Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky. Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem s očekáváním hrubě přestřelil. Po úvodu jsem velmi rychle pochopil, že nepůjde o horor či thriller. Postupně mi však došlo, že ve skutečnosti se nedočkám ani té detektivky (celé to vyšetřování má jen člověka dovést k rádoby šokující pointě) jako spíš společenské satiry (silně ovlivněné dobou vzniku), kde se střetávají 2 pošahané víry, přičemž si můžu (tedy alespoň do určité doby, že) sám vybrat, zda se mi bude více zamlouvat ta rozpustile zvrhlá či její komicky zkostnatělý protipól. Mě ovšem štvaly obě 2, a tak jedinou věcí, díky které snad stojí film za zhlédnutí, byl hodně zvláštní černý humor, jenž měl místy cosi do sebe a dokázal docela pobavit. Na rozdíl od všech těch hudebních, ehm vložek…možná to měla být muzikálová čísla, dle mého názoru ovšem dost chabá a maximálně otravná. Mnohými omílanou „kultovnost“ filmu tedy nechápu a hodnotím pouze slabším průměrem. „Ony milují hodiny bohosloví.“ -„ Ale ony... ony jsou nahé.“ - „Přirozeně. Je příliš nebezpečné skákat přes oheň, když jste oblečený.“ ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nápaditý, atmosferický ale hodně utahaný horor, jenž se stal předlohou pro příšernost s Nicem Cageem jménem "Rituál". Pokud jste viděli novější verzi, nic vás zde nepřekvapí ale přesvědčí vás o tom, že remaky občas nedělají dobrotu. Pokud jste neviděli ani jeden doporučuji originál, který sice nesedne příznivcům klasického hororu ale zaujme neobvyklým tématem a překvapivým koncem. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Holly shit, tak toto je bizár všech bizárů! Jako opravdu hardcore. Poté, co jsem překousl nutkání film z raného začátku vypnout při tehdy ještě "jakýchsi" zpívánkách v domnění, že jde o muzikál nebo co, což bych přes srdce nepřenes, jsem s postupem dalších minut dostával čím dál větší pocit znepokojení z toho, co se začalo odehrávat, no na konci jsem měl pocit jako kdyby mně někdo nandal báchor do svěráku a regulérně zatočil v můj neprospěch. Pěkný hnus na noc, to vám povím. Já nechci prozrazovat, o čem film je, neužili by jste si ho jako já. Bude stačit informace, že single policista přilétá na odlehlý ostrov, kde má vyšetřit zmizení mladé slečny, no když už se hned z počátku setká s minimální ochotou obyvatel ostrova spolupracovat, vycítíte, že ne všechno bude na tomto místě košér. Kdo neviděl, ať hned napraví, protože toto je jeden z nejlepších archivních kousků, který jsem letos stihl sjet. Originální, neobvyklé, bizarní, tíživé, protiproudu plující, prostě sada! Doporučuju! ()

k212 

všechny recenze uživatele

Zajímavě koncipovaná oslava sensuálně-animálního pohanství, která nejspíš inklinuje k brutálnímu popichování křesťanství (ale největší bodanec je namířen nejspíš na katolictví). Zpočátku se příběh tváří jako detektivka, jenže ve chvíli, kdy začnou první hudební čísla a odvážně obnažené scény, už divák těžko identifikuje, co sleduje. Navíc hutná atmosféra je spíše thrillerového až horrorového rázu. Šťavnaté sousto pro intelektuální kruhy - nejspíš. Navíc jsem v tom všem cítila lehkou inspiraci u italských mistrů, což ale nemyslím ve zlém slova smyslu. Příjemné překvapení z originálna - 80%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

To myslíte vážne, že remake je bizarnejší, ako originál? Mne paradoxne nová verzia s Cageom pripadala normálnejšia a vážnejšia (áno, uvedomujem si závažnosť svojho tvrdenia, ale stojím si za ním). Čakal som, že originál bude mrazivý horor, ale je to totálny wtf cirkus, ktorý na intenzite ako-tak naberie snáď len vo finále. Dovtedy tušíte, že obraz bezstarostnej ostrovnej komunity je falošný a okolo hrdinu sa uťahuje slučka, hoci sa všetci usmievajú, tancujú a sexujú. Ale nestačí to, pretože hlavný hrdina sám osebe vyzerá a správa sa ako nevydarená komická postavička. A veci, ktoré sa okolo neho dejú, sú všelijaké, ale určite sa nedajú brať vážne. Budete krútiť hlavou, nechápavo si ťukať po čele a diviť sa, aký kuriózny a absurdný film (horor ťažko) pozeráte. Zaujala ma (občas) výprava a dve tri chytľavé hudobné scény. K tomu mizerná kamera a miestami ako keby až neherecké výkony. Alibisticky dávam 60% a idem preč. Čaute. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • Legendárna britská heavy metalová skupina Iron Maiden zložila na základe filmu pesničku "The Wicker Man", ktorá sa nachádza na albume "Brave New World" z roku 2000. (Jello Biafra)
  • Režisér chtěl původně do role seržanta Howeiho Michaela Yorka. Pro producenty byl však první a jedinou volbou Edward Woodward. (Chatterer)
  • Autor hudby, Paul Giovanni, si ve filmu zahrál i jednoho z muzikantů. V titulcích nebyl uveden. (KM Phoenix)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama