Reklama

Reklama

Strašidelný palác

  • USA The Haunted Palace (více)
Trailer

Obsahy(1)

Velmi volná adaptace Lovecraftova Případu Charlese Dextera Warda nás spolu se stejnojmenným hrdinou (Vincent Price) a jeho ženou (Debra Paget) zavádí do přímořského městečka Arkham. Manželé se rozhodli navštívit obrovskou vilu, kterou Charles zdědil po jednom ze svých předků. Starousedlíci jsou však vystrašení a od návštěvy sídla je vyloženě odrazují. Charles se ale nenechá vyděsit pověstmi o svém prapradědovi, který prý prováděl v domě ohavné rituály a zapřičinil tak dědičné znetvoření obyvatel ponurého města a rozhodne se v domě přespat. Brzy se ale ukáže, že jeho osudné dědictví je strašlivější, než si vůbec dokázal představit.

Produkční společnost navzdory Cormanovým protestům do názvu snímku prosadila odkaz na Adgara Allana Poe, aby tím vytvořila dojem návaznosti na předchozí úspěšné Cormanovy adaptace Poeova díla. Těsně před závěrečné titulky také bylo přidáno několik Poeových veršů. (TobRieper)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tentokrát je to spíš Lovecraft než Poe, ale je to asi jedna z nejlepších Cormanovek co jsem viděla. Pochopitelně nechybí spousta mlhy a pokroucených stromů a větví kolem tajemného paláce nad prokletou vesničkou, ale navíc jsou tu lovecraftovské motivy starých bohů a rybích lidí a podobných věciček a samozřejmě taky šílenství a černé magie. Vincent Price tu předvádí asi nejdémoničtější výkon i postavu, i když možná je to jen těma fousama :), každopádně jeho výraz a hlas když se zrovna nejedná o pana Warda je vynikající. Kulisy a výprava a herečky pochopitelně všechno dohromady zase úžasné a hlavně velmi napínavé a k tomu všemu s takovým tím oldschoolovým strašidelným hlavním hudebním motivem, který se mi tak zdá, že někdo trošku předělal pro jinou lovecraftovskou adaptaci :) možná pro Dagona. Tohle všechno by vypadalo normálně jako na pětku, jenže film dojíždí na takovou zvláštní pomalost druhé poloviny, kterou nezachrání ani závěr filmu. Z nějakého důvodu se to prostě začne dost vléct, i když atmosféra pořád zůstává, jen to prostě vypadá jak kdyby to ztratilo směr a jen to tak zbůhdarma plynulo dopředu. Ale jinak velmi pěkný oldschoolově strašidelný film :). ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozum sa vzpiera vyššiemu ako priemernému hodnoteniu. Chlapčenské rezíduá, plné túžby po tajuplných, desivých dobrodružstvách naproti tomu stúpajú po hodnotiacom rebríku nahor. Výsledkom sú plne zaslúžené štyri hviezdy nad zdedeným zámkom. Veď pozrite koľko je okolo neho a v ňom hustých pavučín. Všade obláčiky tajomnej hmly. Potkani, krčiaci sa pri stene! Všetko má na svedomí KNIHA. Kniha viazaná v koži. Kniha s názvom: Necronomicon (poznámka: len raz som ju držal v rukách, podrobne a dlho ňou listoval, čítal, no napokon lakomosť zvíťazila nad vlastníctvom - jej cena bola neúnosná). Deklamujú sa tajomné oživovacie slová, miesiace latinčinu a akýsi záhadný protojazyk (nie z tohto sveta). V hradnej studni klokotá slizovitý zelený tvor. Dedinčania sú natrvalo prekliati. Ich potomkovia hrôzokomicky deformovaní. Oči im zatienila a prekryla hlinovitá štruktúra kože. Vincent Price sa do kulís romantizujúco-tajuplnej línie strašidelných filmov akoby narodil. Ideálne pre všetkých, ktorých nepohltila snaha všetko vysvetliť jedine logikou a rozumom. Ideálne pre tých, čo nestratili srdce a intuíciu, pre tých, čo radi rozprávky aj v dospelom veku, pre obdivovateľov literárneho diela Howarda Phillipsa Lovecrafta a Edgara Allana Poa. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Může ze spojení Rogera Cormana, Vincenta Price, H. P. Lovecrafta a E. A. Poe vzniknout špatný film? Samozřejmě by se to stát mohlo. Ale to by byl asi konec světa. A zaregistrovali jste snad, že by svět skončil? Vynikající záležitost, hodně ulítávám na studiových exteriérech, které v Cormanovkách nikdy nezklamou, stejně tak mám hodně rád Priceův zajímavý hlas, jeho tón a to, jak s ním pracuje. Skvělé kostýmy a masky, z toho nazelenalého odstínu tváří se mi až dělalo nevolno. A samozřejmě Vincent Price samotný, který zde podává nejlepší výkon, co jsem zatím viděl. Vadou na dokonalé kráse je snad jen samotný závěr, který ne že by byl špatný nebo neměl svou pointu, ale celý film mě namlsal na něco většího. 4,5* ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Pokud se nepletu, tak se jedná o vůbec první zfilmovanou adaptaci na motivy povídky H. P. Lovecrafta. A díkybohu zrovna ta povedená z veškeré změti průměrných až podprůměrných bijáků. Jen pár výjimek stojí za zkouknutí. Ačkoliv v úvodních titulcích je odkaz směřován na jiného literáta Edgara Allana Poea, tak zde je jednoznačně Lovecraft. Nechce se mi ovšem věřit, že Strašidelný palác natočil stejný režisér, co měl na paškál zábavný brak Útok krabích monster. Inu, je tomu tak! Strašidelný palác naštěstí brakovitý není a řadí se hrdě k těm starým, kouzelným a atmosférickým gotickým hororům, které je radost v dnešní přetechnizované době sledovat. Moc rád tyhle klenoty lovím a že je stále co objevovat! Vincent Price je ve své dvojroli naprosto přesvědčivý a daří se mu dobře podat charakterní proměny jeho hlavního hrdiny. Ano, je to ten stejný herec, co stvořil ve své továrně Střihorukého Edwarda, ale to je jen takový špek na závěr, aby se neřeklo. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že jde o nadprůměrné dílo které rozhodně musíte vidět. Corman a Price jsou zárukou kvality, když k tomu navíc přidáte potemnělý palác, strašlivou kletbu a pomstychtivé vesničany je o zábavu postaráno. V určitých chvílích mi skutečně běhal mráz po zádech, především pak ke konci filmu. Musím rovněž pochválit kameru, střih i samotnou hudbu. 8/10 ()

Galerie (67)

Zajímavosti (3)

  • Záběry z tohoto filmu použil Vincent Price ve filmu Madhouse (1974). (Chatterer)
  • Snímek byl natočen na motivy krátké povídky H.P. Lovecrafta, název však snímek nese podle jména básně "The Hanuted Palace" z povídka "Fall of the House of Usher" od Edgara Allana Poa. (ČSFD)

Reklama

Reklama