Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skoro tříhodinová nuda. Bez hrdinů, bez děje, kromě sudů na konci bez akce. Tohle se dalo natočit líp, než nájezdy kamery nad moduritovou plání s modýlky tanků. Pálí se tu ostošest, ale kromě nadšenců pro techniky asi budete nejvíc koukat na to, když už bude proboha konec. Herecky vytříbené, jinak ovšem nijaké. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Američané si zprznili historii své dost možná nejslavnější bitvy na Evropském bojišti Druhé světové války víc než dostatečně, ale naštěstí to dojmu skoro neublížilo. Bitva v Ardenách patří do silné trojky klasických hollywoodských válečných velkofilmů, spolu s Nejdelším dnem a Bitvou o Midway. Od zbylých dvou eposů se odlišuje větším důrazem na jednotlivé postavy. Režisér žánr trošku okořenil westernem, díky čemuž děj působí trochu plytce a naivně. Když ale na jeho hru přistoupíte, tak nemá snímek chybu. Nabízí úplně všechno, včetně několika nezapomenutelných scén. A nejde jen o momenty z boje. Záběr na zamaskované Königstigery schované v Ardenském lese neztrácí sílu ani při druhé, třetí či čtvrté projekci. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Poctivá válečná podívaná z doby, kdy k velké tankové bitvě nestačil jeden počítačem naklonovaný tank a v hlavní roli nebyly barevné filtry a digitální efekty, ale lidé, v tomto případě navíc v podání tehdejší hollywoodské elity. Pozornost na sebe strhává především skvělý Robert Shaw jako Hessler a výborný Hans Christian Blech jako jeho sluha Konrad a přestože byl průběh bitvy upraven tak, aby vyhovoval filmovým potřebám nechybí tu řada historických momentů (masakr u Malmedy). Průběh bitvy je přehledný jako celek i v detailech, dějových liniích i jednotlivých osudech mnoha postav z obou stran fronty. Fandové historie a vojenské techniky budou sice prskat nad historickou věrností i nepřesností vojenské techniky (ano, dokonce i mě připadalo, že mají Tygry nějaký podivný tvar), atmosféra bitvy je však strhující a hravě tyto nedostatky pohltí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Fanatický výkon Roberta Shawa ční vysoko nad ostatní, a těm, kdo to ještě nevědí, dojde jak výjimečný stroj byl King Tiger nebo Tiger II chcete-li... až na to, že ho tu neuvidí, protože toto monstrum je pro filmařské účely nahrazeno spojeneckými M47 Pattony;) Bitva V Ardenách je klasickým příkladem toho, že filmovým nářezem lze zamaskovat i způsob, jakým se vydrbalo s odbornými poradci, kteří by rozhodně věděli, jak se věci mají, a jejichž ignorování tento velkospektákl shazuje v očích vojenských historiků do bahna velmi nevábného složení. Toto je zkrátka klasika válečného filmu, která zasluhuje 80%. Což ještě neznamená, že notovat si Panzerlied je v pořádku;) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velkolepý, starosvětsky řízný válečný velkofilm, jenž dnes většinou narazí. Ano, much tu je hodně - v té parné poušti možná někdo nerozpozná ardenskou lesnatou krajinu prosince 1944 -, ale já osobně si stěžovat ani v nejmenším nemohu. Velmi sympaticky podaná válka z obou stran s naprosto přesvědčivými protagonisty. O plukovníkovi Martinu Hesslerovi netřeba mluvit, lepšího velitele elitní tankové brigády těžko pohledat - Robert Shaw naprosto fenomenální. Z hlediska scénáře je sice celkem podařeně zachycena vyhrocenost, beznaděj a zoufalství německé situace, ovšem ta všudypřítomnost Fondovy a Savalasovy postavy není tím nejzdařilejším. Každopádně minimálně jedna scéna neztrácí na působivosti ani dnes: Ob's stürmt oder schneit, ob die Sonne uns lacht, der Tag glühend heiß, oder eiskalt die Nacht. Bestaubt sind die Gesichter, doch froh ist unser Sinn, ja unser Sinn; es braust unser Panzer im Sturmwind dahin. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Film byl natočen systémem UltraPanavision 70 s extrémním poměrem stran 2,76:1. (warner)
  • Protože se provozuschopné německé techniky (zvláště tanků) po válce moc nedochovalo, je často ve filmech nahrazována technikou americkou nebo ruskou. V tomto filmu německé Tigery II (Königstigery) "hrají" americké tanky M47 Patton. (Foxhound#1)
  • Jednotka sabotérů v amerických uniformách byla v bitvě v Ardenách skutečně nasazena. Komandu velel SS Man Otto Skorzeny, který osvobodil Mussoliniho z jeho zajetí v horském hotelu. Když se Američané dozvěděli o komandu, tak nechal generál Patton na kontrolních bodech rozestavit afroamerické vojáky, aby kontrolovali podezřelé bílé Američany. Patton si byl totiž jistý, že až Němci pošlou jako komando kohokoliv, tak černoši to rozhodně nebudou. (liebgott)

Reklama

Reklama