Reklama

Reklama

VOD (1)

Paul Newman v hlavní roli slušného policajta, jenž hlídkuje ve čtvrti zdecimované drogami, násilím a gangy. Tahle část města je na mapách známá jako Bronx, ovšem její obyvatelé jí říkají Pevnost Apačů. Newman se snaží udržet podstatu své lidskosti a nakládat i s těmi největšími chudáky důstojně. Snaží se také přesvědčit své nadřízené, že slepá brutalita rozhodně není odpovědí, avšak marně. Když je svědkem, jak jeho kolega Danny Aiello chladnokrevně zavraždí podezřelého, je Newmanovi doporučeno, aby na celou záležitost zapomněl. On však odmítne a stane se tak pro své kolegy "persona non grata". Ed Asner si po boku Newmana zahrál kapitána, který už dávno vzdal jakékoli zacházení v rukavičkách a svou práci považuje za nutné zlo. A nechybí ani láska, Newmanovou vyvolenou je tentokrát Rachel Ticotin. (HBO GO)

(více)

Recenze (149)

pepo 

všechny recenze uživatele

Dobove End of Watch. Tradicny pribeh chyba a sledujeme epizodky z kazdodenneho sveta policajtov. Spina New Yorku je zachytena velmi posobivo (aj ked nie az tak ako v Taxikarovi, Polnocnom kovbojovi alebo Francuzskej spojke) a problematickejsie miesta zachranuje skvely Paul Newman. Vyborny prispevok k titulom odzkadlujucim odvratenu stranu Ameriky. Verim, ze nasi distribori museli kvoli vzniku filmu od radosti skakat meter dvadsat a cenzori ho velmi ochotne pustili nasim divakom 8/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pevnosť ma zaujala pri premiére, zaujala ma aj teraz. Nie je zasa až tak veľa realistických filmov, ktoré v zhustenej forme poskytujú obraz toho, v čom sa každodenne pohybujú policajti v známej štvrti New Yorku. Film nemá súvislý dej, skladá sa z mozaiky epizód, ktoré sa skladajú do obrazu miesta, kde by nechcel nikto z nás žiť. A predsa tam žijú ľudia, z ktorých nie všetci patria k spodine, a s nimi policajti, ktorí nie vždy sú poctivými strážcami zákona. Paul Newman opätovne rozohral celú paletu svojich hereckých schopností a prispel k tomu, že ani po mnohých rokoch nemením nič na svojom pôvodnom hodnotení. A keď na nič iné si diváci po rokoch nespomenú, tak na fascinujúcu Pam Grier určite. ()

Reklama

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA (Trikrát s ... Paul Newman): ČST 1 = 15.10.1985 + R: ČST 1 = 16.1.1987, réžia českého znenia = MARIE FRONKOVÁ (ÚPF) - Vzhľadom na to, že kultová hláška "PUSŤTE BRATRY DOMÚ!" sa u nás používa dodnes, je jasné, že táto sonda do života radových NY policajtov v 80-tych rokoch v ČSSR naozaj zarezonovala. A po včerajšej repríze (a s pôvodným českým dabingom) na JOJ, možem povedať, že nestratila nič zo svojej sociálnokritickej naliehavosti. (7.4.2009) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pův. komentář 28.2.2009: Troufám si říct, že Pevnost Apačů v Bronxu je jedním z nejlepších policajtských filmů a že jsem jich viděl. Vznikl v roce 1981, kdy ještě žánru vládli tvrdí ostřílení borci z ulice a nechybí mu žádné klišé, ale svoji syrovostí, realističností a všedností práce jde daleko za ně. Paul Newman jako unavený polda Murphy stojí proti zločinu v Bronxu. Už dávno si zvykl přehlížet drobné zločiny, s nástupem nového kapitána má být však vše jinak. Ve filmu je pár scén které se jen tak nezapomínají - obléhání policejní stanice je super, při chladnokrevné vraždě mladého kluka mi zatrnulo - tak zbytečnou smrt jsem dlouho nikde neviděl. Následný konflikt se svědomím je perfektní, stejně jako celý vztah Murphyho s mladou ošetřovatelkou. Nedá mi to a postesknu si - Pevnost je film z doby, kdy se ještě točily pořádné policajtské filmy, který člověk bez problémů uvěřil, i když byly pravděpodobně nereálné. Nejsou tu žádné filtry, zpomalovačky, střihy, cool zvraty, ultra záporáci. Jen pár policajtů a zločinců, kteří dělají svůj byznys. A tak se mi to přesně líbí. PS: A ještě si rejpnu. Zajímalo by mě, jak dlouho by v tomhle světě vydrželi dnešní CSI "cool detektivové". Chachá. EDIT 2024: Není moc co dodat. Syrový, hnusný, reálný, plný mrazivých scén, příšerně smutný. Před 15 lety jsem na to koukal z filmovýho hlediska, dnes si říkám, že by to takhle nikdo nenatočil, nebylo by to politicky korektní. Na druhou stranu se nedivím, že to pustili komunisti u nás, to se to nastavovalo zrcadlo. Pusťte bratry domů... dopředu mě bylo jasné, že to bude krimi/thriller roku 1981. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Drsný pohľad na ulice Bronxu zabalený do rôznych epizódnych príbehov. Štruktúrou jednoduché, no cítiť špinavosť, emócie aj vzťah k potavám. Jeden z tých filmov čo veľa ľudí ani nepozná no o to väčšie prekvapenie ide. Paul Newman zachraňuje slabšie miesta a k dokonalosti mi chýbalo iba pár vyhrotenejšich scén ktoré by celý príbeh nejak ucelili. Ajtak je to ale jedno z tých lepších pohľadov do zákulisia policajného zboru bez nejakých prikrášlení a cool momentov ktorými by film stratil na realnosti. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně, kdy John Murphy (Paul Newman) slaňuje ze střechy domu, můžeme v odrazu okna vidět postavu s kamerou na rameni. (Lumberjack)

Reklama

Reklama