Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skoro tříhodinová nuda. Bez hrdinů, bez děje, kromě sudů na konci bez akce. Tohle se dalo natočit líp, než nájezdy kamery nad moduritovou plání s modýlky tanků. Pálí se tu ostošest, ale kromě nadšenců pro techniky asi budete nejvíc koukat na to, když už bude proboha konec. Herecky vytříbené, jinak ovšem nijaké. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film si nehraje na velké umění, ale nabízí především gigantický obraz bitvy, která vychází především z ověřených pramenů historie. Při níž německá armáda chtěla bezstarostné Američany překvapit. Herci jako Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Dana Andrews, George Montgomery, film zvedají v sugestivní podívané válečných scén. ()

Reklama

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Stará válečná klasika nabízející pohled na bitvu v Ardenách jak ze strany spojenců tak i nacistů. Je zde celá řada herců, kteří ve své době patřili k herecké špičce nebo dokonce měli více zkušeností s hraním v jiných válečných filmech - Bronson, Savalas, Shaw. Příběh je zde volně inspirován skutečnými událostmi a dobře poukazuje na střípky faktů (byť je zde pár historických nepřesností), kdy Hitler provedl poslední ofenzívu této války. Jistě jde o starý film, takže efekty už jsou na slabší úrovni, k tomu to rozhazování rukama a teatrální gesta vojáků při umírání dnes vypadají v porovnání s moderními filmy vtipně. Přesto jde o nesmrtelnou legendu z období Vánoc a pro mě společně s filmy jako Tucet špinavců a Orel přistál (úplnou topkou je pro mě velký útěk, ale to je typově jiný film) top trojka klasických válečných filmů, které se už dají označit za snímky pro pamětníky - 80%. ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Dokázali by Američané v dnešní době natočit takhle neideologicky objektivní válečné filmy, jako to uměli v 70. letech? Je rozhodně na zamyšlení, jak se v nynějším "čase svobody" paradoxně operuje s informacemi mnohem schématičtějším, konformistickým způsobem. Stejně jako například v Tora tora tora! je operace se střídáním optiky obou znesvářených táborů perfektně vyvážená a zcela se vyhýbá pitvořivému karikování "špatné" strany. O historickou akurátnost v těchto velkofilmech opravdu nejde a ničemu to nevadí. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu mi k úplné historické věrohodnosti chyběly slavné německé létající ponorky (das Fliegend Unterseekreuzer), účast alegorických vozů, pověstné belgické oddíly sebevražedných cyklistů, samochodný minometný stroj UB-12 ... a invazní komando horských skřítků. Pak teprve by byla Bitva v Ardénách vylíčena tak, jak se skutečně stala. S touto upachtěnou pohádkou se nemíním spokojit. (...) Pozn. - jinak tu imho zafungovala pověstná CSFD psychóza "Golfista dává za čtyři, tak já musím honem taky, abych nevypadal, že ničemu nerozumím" Jinak se totiž 75% u podobný hudlařiny vysvětlit nedá. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Na začátku jsou němečtí zajatci při předvedení do bunkru vybaveni puškami KAR 98 a první útočnou puškou na světě StG 44. Mimo jiné je zde vidět i americké pušky M1 Garant s granátometem M7. (Winster)
  • V čase 59:28 (u prodloužené verze) je simulováno převrácení tanku seržanta Guffyho (Telly Savalas) pomocí RC modelů tanků. (Hellraiser12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno