lavíruje mezi naturalismem a přehnanou výtvarnou stylizací. Doba i postavy tak skutečně působí jen jako přeludy průměrného scenáristy a jejich trajektorie jako pimprlové divadlo nevalného režiséra. Černá kniha, ze které někdo vytrhal všechny dobré kapitoly, Saulův syn, kterého někdo připravil o veškerou znepokojivou energii. Zbývá děravý morální thriller, jehož naléhavost je tvořená samými vykřičníky a žádným významem. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Za mňa príliš pomalé, byť o to o dvacku kratšie, zrejme by aj podstata či pointa snímku dosiahla ďaleko väčšiu váhu. Niektoré pasáže mi prišli vyslovene zbytočné, pričom do bodky súhlasím s názorom užívateľa "Arsenal83". Zaujímalo by ma len, či sa človek s hodnotami rodí, alebo ich v sebe postupne dokáže vypestovať. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Úžasná, pritom krátka veta: "Svedomie je luxus." Tak to vtedy bolo a rozhodnúť sa "správne" bolo veľmi ťažké. A kto vedel, čo je správne v roku 1939, 1940, keď situácia vyzerala úplne inak, keď o plánoch na vyhladzovanie sa ani nevedelo? Vedel len to, že asi nie je správne istú skupinu obyvateľstva pranierovať, trestať, prenasledovať, ochudobňovať, ale na to potrebuje práve to svedomie a vyhnúť sa koncentrovanej a zmanipulovanej nenávisti, kedy sa zlo relativizovalo a dokonca považovalo za dobro - my trestáme tých nehodných, tých, ktorí nás nenávidia... Veľmi ťažká vec a preto by každý mal nahliadať na dané obdobie očami ľudí, ktorí vtedy žili, aké boli vtedy postoje, čo sa považovalo za "normál". Lebo dnes je ľahké tváriť sa aký som progresívny antifašista, pritom praktiky, názory, nálepkovanie a kádrovanie mám presne to isté, ako tí náckovia a tých "nezodpovedných" by som najradšej deportoval do tretích krajín, prípadne im praješ nech skapú. Takí by v dobe druhej svetovej patrili presne do tábora tých najväčších náckov a dnes sa hrajú, akí sú antifašisti a demokrati - pretože im je to jedno, za akú vlajku bojujú, hlavne, že môžu byť aktivistami. Škoda len, že film nebol silnejší, ukázal zbytočne veľa ľahkých žien a pijatiky, radšej mohol ísť výraznejšie po stope tej vety - aký luxus je mať to svedomie, keď každý na teba tlačí, aby si ho nemal. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

chápu co tímhle filmem chtěli tvůrci v čele s režisérem/scénáristou říct a že se snaží divákům ukázat jak je to s morálními hodnotami a možnostmi rozhodování (kdy žádná varianta nepřinese nic dobrého) v extrémně složité době, ale jak dobře zvládli rozdat karty na začátku, tak v průběhu filmu jim část spadla pod stůl a další část pro jistotu ztratili úplně. Wil tak mnohem víc než drsné válečné drama, které pokládá složité otázky působí jako snový konstrukt, kde se věci dějí jen proto aby byl hlavní hrdina stavěn před jednu složitou volbu za druhou. Možná to tak za války opravdu bylo, ale tady to nepůsobí uvěřitelně a krom pár momentů je to po stránce emocí úplně ploché...40% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Zámer a myšlienka sú dobré, čo ešte môžem vyzdvihnúť, je kamera a dosiahnutý farebný kontrast: odtiene zlato - žltej v kombinácii s tmavo-modrou alebo hnedou. Všetko ostatné pokazilo myšlienku. Príbehu chýba napätie a po desiatich minútach vystrieda zvedavosť už len nuda a príbeh je tak čitateľný, do konca vás ničím neprekvapí. Tragický je výber hercov, Wil je také milé mačiatko bez pazúrikov. Nedokáže meniť výraz, jeho široko otvorené oči majú rovnaký pohľad, či sa deje tragédia, premáha ho strach, či vo chvíľach mileneckých nežností. Na túto úlohu bolo treba nájsť charakterovú postavu. Pozeráte na slabocha, ktorý len túži prežiť vojnu, hoci nesúhlasí s počínaním nacistov a s tým, čo sa od neho, ako od policajta, očakáva. Lenže s nimi popíja, keď sa má tváriť sebaisto, je ustrašený a navyše príliš veľa rozpráva. Autori sa snažili podať nám nešťastie tej doby aj obrazmi mučenia, ale aj tie sa míňajú účinkom, ak ich je priveľa. Dostali sme len ďalší príbeh z druhej svetovej vojny, ktorý nemá v sebe náboj vyvolať hlboké a dlhotrvajúce pocity. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Nebojím se to nazvat povedeným válečným filmem s některejma brutálníma scénama. Události mají rychlý tempo a tenhle krutej hon na Židy je mrazivej až do konce. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Toto je fakt len o vôli dopozerať to. Jedna akcia na začiatku a potom sa to už len vlečie a riešia sa ľudské pohnútky. Absolútne ma to nebavilo. Mielants chce byť strašne artový a vystavať príbehy na postavách, točí však len chujoviny a preveľkú nudu. A pritom to malo taký potenciál. 1 z 5 ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Aneb být belgickým policistou v roce 1942, napůl odbojář napůl spolupachatel holocaustu. Začátek výborný, pár silných scén, ale pak depresivní úmorný děs, který potápí i nesympatický hlavní hrdina. Promarněný potenciál a konec na facku. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, silný příběh, i když sklouzával do klišé. Nechápu ale formát 4:3, docela mě to celý film iritovalo. ()

Venom666 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu skvělý, říkal jsem si tak to je síla bude snad i pětihvězda. Jenže pak se to začne nějak rozmělňovat do průměrného filmu. Škoda mohlo to být skvělé válečné drama. 3,5 ☆ ()

xxmurphyxx 

všechny recenze uživatele

Miestami tu kolíše logika v chovaní postáv, no na druhej strane, kto vie, ako by sa zachoval v takých situáciach o akých sa mu ani len nesnívalo. Atmosféra, výber hercov a ich výkony na jednotku, ale jedna vec ma občas srala. Zas boli náckovia vykreslení, ako banda vymastených, hysterických, preafektovaných hrdlorezov, ktorí zabíjajú podľa toho, aké je vonku počasie. Hlavne ten hlavný esesák bol tak neskutočne hysterický, až to začalo skĺzavať do nechcenej paródie a to si tento žáner a námet fakt nezaslúžia. Ale mimo to sa jedná o fakt parádny film s pekne hutnou atmosférou, silným námetom a myšlienkou na zamyslenie. Určite odporúčam pozrieť každému. ()

Draconian 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl moc silný film. Jasně, příběhl z války, kdy místní museli čelit okupaci a také hroznému dilema, jsme už viděli mraky (i z našich končin). Ale když je to udělané takto dobře, pak to zapůsobí a má svou hodnotu. Příběh dvou belgických policistů v okupovaných Antverpách roku 1942 začne parádní scénou, která ihned nastolí latku drsnosti. Potká je příslušník SS a chce aby mu dělali eskortu při zatčení židovské rodiny. Celá situace se zvrtne a mladí policisté ochrání rodinu a esesáka zabijí. A problémy už jen přibývají. Zobrazení doby, těžkých rozhodnutí i psychiky mladých policistů je tu výborné. Je to syrový film a vlastně dost nepříjemný. Mně se to líbilo. 80% ()

NikaIn 

všechny recenze uživatele

Za mňa sila.Prvých 30 minút brutus a potom sa síce nájdu nejaké slabšie pasáže,ale v zápätí ich zas vystrieda šokujúca bomba, možno by som dala štyri hviezdy,ale pozeranie tohto filmu má až bytostne bolelo, sťahovalo mi srdce aj žalúdok,zabudla som dýchať, nemôžem dať menej ako 5 ,lebo to zhrozenie,strach,znechutenosť,ľútosť, úzkosť som až bytostne cítila a to sa mi často nestáva. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Nikdo z nás neví jak se zachová v extrémních situacích v extrémní době. Nikdo. Film nikoho nesoudí jen ukazuje jak těžké je se rozhodnout, když vás někdo tlačí do rohu. ()

Tadas 

všechny recenze uživatele

Film na hranici psychických možností. Velmi realistické ztvárnění dvouch mladých policistů, kteří zrovna nastoupili do služby. ()

www 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý začátek a čekal jsem, že celý film bude probíhat ve stejném a strhujícím duchu.. Nicméně tempo filmu pomalu upadalo a scény se nestřidali jak měli, aby byl divák vtažen do děje. Rovněž zakončení filmu bylo za mě také špatně uchopeno. ()

Hexx 

všechny recenze uživatele

*spoiler* Tak jako mě nikdy nepřestane fascinovat druhá světová válka, stejně tak nikdy procítěně nezjistím, co skutečně lidé během ní zažívali. Nicméně díky tomuto snímku jsem k tomu o malinkatou částečku zase blíže, i když vím, že "finiše" se nikdy nedopracuji. Bohudíky. Film vypráví o dvou čerstvých "zelenáčích", nastoupivších do tamní Belgické policie r. 1942. A hle, samozřejmě se záhy objeví fašistický prasopes s požadavkem o doprovod na "akci" vůči Židům, přičemž si záhy počíná tak nelidsky, že doprovodní policisté nejsou schopni jen přihlížet a připojí "ruku k dílu" a Švajnštagra německého sprovodí ze světa. Čímž se záhy kolem toho rozbíhá úplný orloj událostí, a to na obou stranách. Vzhledem k průběhu a vyvíjení situace je velmi s podivem, že hlavní protagonista proplouvá bez větší újmy, přičemž bych si dokázal v reálu spíš představit, že bude kaput během prvního podezření, ale né, i skrze tajemnou mlčenlivost se strnulým výrazem, prakticky nic neříkající si propluje až do závěru. No a samotný závěr, to je panečku solidní HALUCINOGEN. ()

lubosco 

všechny recenze uživatele

Ťažký film. Asi ako tá doba v ktorej sa odohráva, táto bola vykreslená parádne, čo sa týka scenérií (exteriéry, interiéry) ako aj správaním sa ľudí (protižidovské nálady, odboj). Policajti, ku ktorým Wil patrí, to mali ťažké. Nemeckí okupanti si v podstate mohli robiť čo chceli, a prizerať sa tomu mali príkazom. Bolo na každého svedomí, na ktorú stranu sa pridá, Wil akoby lavíroval niekde uprostred, čo bolo samozrejme neudržateľné a dostávalo ho to (a jeho okolie) do problémov. Nie som si istý, či by to takto reálne fungovalo, ale vo filme prechádza celou sériou ťažkých situácií a volieb, je to obohatené naturalistickými scénami, ktoré podčiarkujú zložitosť tej doby. Zamňa výborné herecké výkony. Škoda obrazového formátu, potešil by aspoň 16:9. ()

mdf 

všechny recenze uživatele

Morální thriller,který je morálně hodně utahaný. Ze začátku to nějak šlapalo,ale pak přišel zlom a nic...jenom šlapky,chlastání a pointa je fuč. ()

Reklama

Reklama