Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O chytrém šachovi vznikla v brněnském studiu v roce 1983. Její autor, básník a dramatik Karel Tachovský (jehož jméno nemohlo být v titulcích uvedeno), v ní spojil tři příběhy o moudrém orientálním vladaři, který dokázal vtipně odhalovat a napravovat zvůli svých úředníků vůči prostým poddaným... Tři příběhy bezpráví a zvůle řeší v jedné pohádce moudrý orientální vladař (M. Donutil). Bez kouzel a nadpřirozených bytostí, pouze vtipem a chytrostí odhaluje nepoctivého kupce (M. Maděrič), soudce (P. Kunert) a vezíra (J. Pecha) a pomůže tak společně se svým šaškem (P. Zatloukal) poddaným. I když sám tvrdí, že spravedlnost bývá občas vrtkavá, nikdy v ní nesmí člověk přestat věřit. Platit musí pro vrchnost stejně tak jako pro obyčejné lidi. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

otík 

všechny recenze uživatele

Arabská pohádka o moudrém vladaři, který dokáže s pomocí svého Šprýmaře napravovat příkoří páchaných na prostých poddaných. Brněnská televize natočila zase jednu z cizokrajných pohádek a svůj pohled tentokrát zaměřila na blízký východ. Příběh nemá moc šťávy, jde o tři kratičké povídky, kterak moudrý vládce na podvodníky přišel. Příjemné je ale obsazení, kterému samozřejmě dominují jihomoravští herci v čele s uspořádaným a civilním Donutilem. Lepší průměr. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka by byla dobrá reklama na bankovní služby. "Chystáte se na cestu? Bojíte se na cestách o své peníze? Svěřte své úspory nám!" Orientální háv kulisovkám sluší, pohádka děti učí, oč klidnější je člověk s čistým svědomím než podvodník, že žádný detail není nepodstatný a jak důležité je naslouchat. Nebo také jak se nenechat chytit při podvádění. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vcelku dobré kulisy a brněnští herci v akci. Orientální pohádky, přesto, že v sobě mají kus lákavé chuti dobrodružství z nejznámějších a nejkrásnějších pohádek z Orientu tedy Tisíce a jedné noci, mě nikdy moc nekákaly. Tato je ale učí moudrosti a přemýšlení a také tomu, že každá nepoctivost bude jednou potrestána. Na světě to sice už moc neplatí, ale není špatné v to věřit. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Orientální studiová televizní pohádka o moudrém vladaři patří k mým oblíbeným. Vládce se snaží ve třech případech podvodů pomocí logických postupů dobrat pravdy, usvědčit viníka a napravit křivdu. Pro plynoucí poučení, že spravedlnost nakonec zvítězí, je vhodná pro děti. Škoda, že to jde jen v pohádce. Myslím, že si zpracování zasloužilo větší prostor a bohatší scénář. Byla by to pěkná celovečerní pohádka. Podobné jsou pamětnické pohádky např. Rozsudky soudce Ooky, Soudce a drahokam, Svědectví čarovného zvonu či Werichova Koloběžka první. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Příprava na mnohem lepší "Rozsudky soudce Ooky" v orientálním hávu, který pěkně dokresluje častý výskyt jediné (škoda) břišní tanečnice. Chytrý šách řeší tři případy, všechny mají stejnou zápletku - někdo si k někomu uloží peníze před dlouhou cestou a onen uschovatel mu je pak nechce vrátit....Scénarista asi při psaní používal jen velmi, velmi nepatrnou část mozku. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Šach, dnes se píše správně Šáh, je tradiční titul íránských vládců ve starověku s významem král králů. (sator)

Reklama

Reklama