Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky. Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

anais 

všechny recenze uživatele

Tradiční skotské slavnosti, druidské rituály, new-age ... Příběh pátrání po zmizelé dívce vychází z mystiky prastarých legend a z tělo a mysl osvobozujících hnutí 60.let. Málo známý film, od začátku tísnivé vtahující hlavního hrdinu do neproniknutelné sítě událostí, které se zdají tak neodvratné, jako že ráno vyjde slunce a večer zapadne. A nikdo s tím nic nenadělá. Písničky, legrační načesaný účes Christophera Leeho, a opravdu strhující temná atmosféra - a skutečně to funguje skvěle. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Proutěný muž rozhodně není pecka na první dobrou, ale garantuju každému, že jej velmi těžko bude dostávat s hlavy. Film umí klamat tělem a zápletka není nakonec tak jasná jak se zdála být. Že se náš hlavní hrdina ocitl na nesprávném místě, začíná být divákovi pozvolna jasné. Ta stále se utahující klička, kdy si vyšetřovatel dlouho myslí, že má převahu nad komunitou je skvěle zachycena. Hodně se nabízí srovnání se Slunovratem. 70% ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Zpracováním žádné velké terno - často laciné střihové postupy a matná inscenace potenciálně působivých scén, které mohly patřit ke klenotům kinematografie. Ale možná právě proto na mě Wicker Man tak zapůsobil. Ten vtíravý pocit, že sleduji něco netradičního, něco originálního a autorského, ve mně celou dobu přetrvával, a v překvapivém závěru kulminoval přesně tím oblíbeným cinefilním způsobem. Scénář je ve finále hodně chytrý a parádně zvládá udržovat v divákovi zvědavost i lehké napětí, herci předvádí přesvědčivé kreace a skotská muzika dotváří pohlcující formální kulisu. Nutí se mi myšlenka, že natočit to takový Kubrick, týden nejdu ze samého vzrušení spát. 75% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Fanatický kresťan VERSUS sfanatizovaný dav pohanov, t.j. náruživý policajt Howie proti klamárskym obyvateľom malého ostrovného mestečka-Summerisle, pomenovaného asi podľa Lorda Summerislea, ktorý je tu niečo, ako „starosta” (modla) . Prišiel sem hľadať nezvestnú školáčku-Rowan Morrison, ktorá by sa tu niekde mala nachádzať... ? Ako tak postupne spoznáva divné praktiky a návyky občanov, ktorí majú aj „okatú infraštruktúru” , tak sú všetci, mimochodom, prefíkaní, ako líšky, že to čo neskôr zisťuje, sa mu absolútne nebude páčiť, a tak sa teraz ponúka hlavná otázka, či túto situáciu zvládne pod svoju kontrolu, či skončí na „psí tridsiatok” , alebo ešte k tomu oveľa, oveľa horšie... ? Totiž, tento “anjelik” to nemá medzi týmito supmi vôbec jednoduché, že do nekonečna odolávať aj tak nemôže ? Bude mu stačiť jeho prehnaná viera k Ježišovi Kristusovi, že nakoniec vyviazne z tejto nočnej mory živý ? PS: Spoilery by tu nemali čo robiť, lebo inak sa to ani neoplatí vidieť, ale keď si ich teraz následne odmyslíte, skrátka, úplne sa od nich oprostíte, tak už nie je ťažké vydedukovať, čo znamená samotný názov (preklad) filmu v originálnom (anglickom) jazyku do ľúbozvučnej Slovenčiny, kam apropo všetky udalosti dospeli, ktorý je takou katarziou pre zúčastnené publikum. A verte mi, že je to strhujúce, ale nie extra príjemné na bežný pohľad... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak isto som sa k tomuto dostal cez remake s Cageom. A najprv som nechápal, prečo ho každý, kto videl originál, tak zhadzuje a teraz som pochopil. Oproti remakeu je to jednoduché, neprekomplikované a zároveň s úžasnou myšlienkou a záverom, ktorý som vďaka novšej verzii poznal, no aj tak ma držal na ihlách. Vadili mi však vsadené rituálne obradové pesničky, ktorých bolo na môj vkus až príliš. 80%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • Christopher Lee považuje svou roli v tomto filmu za jednu z největších vůbec. (Chatterer)
  • Většina obyvatel ostrova nese jméno nějaké květiny nebo stromu. (HellFire)
  • Christopher Lee se vzdal honoráře, jen aby mohl ve filmu hrát. (Chatterer)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama