Reklama

Reklama

VOD (1)

Splašený vlak se řítí rychlostí 100 mil za hodinu a vám budou vstávat vlasy hrůzou! Uvidíte jedinečné, na Oscara nominované výkony Jona Voighta a Erica Robertse. Akce, napětí a nečekané vyvrcholení na vás čeká v thrilleru Splašený vlak. Manny (Jon Voight) - drsný trestanec v odlehlé věznici na Aljašce - podnikne se svým spoluvězněm Buckem (Eric Roberts) odvážný útěk. Dostanou se do nákladního vlaku a plnou parou míří za svobodou. Jenže strojvůdce uprostřed jízdy zemře na srdeční příhodu a muži zůstanou sami ve vlaku blížícím se šílenou rychlostí k jisté katastrofě. Pak ale objeví třetího pasažéra, krásnou železničářku (Rebecca De Mornay), která je stejně tak zoufalá - jako rozhodnutá přežít - jako oni! (MGM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

lamps 

všechny recenze uživatele

Jasně že příběhem a trochu i zpracováním je to béčko béčkovité, ale herecké výkony, dynamický střih a v neposlední řadě nezastavitelný splašený vlak tomu dodávají velmi přesvědčivou masku vytříbené akční podívané. Končalovskij se na režisérské židličce sice moc nepřetrhl, ale o to více je snímek svižný a v závěru i emocionálně úderný. Chcete-li na 100 minut vypnout a sem tam nějaký ten stříkanec krve vás nerozhodí, není nad čím váhat. 75% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Společnost Cannon Films sice proslula jako továrna na brakové sny, ale svého času předznamenala některé z trendů Hollywoodu nového tisíciletí. Jeden z jejích kriticky nejúspěšnějších titulů můžeme označit za předchůdce tendence angažovat na vysokorozpočtové akční projekty tvůrce s výrazným autorským rukopisem a charakterní herce. Sovětský národní umělec a prominentní filmař Andrej Končalovskij toužil pracovat v Hollywoodu a jeho sen mu splnil šéf Cannon Films Menahem Golan. Končalovskij na oplátku byl jediným z řady filmařských velikánů, jimž Cannon financovali autorské projekty, který se ke společnosti opakovaně vracel - celkem pro ně natočil čtyři filmy. "Splašený vlak" odpovídá formátu klasického blockbusteru s třístupňovým konceptem "the book, he hook, the look". Háčkem na diváky bylo právě angažování věhlasného režiséra a skvostné herecké obsazení v čele s Jonem Voightem a mladými talenty Ericem Robertsem a Rebeccou De Mornay. Osobitý look filmu zajistilo situování děje do mrazivé aljašské pustiny i vypjatý reportážní styl snímání. Předlohou pak byl vyhlášený scénář Akiry Kurosawy vycházející z reálné události z roku 1962, kdy se čtveřice spojených lokomotiv vymkla kontrole a řítila se po kolejích státu New York. Končalovský ve spolupráci se scenáristou Paulem Zindelem Kurosavův scénář k přímočarému thrilleru povýšili na napínavé podobenství o svobodě, bestialitě a lidskosti. Byl to také Končalovskij, kdo rozhodl dění přesadit na Aljašku a upřednostnit postavy uprchlých kriminálníků přidáním scén z vězení, které scenáristicky vyšperkoval spisovatel s přímými zkušenostmi z kriminálů s nejtěžší ostrahou Edward Bunker. Dodnes "Splašený vlak" neztratil nic ze své působivosti, významové šíře, ani dravého tempa a napětí. Navíc fascinuje jako vzácný ideální průnik pohlcující podívané s nadstavbou tvůrčího přístupu, který dokáže vydestilovat jeho potenciál dalece přesahující tradiční žánrové kategorie. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Ledová atmosféra je fantastická. Velice depresivní a skutečná. Voight je rovněz špičkový, tedy pokud zrovna nemá jeden ze svých emocionálních projevů, ve kterých nepůsobil autenticky, nýbrž trapně. Ovšem co předvádí Rebecca De Mornay, to už opravdu není ani přehrávání, nýbrž trapnost nejvyššího kalibru. Vůbec zde bylo několik momentů, ve kterých dialogy mezi hlavní trojicí působily velmi uměle a až neskutečně, což se mi už dlouho u filmu nestalo. Jako napínavý thriller však ucházející především díky režii a originálně zpracovanému nápadu. Těžko si představit drsnou a zasněženou krajinu Aljašky jako kulisu lépe využitelnou než se to povedlo zde. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"To je ale puch !!" - "Copak ty jsi nikdy nebyl v kanále ??" - "Né !! Ale jestli se z tohodle dostanem, ustelu si klidně na hromadě hnoje.." ;) A to ještě slaboduchej Buck Erica Robertse netušil, že je čeká daleko větší nebezpečí než kanál plný krys.. Tohle totiž teprve bude jízda !! ;) Přiznám se, že mě Končalovského tvorba plná bizarních netypických charakterů, které však režisér často převrací naruby z těch jejich zdánlivě klišovitých archetypů, začíná opravdu hodně zajímat.. Splašený vlak staví na původním Kurosawově scénáři, když pohollywoodštěný Končalovskij stejně jako mistr pomocí akce zkoumá charaktery v extrémních situacích, a rozhodně i chemii mezi tradičně výborným Johnem Voightem a Ericem Robertsem s tím jeho fyzickým herectvím.. Opravdu výborný film s luxusní vizuální stránkou a pointou, která i dík posledním shakespearovským řádkům ještě dlouho rezonuje.. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (29)

  • Citát na konci filmu pochází z Richarda III: "No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore I am no beast." Scénárista Edward Bunker také svůj první román nazval "No Beast So Fierce". (džanik)
  • Akira Kurosawa byl spoluautorem původního scénáře a měl v plánu i režii snímku, který se měl točit na severu státu New York v roce 1970, ale jeho záměry překazila silná sněhová bouře. (džanik)

Reklama

Reklama