Reklama

Reklama

Death Race 2000

  • Česko Cesta gladiátorů 2000 (více)
Trailer

Prezident spojených států s diktátorskými sklony si udržuje popularitu každoročním pořádáním brutálního automobilového závodu, během něhož je povoleno likvidovat chodce. Death Race je celonárodní událostí, auta jsou legračně vyparáděna a vyšperkována různými zbraněmi a jejich posádky mají rovněž hodně bizarní vizáž. Najdeme tady třeba Kleopatru a Nera nebo pár v uniformách wehrmachtu a hlavně pak dva největší favority závodu - Frankensteina (David Carradine) a svalnatého kovboje Machine Gun Joa Viturba (Sylvester Stallone), přičemž oba mají samozřejmě náležitě sexy vyhlížející navigátorky, s nimiž si to rozdávají večer v hotelových pokojích. (SPI International / Omega Publishing Group)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

lamps 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově imbecilní a laciný brak, který v mých očích neomlouvá ani očividná nadsázka, ani doba vzniku. Taková neúcta k lidským životům nejde brát ani s humorem, a tak z bizarního futuristického námětu pozitivně vyčnívá jen pár slušných automobilových honiček a kráska Simone Griffeth. Zbytek bych ocenil leda s dvojkou v žíle a s partou podobně upravených kamarádů. 40% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ujetost přejetost! Vůbec jsem nečekal, že se z toho vyloupne taková bomba, taková smršť!!! Od Paula Bartela jsem viděl Cannonball a tam to ještě bylo poměrně reálné - ale stejně jako zde, i tam hrají auta jednu z hlavních rolí. Tohle je ale úplně jinej odvar. Asi z muchomůrek. Začátek je jen představení závodníků, kteří už tak jsou dost bizarní, ale ta pravá ujetost přijde až s tím, když se dozvíme, jak a za co se boduje, chch. Ano, za přejíždění a zabíjení lidí - a nejvíce bodů je za děti a důchodce! Nejvíc mě pobavil "Den eutanázie na geriatrické klinice", když ty přestárlé adepty šoupnou na silnici, chch. Taky hlavní postava není žádnej svatoušek - Frankenstein ve své kožené masce, černých hadrech a dlouhém plášti je geniální ksicht a pro masochisty ideál. Když pak ale sundá masku, máme tu sympaťáka Davida Carradine, po kterém ženy šílí. A nejlepší je, že i on je vlastně hajzl. Film se v podstatě nebojí zkombinovat úplně vše "zakázané" - zabíjení kohokoliv kvůli zábavě, explicitní násilí (rozježděné hlavy, stříkance krve), odkrytá nahota a náznaky sexu, uctívači nacistů a fašistů, absolutně nemorální společnost. A do toho to zpracování - herci schválně přehrávající (obzvláště komentátoři a moderátorka v televizi) a pak samozřejmě Sylvestr Stallone jako záporák, to se jen tak nevidí! Auta na pohled dost hrůza - v podstatě to jsou nějaké tehdejší sporťáky, které oblepili papumdeklama a různejma umělohmotnostma, aby vypadaly futuristicky a vražedně. Ale to nesmíte brát tak vážně (on i ten děj má hromadu děr). Uvědomil si to i režisér, kterej správně odhadl, že tomu stačí krátká délka nebo delší zkrátka, teda, ideální stopáž, na takovou psychárnu. "The race is the symbol of everything we hold dear - our American way of life. Sure, it's violent. But that's the way we love it. Violent, violent, violent!" - nevím proč, ale tohle mi znělo úplně jak z úst Quentina Tarantina. ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Politicky naprosto nekorektní (aby taky jo, v roce 1975) a bizarní podívaná z dílny Rogera Cormana, ve které celá Amerika žije závodem, během kterého několik vyvolených v silných strojích demoluje auta, diváky i sebe. Zabíjení je tu na denním pořádku a nejvíce v něm vynikají David Carradine coby démonický fetiš Frankenstein a mladičký Sly Stallone v jedné ze svých prvních větších rolí. Stopáž je minimální a tak, než si uvědomíte na jakou šílenost jste donutili koukat svoji rodinu, je vlastně po všem. Ale stojí to zato. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Béčko s velkým "B". Inspirace pro Carmageddon, jedna z prvních rolí Stallona a naprostá úchylárna. V Americe po světovém krachu se odehrávají transkontinentální závody s cílem nasbírat co největší počet bodů za přejeté lidi s různým bodovým hodnocením (jinak za ženy, muže, důchodce a děti). Na cestě se pak najdou odvážlivci, kteří pak před auty uskakují do kanálu, toreador s rudou plachtou, který se autu vyhýbá jako býkovi, přes tzv. "Eutanasia day", kdy se na silnici z nemocnice vyvezou staří lidé, až po oddané fanoušky Frankensteina (nejznámější závodník v podání Davida Carradina v černém sado-maso obleku), kteří se pro svůj idol jím nechají i přejet. Nechybí také účastnící v římském, kovbojském, gangsterském (Stallone) stylu a po nácky se svastikou na autě i helmách. A celý závod ještě sabotuje hnutí odporu. Přes zábavný potenciál je to s hodnocením horší díky špatné režii a celkové opravdové topornosti všech herců, až na velmi úchylného moderátora. Takže takových neutrálních 5/10. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Když někdo vyřkne slovo „béčko“ a nemyslí tím historický termín, kterým byly označovány nízkorozpočtové filmy, skrze něž si studia pojišťovala výdělečnost v kontrastu s nákladnými velkofilmy, ale má místo toho namysli novodobé označení pro pokleslou a mnohdy i zvrhlou zábavu, pak v tom případě si okamžitě vybavím právě Death Race 2000, což je pro mě osobně ultimátní „béčkový zážitek“. Už samotný nápad s krvavým mediálně značně podporovaným závodem, ve kterém se sbírají plusové body za přejeté chodce a auta mají bizardní vzhled a jsou ověšená roztodivnými zbraněmi, je solidně ujetý, v kombinaci s pošahanými a přestylizovanými postavami, nadsázkou, hláškami jak z jiné planety a komiksovou brutalitou se z Death Race 2000 stává jeden z nejpozoruhodnějších filmových zážitků. K tomu všemu si přičtěte ještě fetiš-lotra Frankensteina v podání Davida Carradine a taliánského gangstera Sylvestera Stalloneho a vyjde vám z toho kultovní brak, který je svou nekorektností, brutalitou, naivností a ujetostí nadmíru zábavný….zvláště pak, pokud jste ho viděli s legendárním českým jednohlasým dabingem. „To je Frankensteinova rukavice!“ P.S.: Andersonův remake tomuto filmu nesahá ani po paty, je moc vážný a není ani z poloviny tak zábavný. ()

Galerie (105)

Zajímavosti (16)

  • Film se odehrává v roce 2000. Režisér filmu Paul Bartel zemřel v roce 2000. (Fenk)
  • Mary Woronov neuměla řídit, proto byla zastoupena kaskadérem nebo její auto bylo jen taženo lanem. (Fenk)
  • Film posloužil jako hlavní inspirace pro hru "Carmageddon". Základní vozidlo ve hře "The Eagle" je pak téměř přesná kopie Frankensteinova (David Carradine) vozidla z filmu. (Corpsegrinder)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Roger Corman chystá Rallye smrti 2050

Roger Corman chystá Rallye smrti 2050

21.02.2016

Pokud jste viděli nějaké béčko z 50., 60. nebo 70. let, je velká šance, že ho má na svědomí Roger Corman. Legendární producent a režisér sice nikdy nedosáhl "áčkového úspěchu", jeho levné drsárny ale… (více)

Závod smrti s Jasonem Stathamem

Závod smrti s Jasonem Stathamem

26.04.2007

Když notorický béčkař Paul W. S. Anderson (Resident Evil, Vetřelec vs. Predátor) nedávno nečekaně zdrhnul z připravované adaptace hororové videohry Castlevania, důvod byl nasnadě: producentské duo… (více)

Reklama

Reklama