Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá Min Ji-won trpí ztrátou paměti a vídá podivné věci, postavy a neznámou dívku. Dívky v jejím okolí začínají za velmi podivných okolností umírat. Postupně však Min Ji-won zjišťuje, že s těmito dívkami kdysi kamarádila a postava, kterou vídá ve svých vizích, je Han Su-in, které se stalo něco velmi zlého. Min Ji-won se postupně navracejí její vzpomínky a odhaluje tak děsivou pravdu, která ji spojuje s mrtvými kamarádkami. (TomikZlesa)

(více)

Recenze (26)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mně tahle duchařina přišla ve všech ohledech velmi solidní. Slušný příběh s poměrně povedenou a překvapivou pointou (byť nutno říct, že na dlouhovlasé východní duchařiny expert nejsem, spíš je teprve začínám dokoukávat, takže pro horrorfanoušky orientované na Asii ta pointa příliš překvapivá být nemusí, nevím), řemeslo velmi na úrovni, i ten duch si celkem získal můj respekt. Palec nahoru, povedený korejský duchařský kousek, byť žádný výbuch originality samozřejmě divák čekat nemůže. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Originalita vyobrazenia ázijskej duchariny ostane v tomto období pravdepodobne už iba utópiou (dokonca vrcholná scéna filmu porušovaním toku obrazu jasne čerpá aj z amerického remaku Kruhu), kde správne rozuzlenie pointy "napozerané oči" odhadnú už v úvodnej tretine. Znova tak ostáva iba slušne budovaná atmosféra produkjúca zopár vydarených ľakačiek. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dalsi z rady dlouhovlasych ducharin. Na to, ze se v asijskych horrorech posledni dobou hledaji nove napady trochu hure uz jsem si zvyknul. Ale tenhle film je tak zoufale neoriginalni az z toho boli oci. Stylizace ducha do Sadako je opravdu silna, vcetne "divneho" oka, a vrcholi to v zaveru, ktery si pujcuje opravdu vic, nez je zdravo. Pribeh je nudny a silne predvidatelny, prakticky bez zajimavych momentu. Co je vsak nejsmutnejsi - to co obdobne filmy "dela" vubec nefuguje. Cele je to postaveno na tech nejlevnejsich lekackach a strachu z nich budete mit asi stejne, jako kdyz vam doma nahle vypnou proud. Atmosfera se nekona. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dead Friend mě popravdě nebavila. Korejci se nesnažili překvapit vynalézavostí nebo alespoň temnou atmosférou, oni jen a pouze opisovali z příručky Jak rychle natočit duchařský příběh, když chybí finance na scenáristu. Tak schválně, co tu máme: hlavní postavu trpící ztrátou paměti, oběť se zapalovačem ve tmě, co se pomalu otáčí za sebe, aby se strašně lekla bubáka, policajty nevěřící na přízraky a samozřejmě dlouhovlasého ducha lezoucího z vodní kaluže... tohle zkrátka může zapůsobit snad jen na diváky Asií nedotknuté, hororové panice, kteří začali a skončili u prvního Ringu. Naopak docela mě pobavil úvod, kde se tvůrci snaží budovat napětí, ale díky srandovní korejštině jsem prskal smíchy. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Ryeong je tradiční korejská duchařina ve stylu japonského Ringu. Středoškolačce Min Ji-won se stalo před rokem něco strašného a od té doby trpí amnézií. Postupně se začne rozpomínat na svoji minulost a nic příjemného to pro ni nebude. Dlouhovlasý duch na sebe nenechá dlouho čekat... Jak vidno, nějakou originalitu v tomto filmu nelze hledat. Opakuje všechna klišé asijských duchařských horrorů, až se z něho kouří a žánru duchařin znalého diváka stěží něčím překvapí. Ale víte co? Mně je to naprosto fuk! U Ryeongu jsem se hodně bavil a dokonce se i bál, a o to jde u horrorů především. Solidní audiovizuální zpracování, napínavá atmosféra, děsivý duch (až na jednu scénu, ve které duch děsivosti pozbyl), několik slušných lekaček, sympatičtí herci v čele s příjemnou Kim Ha-neul... Ryeong se mi prostě líbil, a že se v jeho případě vlastně jedná jen o další variaci na Nakatův Ringu, mě nechalo úplně chladným. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor. Má pomerne dobrý príbeh o mladej žene, ktorá pred časom utrpela stratu pamäti, čo samozrejme dosť ovplyvnilo jej život, o svojej minulosti takmer nič nevie, s matkou má zlé vzťahy, spoľahnúť sa môže jedine na svojho dobrého priateľa a tak chce radšej odísť študovať do zahraničia, kde by mohla začať nový život. Lenže v poslednej dobe má pocit, že ju niekto sleduje, má zvláštne vidiny a navyše jej známe postupne umierajú záhadným spôsobom. A tak si uvedomuje, že s tým nejak súvisí jej minulosť a musí to odhaliť skôr, než bude neskoro aj pre ňu. Spracovanie je na tom dobre, síce mi dej príde trochu jednoduchý, celkovo sa to dalo aj viac prepracovať, ale aj tak mi to sadlo. Spočiatku to navodí také pesimistické pocity, takže hlavná hrdinka si ma kvôli mnohým problémom získala prakticky okamžite a postupne začnú pribúdať viaceré zaujímavé prvky, či už pomsta v duchárskom štýle, ale hlavne celá línia v minulosti, nájde sa tu aj pár zaujímavých zvratov a ani záver nesklame, takže celkovo sa na to pozerá viac než dobre. Hororová stránka je skôr len priemerná, atmosféra a napätie sú len také nevýrazné, samotné hororové scény sú až na pár aspoň obstojných momentov tiež len pomerne obyčajné a bez nápadu, ale nemám s tým problém, keďže film to nijak neovplyvňuje. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, moja obľúbenkyňa Kim Ha-Neul ma síce viac baví v iných žánroch, ale aj tu poteší a viacero zaujímavých vedľajších postáv, hlavne tá dievčenská partia je ideálne zvolená. Réžia a technická stránka sú tiež pre potreby filmu úplne ideálne. Dead friend v tomto žánri určite ničím nevyniká, ale bavilo ma to. Hororová stánka ma moc nezaujala, ale dobrý príbeh, zaujímavé postavy a slušný vizuál to s ľahkosťou vynahradia. 72% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Min Ji-won je mladá študentka strednej školy, ktorá trpí stratou pamäti. Na nič z minulosti si nespomína. Má však plán. Chce odísť z domu, všetko hodiť za hlavu a začať tak nový život. Ako sa však blíži jej odchod, začnú sa diať zvláštne veci. Niektoré z jej spolužiačok umierajú za záhadných okolností a Mi Jin-won začína vidieť ich duchov. Netuší čo sa to vlastne deje, ale na počudovanie si začína vybavovať svoju minulosť. Tá však mala zrejme zostať zabudnutou. Jedna z najslabších ducharín aké som videl. Len vďaka sile originality príbehu dávam dve *. Tento horor nijak nevystraší, čo je obrovská škoda. Mohla to byť pecka. ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Ryeong není tradiční korejská duchařina ve stylu japonského Ringu :) S tímto archetypálním snímkem toho má opravdu pramálo společného, spíše nic. Celý děj je postaven na tom, že nikdo netuší, proč se to všechno vlastně děje a na rozplétání mrazivé záhady - důraz je pak kladen především na tuto dramaticky-mysteriózní složku, nikoli na záběrech napudrovaných obličejů či jiných nestrašidelných klišé. Abych to shrnul: tenhle film sice nemá duchy, ale má ducha. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle horor mi prisel z cele te zanrove, novodobe vychodoasijske vlny zdaleka nejzajimavejsi. Jeho pribeh je totiz vicevrstevny, mimo horor sazi na zajimavou tajemnou atmosferu i vizual je celkem zajimavy. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"Holka šikmooká, nesedávej u potoka, holka šikmooká, nesedávej tam, v potoce se voda točí, podemele tvoje oči.." :) Zkrátka takový hezký film o holce a potoku. :D ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Dead friend je horor, kterému jsem příliš ze začátku nedůvěřoval, ale o to víc mě na konci potěšil. Je stylem i příběhem trochu podobný duchařině Shutter. Jediné co tento film sráží nesmírně dolů, je otřesný scénář a ta hromada hororových klišé ala (holka s dlouhými vlasy vylézající z louže, duchové na fotkách, zapalovač v temné místnosti atd. atd.). Závěr mě mile překvapil, jen je škoda, že se tu mezi komentáři nenašel někdo, kdo by tu pointu trochu lépe dovysvětlil. Já jsem to úplně nepobral, protože ty korejky mi přišly všechny stejné. :-D Kdyby byl ten závěr srozumitelnější, tak dám 4 hvězdičky, takhle zůstanu u třech, tak či onak jsem rád, že jsem se nedíval zbytečně na nějakou kravinu. 65% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Problém tohohle filmu není ani tak v dalším dlouhovlasém duchovi ženského pohlaví. Přeci jen, 95% Asiatek má černé vlasy a zhruba 80% je má dlouhé, navíc dlouhovlasý duch prostě patří do asijského folkloru a má v něm své nezanedbatelné místo. Stěžovat si na tohle, to je asi jako stěžovat si na dalšího zápaďáckého sériového vraha, dalšího z Three Fingerova příbuzenstva nebo spratkovitého haranta. Navíc, Asiati, a Korejci obzvláště, když už nic, umí v mnohých, i zcela neoriginálních filmech, prostě nahustit atmosféru, nahnat strach a s podobnými scénami si hezky vizuálně vyhrát. Problém ale nastává v okamžiku, kdy příběh začne okatě pošilhávat a tu a tam nepokrytě vykrádat jeden známý kult. To film sráží až někam k prostému průměru. Ale závěrečný zvrat nebyl úplně marný, ta premisa o ex-post osudu hlavních aktérek jistého činu, se mi docela zamlouvala. Představitelku hlavní role Ha-neul Kim jsem nedávno viděl v Beul-la-in-deu (a proto mi byla pořád povědomá) a tak bylo příjemné podívat se na její začátky. A tady si s oběma polohami své postavy pohrála docela dobře. 2,5* ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Priemerná variácia vlasaticového hororu. Hlavný atribút žánru lakačky sú tak spolovice funkčné a v spojení s príbehom je to čistý slušný žánrový priemer. ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Milujem ázijské horory. Sú iné ako americké, no v poslednom čase mám pocit, že sa formálne stále opakujú a nemajú čím prekvapiť, a jediné čo ma na nich vždy fascinuje, je atmosféra. Nie inak je tomu aj u tohoto hororu. Avšak zo začiatku pomalé tempo neskôr prechádza v strhujúcu detektívnu drámu, keď som mal miestami pocit, že sledujem Kruh strihnutý s Mementom. Moje 4 hviezdičky nie sú najpevnejšie, ale aj vďaka výbornému hereckému výkonu hlavnej predstaviteľky si myslím, že aj tento ďalší aziatský príspevok medzi horory môžem považovať za nadpriemerný. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl první asijský duchařský film, který jsem viděla, asi bych z toho byla více nadšená. Já jsem jich ovšem už měla tu čest poznat více a tudíž nebylo těžké poznat, že tvůrci brali kde mohli (mimo jiné lehce vykradli Kruh) až přebrali a vytvořili klasický duchařský polotovar, který i přes snaživé herce nedosahuje ani průměru. Film trpí podobným syndromem jako americká Annabelle - sází na to, že horor určitého typu má zkrátka u méně "zvyklého" a nenáročného publika poměrně úspěch a tak jsou tyto typy hororů brány jako vděčné téma u kterého autoři získávají dojem, že se ani snažit nemusí. Což je škoda a to velká. A když už jsme u tý škody... je to jako kdyby se výroba Škodovek zasekla někde u staré dobré stodvacítky, protože lidi jsou s ní docela spokojení, tak proč se namáhat tvořit lepší a zajímavější modely. Vždyť ona jim ta stodvacítka stačí. A v tom to je - zaseknout se na něčem, co už se osvědčuje dlouhou dobu, není dobré a já se těším až to studia pochopí a kolečka filmového průmyslu se znovu pohnou aby vytvořila něco nového. ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Grudge vs. Ring, film nijak zvlášt neoslní,a le ani nezklame. Klasická duchařina a pro posránky jako já pěkný horor s dlouhovlasím bubákem . ()

Laputa 

všechny recenze uživatele

Mě se to líbilo. Bylo to, jak strašidelné, tak dojemné. Příjemná hudba a klasický horor ( vlasy, voda... ) to mám nejraději. Škoda toho konce, ten mohli trochu dotáhnout, jinak příjemná podívaná. Ha - neul Kim byla jako obvykle suprová. ()

Reklama

Reklama